Így akadályozza a sikert a túlzott pozitivitás

2022. április 26. 07:30 - Life Advisor

motivacio_gat.jpgNeked is mondták már, hogy az életben túl sok minden sülhet el rosszul? Nos, van benne valami. Legtöbben azt gondoljuk, hogy a pozitív gondolkodás a siker kulcsa és erre a meggyőződésre alapozva hajlamosak vagyunk megtanítani magunkat arra, hogy minden körülmények között pozitivitást sugározzunk. De mi van akkor, ha egy napon rájössz, hogy a túlzott optimista hozzáállásod az igazi oka annak, hogy konkrétan semmit nem értél el az életben? Bár ezt a tényt nehéz megemészteni, számos tanulmány alátámasztotta ennek igazságát. Az évek során az emberek óriási bravúrokat értek el a pozitív hozzáállással és kellő optimizmussal, de soha senki nem mondta, hogy a pozitív gondolkodás vajon mennyire ideális a siker érdekében. Íme 4 ok, amiért a pozitivitásod téged is megakadályozhat a sikerben.

1. Figyelmen kívül hagyod a negatív érzelmeket

Az élet az egyensúly fenntartásáról szól. A "rossz" létezése miatt tanulod meg értékelni a "jót". Az emberek értékelik az életet, mert a halált senki nem kerülheti el. Hasonlóképpen, ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, egyensúlyt kell tartani a pozitív és a negatív érzelmeink között. Nem fogod tudni magad teljesnek érezni, ha figyelmen kívül hagyod a negatív érzéseid.

Ha mindig pozitív maradsz és soha nem tapasztalsz meg érzelmi fájdalmat, akkor lehet, hogy soha nem találsz okot arra, hogy változtass magadon. Az olyan negatív érzelmek, mint a harag vagy a düh, megtanítják az embereket, hogyan fejlődjenek az életben a kihívások közepette.

2. Megalkotod a saját valóságod

Lehet, hogy az emberek azt mondták neked, hogy legyél optimista, így boldog életet fogsz élni, de ez a gyakorlat gyakran elvonja a figyelmedet attól, hogy felismerd a valódi problémát. A túl sok optimizmus kétségtelenül elhomályosíthatja az elméd és befolyásolhatja a döntéseid. Emiatt van, hogy gyakran nem mérjük fel a kockázatokat.

Ezen túlmenően, ha túlságosan optimisták vagyunk, gyakran legyőzhetetlennek érezzük magunkat. Elhisszük, hogy semmi rossz nem történhet velünk. Minden egyes nap egészségtelen életmódot élünk, mint például a rendszeres dohányzás vagy alkohol fogyasztás és azt gondoljuk, hogy ez nem lesz túlságosan nagy hatással ránk. A valóságban viszont ezek halálos betegségekhez vezethetnek.

Az optimizmus nem rossz dolog. Arra ösztönöz bennünket, hogy tegyük meg, amit kell akkor is, ha minden más kicsúszik a kezünkből, de amikor elkezded figyelmen kívül hagyni a valós helyzetet, vagy abban hiszel, hogy majd valami csoda történik, akkor pontosan ezzel követed el a hibát.

3. Elképzeled, hogy te irányítasz mindent

Hallottál már az "irányítás illúziójáról"? A pszichológusok így írják le, mint emberi hajlam, amikor túlbecsüljük minden helyzet kimenetelének irányítását. Ha túlságosan optimista vagy mindenben, akkor nagy eséllyel ez az illúzió benned is kialakulhat.

Tegyük érhetőbbé a dolgokat egy egyszerű példával. Talán észrevetted, hogy az emberek még mindig lottóznak, annak ellenére, hogy tudják, hogy az esélyük egy a millióhoz. Vicces, hogy az emberek azt hiszik, hogy nagyobb esélyük van nyerni, ha maguk választják ki a számokat a lottón. 

A kihívásokkal teli helyzet megoldásának ideális módja, ha felméred az összes döntő tényezőt és megóvod magad attól, hogy elragadjon a lelkesedés és a rendkívüli optimizmus. Ha állandóan a pozitív gondolkodás szemüvegét viseljük, az megakadályozhat minket abban, hogy reálisan lássuk a helyzetet, ami végül kudarchoz vezethet.

4. Megnyugvást találsz az utópisztikus gondolatokban

A siker azoké, akik szembe mernek szállni az esélyekkel, nem pedig azoké, akik csak a sikerre gondolnak. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az embereknek azt mondják, hogy képzeljék el egy adott feladat elvégzésének legjobb módját, az negatív hatással van a produktivitásukra. Másrészt, amikor az embereknek azt mondják, hogy gondoljanak a kedvezőtlen vagy reális eredményekre, a teljesítményük ténylegesen javult.

Igaz, hogy gyakran elveszítjük a motivációt, ha tudjuk, hogyan tudjuk egyszerűen leküzdeni a kihívásokat. Miután elménk átéli a siker megtapasztalását, nehezebb lesz meggyőzni az elménket arról, hogy a valóságban is teljesítse az elvégzendő feladatot.

Azok az emberek, akik hihetetlenül optimista hozzáállást tanúsítanak, kevésbé valószínű, hogy kiegyenlítik a tartozásaikat (hitelkártya, banki hitelek stb.) és kevesebb pénzt takarítanak meg, mint egy átlagember. Ez azért van így, mert úgy gondolják, hogy ezeket a kihívásokkal meglehetősen könnyen megbirkóznak. Amit nem értenek, az az, hogy valójában belerángatják magukat egy nagyobb problémába.

Nem számít, hogy hány önfejlesztő könyvet olvasol, vagy hány motivációs beszédet hallgatsz meg, semmi sem vezethet sikerre, hacsak nem találod ki a saját módszered arra, hogyan kezeld az érzelmeid.

Az optimizmus hasznos lehet, ha megfelelően használjuk. Valójában javítja az esélyeinket a siker elérésére, de nem szabad elragadtatni magunkat minden pozitív gondolattól és utópisztikus hiedelemtől. Lehet, hogy a siker elérésének ideális módja az, ha fenntartod a megfelelő egyensúlyt a reális megközelítés és az optimizmusod között.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása