5 tipp a szellemi, érzelmi és fizikai fittségért

2022. február 14. 07:30 - Life Advisor

sport.jpgEleged van abból, hogy arról beszélsz, hogy újra rendszeresen edzel majd, de nem csinálod? Eleged van, hogy idén ismét elbuktak az újévi fogadalmaid? Bár közel sem egyszer és bizonyára több ezek okot találsz te is arra, hogy például miért nem mozogsz rendszeresen, most 5 olyan tippet szeretnénk veletek megosztani, amelyek segítségével az adott folyamat kezelhetőnek és motiválónak tűnik majd. Nem számít, hogy milyen nehéznek és elérhetetlennek tűnnek a céljaid, ezek a technikák motivációs és bátorságot adnak ahhoz, hogy szellemileg, érzelmileg és fizikailag is a helyes útra állítsd magad. Dr.Wayne Dyer szavai örök igazságként vannak jelen az életünkben: "Élhetsz nyomorultan vagy motiválhatod magad. Bárhogy is legyen, mindig te döntesz." 

Először is meg kell értenünk, hogy emberként megvan az az egyedülálló és hihetetlen képességünk, hogy megtapasztaljuk az érzelmek széles skáláját. Ha viszont hagyod, hogy az érzéseid diktálják az élettapasztalatod anélkül, hogy pontosan meghatároznád, miért érzel egy bizonyos módon, akkor az érzelmeid irányítani fognak téged. Idővel pedig ez kihat majd arra, hogyan gondolkodsz és cselekszel minden egyes nap. Ha a jólét érzését táplálod, boldogságot és nyugalmat fogsz árasztani. Ha elragad a negativitás, akkor megmérgezed a saját boldogságod és táplálod a félelmeid.

Hogyan kerülheted el mindezt? Az igazság az, hogy teljes mértékben te vagy a felelős azért, hogy hogyan érzed magad, beleértve azt is, hogy motiváltnak érzed-e magad vagy sem. Ha megérted, hogy az érzéseidet te irányíthatod, akkor jó úton haladsz afelé, hogy megértsd, hogyan irányíthatod és használhatod fel őket a saját életed javára. 

A motiváció nem olyasmi, amivel születünk, ezt nekünk kell megteremteni. A motiváció felépítése a bátorság és a bizonyosság érzését kelti, hogy megvalósíthatod azt, amit elterveztél. A motiváció olyan, mint bármilyen más érzelem. Érzed vagy ha nem, akkor megtaníthatod saját magad, hogy érzed. 

A motiváció elsajátításához gyakorlásra és kitartásra van szükség. Tekints rá úgy, mint egy új készség megtanulására. Ha egyszer megtanultad, rendkívül felszabadító tud lenni  

1. Az 5 másodperces szabály

Nagyon egyszerű dolog. Ha megvan benned az ösztön, hogy egy cél érdekében cselekedj, akkor 5 másodpercen beül tenned kell érte, különben az agyad mindet elpusztít. A habozás olyan, mint a halál csókja. Lehet, hogy csak egy nanoszekundumig habozol, de ez pont elég. Ez az egyetlen "apró" habozás elindít egy mentális rendszer, amely arra van tervezve, hogy megállítson téged. Ez pedig kevesebb, mint 5 másodpercen belül megtörténik. Legközelebb, amikor megszólal az ébresztő, hogy felkelj és elindulj sportolni, fejben számolj vissza 5..4...3...2..1 és azonnal ugorj ki az ágyból.

Ugyanezt az elvet idézi az Igazi kaland című film is, amelyben Matt Damon karaktere a következőt mondja: 

"Tudod, néha csak 20 másodperc őrült bátorságra van szükséged. Csak szó szerint 20 másodpercnyi zavarba ejtő bátorság. És megígérem, hogy valami nagyszerű jön belőle."

A félelem elsöprőnek tűnhet, ha azt gondolod, hogy napokig vagy órákig át kell élned. De mindenki csak 20 másodpercig tud szembenézni a félelmével. Gyakran csak egy egyszerű műveletet kell végrehajtanod. Le kell döntened az első dominót, ami mozgásba hozza a dolgokat. 

2. Fogadd el, hogy nincs motivációd vagy hogy félsz az indulástól

"Ha valóban meg akarsz tenni valamittalálsz rá módot, ha nem, akkor találsz kifogást."
/Jim Rohn/

Engedd meg magadnak, hogy átéld ezt a kellemetlen érzést és bűntudatot és használd fegyverként, hogy felkellj és cselekedj a céljaid elérésének érdekében. A fájdalom a legnagyobb motivátor, ezért ne félj használni!

3. Csinálj valamit

A legapróbbnak tűnő "valami" is motivációt és bátorságot fog neked adni ahhoz, hogy motivált maradj. Ha nincs motivációd ahhoz, hogy fontos változást hozz létre az életedben, akkor tegyél valamit, bármit, majd használd ki az adott cselekvésre adott reakciót és kezdd el motiválni magad. Cselekvés ---> Inspiráció ---> Motiváció

A cselekvéssel ihletet meríthetsz és végül motivált leszel, mivel csak egy apró dologba fogsz bele. Bármi is legyen az a bizonyos apró lépés, tedd meg!

4. Keress társaságot

Sokkal könnyebb olyan társasággal együtt cselekedni, akik ugyanúgy éreznek, mint te. Néha persze, egyedül kell haladnod az úton, de erre gyakran nincs szükség. Keress egy olyan mentort, edzőt, barátot, ismerőst, aki rezonál veled, beszéli a nyelved és akiről úgy gondolod, hogy szívesen töltenél vele időt. 

5. Jutalmazd meg magad

Azáltal, hogy megjutalmazod magad és megünnepled a kis eredményeket, megerősíted a motivációdat, hogy még több inspirált cselekvést vigyél véghez. Ez a jutalom lehet fizikai csemege, egy üveg bor, egy film a Netflixről stb. Ne felejtsd el, hogy ez a folyamatról szól, nem a célról.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása