Hogy veheted észre a kiégést és gyógyulhatsz ki belőle?

2021. november 18. 09:22 - Life Advisor

burnout_jelek.jpgA hosszan tartó munkahelyi stressz veszélybe sodorhatja a mentális és fizikai egészséged. "Feszült vagyok!" Hányszor mondtad már ezt? Valószínűleg veled is nem egyszer előfordult már. Ráadásul nem vagy egyedül. A stressz olyasmi, ami a legtöbbünkkel nagyon gyakran megtörténik az életünk során. Mindig lesznek olyan időszakok, amikor úgy érzed, hogy túl sok a tennivaló, túl sok határidőt kell betartanod, túl sok döntést kell meghoznod. Ilyenkor a stressz soha véget nem érőnek tűnik, ezért túlterhelt leszel, elveszted a motivációd és a kiégés jelenik majd meg az életedben.

A kiégés az érzelmi, fizikai és mentális kimerültség állapota, amelyet a túlzott és hosszan tartó stresszes időszakok okoznak. Ahelyett, hogy az éreznéd, hogy túl sok a tennivaló, a kiégés már az, amikor elérted a végletekig túlterhelt állapotot és azt érzed, hogy feladod. Felemeled a kezed és azt mondod: "Végem."

2019-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte a kiégést. Szerintük ez egy krónikus munkahelyi stresszből eredő szindróma, amelyet nem sikerült megfelelően kezelni. Bár nem sorolják egészségügyi állapot közé, mégis ez a felismerés óriási előrelépés volt, mivel definiált valamit, amit sokan tapasztaltak. 

A kiégés számos tényezőből fakadhat, a legvalószínűbbek pedig: a rossz munkahelyi bánásmód, a kezelhetetlen munkaterhelés, valamint az egyén szerepének és prioritásainak összevisszasága. Az emberek a kiégés felé vezető úton találhatják magukat akkor is, ha hiányzik a vezetőik támogatása és ésszerűtlen elvárásokat támasztanak feléjük.

Hogyan vedd észre a kiégést?

A kiégéssel az a probléma, hogy észrevétlenül beléphet az életedbe és sokszor csak akkor veszed észre, amikor már túl késő. 

Ennek legáltalánosabb módja a mentális kimerültség, amelyet az az érzés jellemez, hogy egyszerűen nem fog az agyad, kimerült minden erőforrásod, nem lelkesedsz a munkád és úgy am blokk az életedben lévő dolgok iránt sem. Ennek ellenére sokan ilyenkor sem csökkentik vagy hagyják abba a munkát és továbbra is túlterhelik magukat.

A kiégés persze fizikailag is megjelenhet méghozzá úgy, hogy rendkívül fáradtnak érzed magad. Elkezd benned növekedni az az érzés, hogy már felkelni sincs kedved. 

A kiégés során valószínűleg úgy érzed, hogy nincs kiút, tehetetlen, legyőzött vagy és azt gondolod, hogy a dolgok soha nem fognak javulni. Mindez egy rendkívül negatív világképhez vezet, ahol képtelen vagy megtalálni a pozitívumokat és ehelyett inkább cinikus gondolataid vannak. 

Még ha a családod vagy a barátaid ott vannak körülötted, akkor is úgy érezheted, hogy elszakadsz a világtól, nem akarsz senki terhelni a problémáiddal. Ebből alakul ki későbbiekben a magány érzése. 

A fentiek mindegyike azt jelenti, hogy a kiégésben szenvedők negatív életmódbeli szokásokhoz fordulhatnak, hogy segítsenek megbirkózni a munkahelyi félelem érzésével. Előfordulhat, hogy megszakítják a kapcsolatot a családjukkal, barátaikkal, sőt rosszabb esetben hajlamosak az emberek az alkoholt "segítségül hívni", hogy csökkentsék a fejükben lévő zajokat.

Tehát, hogyan veheted észre a kiégést? Tedd fel magadnak az alábbi 5 kérdést: 

  1. Rengeteg dolgozol egy-egy nap szünet nélkül?
  2. Folyamatosan fáradtnak érzed magad, ha a munkádra gondolsz?
  3. Minden helyzetet negatívan látsz, ahelyett, hogy megpróbálnál megoldást találni a problémákra?
  4. Gyakran érzed magad tehetetlennek és levernek?
  5. Minden napod rossznak tűnik?

Mit tehetsz a gyógyulásért?

A kiégés nagyon könnyen elfajulhat és nem valószínű, hogy magától elmúlik. Szerencsére azonban van megoldás a kezelését illetően. A felépülés kulcsa, hogy megtanuld, mit kell tenned, hogy visszanyerd az egyensúlyt az életedben és ismét pozitív és reményteljes életet élj. 

Először is tarts egy kis szünetet. Csupán pár nap csodákra képes. Ahelyett, hogy azt mondanád magadnak, hogy nem pihenhetsz, mert rengeteg teendőd van, légy kedves magaddal. Ha mindig azt hiszed, hogy a munkád vagy a vállalkozásod szétesik, ha nem vagy ott, akkor a kiégés felé vezető úton jársz éppen. 

Másodszor győződj meg arról, hogy egészséges szokásokat alakítasz ki az életedben. Tarts rendszeresen szünetet a munkád során, aludj eleget, fogyassz kellő mennyiségű folyadékot, egyél egészséges ételeket és tölts időt a szabadban. Ezek mind jó alapot adnak a jólétednek. 

Ha sikerült időt és teret találnod a rendszeres, napi öngondoskodásra, megerősödhet benned az a tény, hogy a saját boldogságodat te irányítod. Persze, ha a kiégés közepén vagy, akkor ez a mondat nevetségesnek és hihetetlennek fog hangozni egyszerre, ezért fontos, hogy tudd, milyen apró cselekedetektől érzed jól magad. Futás? Rajzolás? Főzés? Meditáció? Együtt lenni a barátokkal, családdal? Kirándulás a természetben? 

A következő dolog, amire összpontosítanod kell, az az, hogy a gondolkodásmódodon változtatsz. Ahogy fent már említettem a kiégés állandó negatív állapotban fog téged hagyni és ebből kell kihozni az elméd, hogy ismét a pozitív dolgokra fókuszálhasson. 

Gondolatain több, mint 90%-a tudatalatti, így anélkül, hogy észrevennéd, azonnali ítéletet alkotsz olyan helyzetekről, amelyek olyan előítéletek alapján történnek, amelyekről esetleg nem is tudsz. Ha azonban tudatosan irányítod a gondolataidat, új megvilágításba kerül az életed, a munkád és a kihívásokkal teli helyzetek is.

A kihívásokkal teli helyzet újra értelmezésének képessége nagyon fontos. Optimistának, ugyanakkor reálistának kell lenned és el kell hinned, hogy képes vagy megoldani a problémákat.

A kiégett állapot elfogadása az első, nagy lépés. Tudnod kell, hogy változtatnod kell az életmódodon ahhoz, hogy kilépj ebből a helyzetből. Végezetül pedig amit nem szabad elfelejtened, hogy képes vagy kijönni ebből és igenis megtudod csinálni. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása