"Utálom a személyiségem." 12 tipp, ha te is így érzel

2021. szeptember 16. 07:30 - Life Advisor

personality_valtozas.jpg"Nem szeretem a személyiségem, sőt őszintén szólva, utálom. A legjobban az impulzivitásomat és az önzőségemet." Ha benned is felmerültek már hasonló gondolatok, érzések, akkor bizonyára azt is tudod, hogy olyan módszereket kell keresned, amelyek segítségével ezeken dolgozhatsz. Függetlenül attól, hogy a személyiséged mely részein szeretnél javítani, ez a 12 tipp a segítségedre lehet.

1. Fogadd el és ismerd fel a hibáidat

Innen indul minden. Őszintének és tudatosnak kell lenned, ha változtatni szeretnél a személyiségeden.

Készíts egy listát az erősségeidről és a szerinted fejlesztésre szoruló területekről. Ezekkel kell majd ugyanis a későbbiekben dolgoznod. 

A hiányosságaid és a fejlesztendő területeidet ne utáld, ne haragudj miattuk magadra és ne gondold azt, hogy nem vagy elég jó. Ha utálod magadat és a személyiségedet, akkor borzalmas csapdába kerülsz. Amikor ugyanis energiáinkat önmagunk gyűlölésére fordítjuk, nincs energiánk más dolgokra, például önmagunk fejlesztésére.

Furcsa paradoxon, de tényleg így van : amikor elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, akkor tudsz változtatni.

2. Ne akarj gyorsan mindent

Az impulzivitás megnyilvánulhat abban, hogy mindig azonnali kielégülésre vágysz. Inkább bekapsz valami gyors kaját ahelyett, hogy 15 percet töltenél azzal, hogy főzz valamit. 

Lehet, hogy tehetséges zongorista vagy, de abbahagyod, ha néhány napon belül nem tudsz kívülről eljátszani egy bonyolult Mozart darabot. 

Ha a gyors kielégülések helyett a hosszútávú célokon dolgozol, akkor sikerül is fejlődést elérned a személyiséged területén is. 

3. Figyelj mások szükségleteire és gondjaira

Az egyik legjobb módja annak, hogy kevésbé legyél önző és megváltoztasd a személyiséged, hogy a megfigyelési készségeidet növeled. Nézd meg a környezetedben élők szükségleteit és gondjait. Lehet akár a legközelebbi szeretted, de akár az utcán elhaladó idegen is.

Ahelyett, hogy arra gondolnál, hogy mások hogyan tudnák a te szükségleteidet kielégíteni, fókuszálj arra, hogy te hogyan tudnál tenni értük valamit. Elsőre furcsának tűnhet, ha olyan ember vagy, aki csak és kizárólag önmagával törődik. De egy idő után, ha jobban odafigyelsz mások szükségleteire, akkor mindez természetessé válik. 

4. Vond be a barátaidat

Ha jobb ember akarsz lenni, akkor valamilyen mérőszámra szükséged lesz, hogy követhesd a fejlődésed. Különben honnan tudnád, hogy "jobb" vagy-e vagy sem? 

Általában az önfejlesztés és a jobb személyiség kialakítása általános dolog. Lehet, hogy vannak apró változások, amelyek megmutatják hogyan változol vagy hogyan viselkedsz, vagy olyan dolgokat csinálsz, amelyeket észre sem veszel magadon. 

Itt jönnek be a barátok a képbe, akik ellenőrizhetik, hogy hogy haladsz az önfejlesztéssel. 

Tegyük fel, hogy jobb hallgatóság szeretnél lenni, de nem tudod, hogy hogyan ellenőrizhetnéd, hogy ez valóban megtörténik-e. Kérd meg egy barátod, akivel sokat beszélsz, hogy segítsen követni a fejlődésed és értékelje konstruktívan a fejlődésed hetente vagy kéthetente. 

5.Hanyagold kicsit a közösségi médiát

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy a személyiségedet jobbra változtasd, ha hanyagolod kicsit a közösségi médiát. Ez azt jelenti, hogy nem posztolsz állandóan, mert a túl gyakori posztok és figyelemfelkeltő bejegyzések bosszantó és frusztráló viselkedésként hatnak a körülötted élők számára. 

Ha te az a fajta ember vagy, aki ugyanazon a napon osztja meg a nászútján készült képeket, az unokatestvéred érettségi emlékeit és a halloween jelmezbe öltöztetett kutyád, akkor érdemes lenne leállnod.

Ezért tehát az Instagram vagy Facebook szüneteltetése nagyszerű módja annak, hogy jobb emberré váljunk. Fogd meg a telefonod, óvatosan tedd le az asztalra, aztán menj és csinálj inkább valami mást. Később még megköszönöd.

6. Tanulj meg jobb hallgatóság lenni

A jobb hallgatóvá válás megtanulása szintén remek módszer, ha a személyiséged jobbra változtatása a célod. Elsőre nehéznek tűnhet, elvégre mit kellene csinálnod, ha valaki olyan témáról beszél, ami halálosan unalmas számodra? Vagy, ha egyenesen zavar a semmit nem mondó csevegés? Tényleg az a megoldás, hogy nagy, buta vigyorral az arcodon ülsz és hallgatsz?

Nos...bizonyos mértékig igen. 

A jó hallgatás annyit jelent, hogy türelmed van ahhoz, hogy meghallgass valakit és hagyod, hogy elmondja a saját mondanivalóját. Egy bizonyos ponton előfordulhat, hogy udvariasan mentegetőznöd kell és el kell menned, ha nagyon zavar a beszélgetés. 

De az az általános ösztön, hogy hajlandó vagy hallgatni ahelyett, hogy másba fojtanád a szót vagy csak te beszélnél mindig, kétségtelenül szimpatikusabb és produktívabb emberré tesz.

7. Emeld magasra a fejed és mosolyogj

Egyikünk sem örül állandóan. De az, hogy kedvesek vagyunk a körülöttünk lévő emberekkel, az egyik legjobb módja annak, hogy személyiségünket jobbá változtassuk. 

Sok helyzetben a legjobb és legegyszerűbb módszer a mosoly. 

Lehet, hogy ez némely nap nagyon nehéz lesz, de ha mosolyogva valami vicces dologra gondolsz és inkább arra fókuszálsz, hogy miért nem olyan rossz az élet, akkor optimizmust és energiát fogsz sugározni.

Vedd fel ezt a mosolyt az arcodra és próbálj meg mosolyogva sétálni és emberek között lenni. Ugyanúgy vedd fel reggelente az arcodra ezt a mosolyt, mint ahogy a zoknid.

Még ha neked szar napod is van, a mosolyod képes lesz feldobni valaki más napját és számodra is kicsit több belső békét ad majd. 

8. Ne agyalj már túl mindent

Szenvedéseink legnagyobb része az elménkben zajlik. Van az a fájdalom, amelyet a csalódás, a veszteség, a frusztrációt és a kielégítetlen szükségletek miatt élünk át.

De aztán ott van a szenvedés, amelyet úgy döntünk, hogy átélünk, hiszünk a saját magunknak bemesélt szarságoknak és a kudarc és kilátástalanság történetét szövögetjük a fejünkben. 

Amikor túlagyaljuk a problémáinkat vagy megpróbálunk mindenféle végtelen őrültségekbe belegondolni, az extrém kiégéshez és depresszióhoz vezethet. 

Az igazság persze az, hogy állandó a kísértés arra, hogy megítéljük és értékeljük a történések negativitását vagy pozitivitását, ami pedig megakadályoz minket abban, hogy életünk számos egyéb részletét megismerjük. 

9. Higgy magadban akkor is, ha mások nem hisznek benned

Az életben mindig van olyan helyet, ami arra kényszerít minket, hogy feladjuk. Ha csak egy kicsit körülnézel, garantálom, hogy találsz olyan kifogásokat, problémákat, félreértéseket, amelyek inkább azt mondják neked, hogy ne csinálj semmit és inkább add fel. 

Az élet sokszor tesz minket áldozattá és ez baromi szar érzés. Néha még a hozzánk legközelebb állók sem hisznek bennünk vagy éppen ők azok, akik tudatosan vagy akaratlanul szabotálnak minket.

Azonban az ellenállás és a csalódás, amit az élet rak ránk, olyan dolog is lehet, amelyet használhatunk arra, hogy megeddzük a lelkünket. 

Ha a kételyeket és a frusztrációt üzemanyagként használjuk fel, akkor hatalmat gyakorolhatunk a minket körülvevő véleményeken, hitrendszereken és mi magunk leszünk képesek meghatározni, kik is szeretnénk lenni valójában.

Nem kell, hogy mások elképzelése a te valóságod legyen. Nem kell megfelelned mások elvárásainkat, se annak az elvárásnak, amelyet a társadalom, a családod vagy a kultúrád tenne rád. 

Jogod van kiszabadulni abból a börtönből, ami elhiteti veled, hogy korlátok között kell élned vagy, hogy arra vagy ítélve, hogy mindig  egy bizonyos monoton módon éld le az életed. A börtönből való kilépéshez szükséges kulcsok pedig a te kezedben vannak. Már most.

10. Foglalkozz a mentális egészségeddel és a megoldatlan traumáiddal

Szembe kell nézed a traumáiddal és az egészségeddel kapcsolatos kihívásokkal, amelyek akadályozhatják az életedben való továbblépést. 

Persze nincs tökéletes módja annak, hogy mindig tökéletes harmóniában éljünk. Az életnek része a fájdalom, a harag és a félelem is. 

De ha megtanulod feloldani a régi traumáidat, akkor az életben is számtalan új lehetőség nyílik meg számodra. Ha hiteles életet szeretnél élni, elengedhetetlen, hogy szembenézz a megoldatlan problémákkal.

11. Fejleszd tovább a jó tulajdonságaidat

Az egyik legjobb tipp, hogy még jobban fejleszd a jó tulajdonságait. Az eddigi tippek arra fektettek hangsúlyt, hogy a negatív viselkedésformákat hogyan kerülheted el vagy éppen oldhatod meg. 

De mi a helyzet azokkal a pozitív tulajdonságokkal, amelyeket fejleszthetsz? 

Nagyon fontos, hogy ne büntesd magad azért, mert valami nem volt "tökéletes". Rendetlen, zavaros életünk van mindannyiunknak. 

Ünnepeld meg azokat a személyiségjegyeid, amelyek csodásak. Légy igazi sztár a saját életedben!

12. Ne tolerálj olyan helyzeteket és embereket, amelyek és akik nem felelnek meg számodra

Az életben mindig van választásunk. Mindig. 

Amikor olyan helyzetbe kerülünk ami számunkra nem megfelelő dönthetünk úgy, hogy kilépünk és bizonyos idő után lehet, hogy erre is leszünk kényszerítve saját magunk érdekében. 

Tehát, amikor egy helyzet vagy személy nem felel meg a te normáidnak, néha a legjobb módja annak, hogy megbirkózzunk ezzel a helyzettel, ha kizárjuk őt és a helyzetet az életünkből. Nincs kőbe vésve, hogy valaminek, hogy KELL lennie. Mindig van választásod. Mindig!

A személyiségünk változtatása időigényes folyamat. Egy folyamat, amelynek valamennyien részesei vagyunk. Ez egyébként jó dolog. 

Nézd csak meg a természetet : midig fejlődik, mindig dinamikus, növekedik, bulik, csúnya és szép. 

Személyiségünk nincs elszigetelt vákuumban, hanem társadalmi környezetben és közösségekben található. Támogathatjuk, kritizálhatjuk és segíthetjük egymást a konstruktív és valós módon történő változásban. Mi lehetünk az az erő, amely segít másokat is a jó irányba változásban. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása