"Összeomlott az életem. Most mi lesz?" 12 tipp, ha így érzel

2021. szeptember 14. 07:30 - Life Advisor

tonkrement_elet.jpgSzóval komolyan a padlóra kerültél, ugye? A te szemszögödből valószínleg most minden tragikus, ehhez nem is fér kétség, viszont a jelenlegi helyzet nem jelent állandóságot. Ez csupán életed egyik fejezete a többi 100 fejezet előtt. Bár lehet, hogy nincs kedved tovább olvasni a könyvet, itt azonban még koránt sincs vége. Még mindig van mit tenni azért, hogy átlásd, megértsd ezt a fejezetet és kihozd belőle a legtöbbet, végülis te vagy a saját életed könyvének a szerzője. Folytasd az írást és változtass az alábbi 12 tipp segítésével. 

1. Értékeld, amid van

Az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy jobban érezd magad, ha értékeled azokat a dolgokat, amelyek ott vannak neked. 

A hála érzése azonnal megváltoztatja a perspektívád és segít pozitívvá válni az életben. Mi lehet, az amit értékelhetsz? 

  • Finom ételek
  • Meleg zokni
  • Stabil internetkapcsolat
  • A kedvenc sorozatod megnézése

Még persze sorolhatnánk tovább. Ezek olyan apróságok, amelyeket hajlamosak vagyunk természetesnek venni. Mindezeket szem előtt tartva visszatérhetsz a való világba. Megállíthatod a gondolataid lefelé tartó spirálját és újra felállhatsz a padlóról.

2. Fogadd el a múltat

A fájdalmas emlékekre való visszagondolás olyan friss élménnyé válhat, mintha most újra átélnénk azt a pillanatot. Elménk a múltba vándorol, te viszont legyél az a neon cső, akihez a szúnyogok úgy vonzódnak és amely ha túl közel mennek hozzá puff megsüti és megöli őket. 

A múltból való továbblépés sosem könnyű, de szükséges. A helyzet az, hogy a múltadon nem tudsz változtatni, ugyanis azt tintával írták. 

A hibákat katasztrofális kudarcoknak vagy fájdalmas tanulságoknak tekinthetjük, amelyeket soha nem felejtünk el. Minden nézőpont és elfogadás kérdése.

3. Figyelj a teljes képre

Vannak olyan dolgok az életben, amelyekbe annyira belegabalyodunk, hogy el is veszünk benne.

Önértékelésünket a beosztásunknak, a bankszámlánknak, a ruhánknak és a házunknak tulajdonítjuk. Aztán, amikor elkerülhetetlenül valami baj történik ezekkel az anyagi dolgokkal, elveszettnek érezzük magunkat.

Ezekben a pillanatokban kell a teljes képre tekintenünk és kicsit körbenézni. Még mindig itt vagyunk, élünk és lélegzünk. Az önértékelésünk pedig belőlünk fakad, nem az anyagi tárgyakban keresendő. 

4. Lélegezz

A légzésre való emlékezés az egyik legegyszerűbb és leginkább hozzáférhető gyógyszer a kavargó elme számára. 

Ahogy a tüdő le és fel emelkedik a friss levegővel, az elme kitisztul, a szív ellazul. A lassú légzés növeli a komfortérzetet és a relaxációt, miközben csökkenti a szorongás, a depresszió, a harag és a zavartság érzését. 

A légzőgyakorlatok általában a meditáció gyakorlásához kapcsolódnak. A meditáció számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például a stressz, a szorongás, a depresszió, sőt a fizikai és pszichológiai fájdalom csökkentése. 

Az emberi test évmilliókat töltött azzal, hogy a legrosszabb természeti csapásokon keresztül fejlődött, bizonyára te is megbirkózol majd életed ezen szakaszával. 

5. Vissza a jelenbe

A múlt és a jelen vonzó erők tudnak lenni. Odaragasztanak téged a megbánás, a szégyenérzet, a szorongás és a félelem érzésébe. 

A tudatosság vagyis a jelen pillanat tudatosítása pozitív hatással van az ember általános állapotára. A jelen pillanat nyugodt és tiszta. Itt kaphatod vissza az irányítást az életed felett. 

6. Fókuszálj arra, amit tehetsz

Ha értékes energiáinkat arra fordítjuk, amit nem tudunk befolyásolni, az csak további frusztrációhoz és csalódáshoz vezet. 

Nem kell hagynod, hogy az életed eseményei olyan helyekre vezessenek, ahol nem érzed jól magad. Ha csak arra összpontosítasz, amit jelenleg megtudsz tenni, akkor bármilyen helyzetre képes leszel reagálni. Eldöntheted, hogy legyőzöd-e a küzdelmeket és jobb emberré válsz-e? A döntés a tiéd. Mindig!

7. Fogadd el az új, üres, fehér lapot

Steve Jobsot kirúgták attól a cégtől, amelyben társalapító volt. Bárki számára durva érzés lehetett volna, hogy egy olyan cég, amiben keményen dolgoztál, hirtelen hátat fordít neked.

Amikor kudarcot élünk meg úgy érezhetjük, hogy az élet mindent letörölt a tábláról és kaptunk egy új, üres, fehér lapot. Ez félelmetes lehet, de nem kell, hogy az legyen.

Lehetséges, hogy éppen most jött el az ideje annak, hogy rálépj arra az útra, amelyen még nem jártál. Nem kell letagadnod, hogy a történtek szörnyűek voltak, de nem kell, hogy ezek visszatartsanak az újrakezdéstől. 

Újrakezdeni pedig mindig lehetséges és nincs olyan, hogy késő lenne újrakezdeni. 

8. Dolgozd fel az érzelmeid

Amit próbálsz elkerülni, valószínűleg a legfontosabb dolog, amit meg kell tenned. A sajnálattal, a szégyennel, a szomorúsággal szembesülni mindenkinek nehéz. 

Hónapokba telhet, amíg az ilyen nehéz érzelmeket teljes mértékben kezeljük és leküzdjük, ami fontos, hogy megtegyük az első lépést. 

Az érzéseid és a gondolataid egy naplóba leírva, segíthet abban, hogy ne ess mély depresszióba. Egy másik módszer az érzelmek feldolgozásához pedig, ha egy közeli barátoddal beszélsz ezekről.

9. Bocsáss meg magadnak

A múltbéli hibáink cipelése nehéz poggyász. 

Büntetni magad a hibáidért nem segít, hogy megtanuld a leckét. A növekedéshez és az előrelépéshez hajlandónak kell lenned elfogadni a múltad és megbocsátani korábbi önmagadnak. 

Ha megjelenik az életedben az együttérzés, amit megérdemelsz, akkor megvalósulhat a személyes növekedésed is.

10. Csinálj olyan dolgokat, amelyek örömöt okoznak

Annyira beleragadunk a mindennapi életünkbe, hogy elfelejtünk törődni önmagunkkal. 

A boldogsághoz és az örömhöz nem mindig kell árcédulát csatolni. Olyan egyszerű dolgok, mint a séta vagy a gyerekkori hobbinkkal való foglalkozás, örömöt okozhat számunkra. 

Az egyszerű örömök megtapasztalása visszaterelhet minket ahhoz, ami miatt újra érdemes élni. 

11. Segíts másoknak

Legyen szó akár szemétszedésről, akár idősek segítéségről. A kedvesség nem érzés, hanem cselekvés. Néha a legjobb módja annak, hogy megold a saját problémáid, ha segítesz másoknak megoldani a sajátjukat. 

12. Haladj lépésről, lépésre

A nyilvánvaló titok, hogy jobban érezd magad, miután látszólag minden összeomlott körülötted, ha lépésről, lépésre haladsz. 

Hasonlóan ahhoz, ahogy a közösségek felépülnek a pusztító hurrikánokból és a tájfunokból, ez is eltart majd egy darabig. Nem kell sietned!

Nem adnak olimpiai aranyat annak, aki a leggyorsabban szedi össze magát, ha az élet padlóra küldte, így haladj a saját tempódban. 

Óhatatlanul lesznek olyan napok, amikor visszatérsz a régi gondolatokhoz és úgy érzed, hogy ebből nem fogsz tudni talpra állni. Lesz ilyen, garantálom.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy másnap vagy az azt követő nap, ne próbálkozhatnál újra.

Egy tönkrement élet csak akkor ment tönkre, ha hagyjuk. Minden bizonnyal könnyebb kimondani, mint megtenni, hogy másképp nézzünk a helyzetünkre, de nem lehetetlen cselekedet.  

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása