5 tipp, hogy pozitívan és okosan használd a közösségi médiát

2021. szeptember 07. 07:30 - Life Advisor

kozossegi_media_pozitiv.jpgA tegnapi posztunkban kifejtettük, hogy a közösségi média rengeteg "hamis embert" termelhet, ez viszont nem jelenti azt, hogy minden, ami közösségi médiával kapcsolatos, az rossz és ördögtől való. Valójában csak attól függ, hogy hogyan használod a közösségi médiát és mit hagysz figyelmen kívül. A közösségi média teljesen új szintre emelte a tudásmegosztást és az igazság az, hogy annyi információ önt el bennünket, hogy gyakran nem is tudunk mit kezdeni vele. Ha neked is eleged van abból, hogy rosszul érzed magad a közösségi médiában, akkor ez a poszt most neked fog szólni, ugyanis bemutatjuk a legjobb módszereket a közösségi média lelki egészségre gyakorolt hatásának megfékezésére és segítünk abban, hogy a közösségi médiát a pozitivitás terjesztésére használd. 

1. Légy tudatos a közössédi média használatával

Nem titok, hogy órákat is elvesztegethetsz a közösségi médián folytatott szörfözéssel. Ha hasonló vagy a legtöbb emberhez, akkor valószínűleg már meg is történt veled mindez egy-két alkalommal. 

Ha csökkenteni szeretnéd a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatását és javítani szeretnél annak pozitív aspektusain, fontos, hogy tudatosan használd a közösségi médiát. 

Amikor felmész mondjuk Instagramra, TikTokra, Facebookra stb, fontos, hogy megértsd az ottléted okát. Ha jelenleg nincs szükséged ezekre a platformokra, kérdezd meg magadtól, hogy miért nyitottad meg az alkalmazást. 

Azzal, hogy kezdetben figyelmesen és tudatosan figyelsz arra, hogy mit csinálsz a közösségi médiában, elkezdheti megváltoztatni a viselkedésed és az ott eltöltött időd.

2. Ne használd idő és tér kitöltésére

Az emberek vágynak a stimulációra. Minden sarkon szórakozást keresünk, nehogy csendbe kelljen maradnunk a gondolatainkkal. 

A sorban állás mondjuk a postán régen olyan dolog volt, amit különösebb gondolkodás nélkül csináltál, de most elő kell venned a telefont és görgetned kell a közösségi média felületeket vagy épp ellenőrizned kell az e-mailjeid. 

Ez egy impulzus és az igazság az, hogy ha odafigyelnél arra, amit nézel, akkor azt tapasztalnád, hogy ezektől a pillanatoktól nem kapsz semmit.

Valójában egyáltalán nem túl "magával ragadó" dolgot csinálsz. A legtöbb ember a közösségi médiát arra használja, hogy valahogy eltöltse az idejét, de ha a közösségi média megöli és elvesztegeti az időd, akkor érdemes megkérdezned magadtól, hogy miért is csinálod?

Mi a baj azzal, ha unatkozol a postán lévő sorban álláskor? Miért kell szórakoznunk a nap minden másodpercében?

Tudatosan válaszd azt, hogy bizonyos helyzetekben csak a gondolataiddal legyél és azt fogod majd tapasztalni, hogy sokkal élvezetesebb lesz, ha majd visszatérsz a közösségi médiába.

3. Szűrd ki negativitást

Nagy falat igaz? Az internet már már zeng a bosszantó és egyenesen tudatlan emberektől. Sajnos, amikor úgy döntesz, hogy egy közösségi média platformra felmész, vállalod ezt a kockázatot.

Nem arról van szó, hogy a viselkedésük rendben van, de az emberek többsége tudja, hogy egyesek abban lelik örömüket, hogy véleményt nyilvánítanak mindenről és mindenkiről és sokszor negatív módon bánnak az emberekkel. 

Annak érdekében, hogy boldogabb legyél az életedben és csökkentsd a mentális betegségek kockázatát, fontos, hogy kiszűrd a negativitást. 

például, ha az unokatestvéred mindig panaszkodik valakire vagy valamire, senki nem kényszerített arra, hogy kövesd őt, még akkor sem, ha családtagról van szó. 

Te döntöd el, hogy kit követsz és milyen posztokat szeretnél látni naponta. Nézd át a hírfolyamod és törölj mindenkit, aki nem járul hozzá a pozitív környezetedhez. 

Nem tudod megváltoztatni az emberek viselkedését, de azt, hogy mivel szembesülsz ezeket a platformokon, azt könnyen szabályozhatod. 

Sajnos sokan a kelleténél többet tűrnek az interneten, mert nem akarnak másokat megbántani azzal, hogy letiltják őket vagy eltávolítják őket az ismerőseik közül.

4. Beszélj másoknak arról, hogyan használják a közösségi médiát

Van egy elmélet, amely szerint úgy viselkedünk, gondolkodunk és cselekszünk, mint az az 5 ember, akikkel az időnk nagy részét töltjük. 

Ez azt jelenti, hogy ha rasszista emberekkel vagy bizonyos gondolkodásmóddal rendelkező emberekkel vagy együtt, akkor nagyobb valószínűséggel fogadod el ezt a gondolkodásmódot, gyakran anélkül, hogy észrevennéd. 

Egy bizonyos kultúrába mélyedtél el és talán nem is látod, hogyan befolyásolja ez az életedet és a hitrendszered.

Szánj egy kis időt arra, hogy beszélj a körülötted lévőkkel - és különösen a családoddal - arról, hogyan használják a közösségi médiát. Ha van gyereked, beszélj velük arról, hogy kit követnek és miért.

Mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre és a környezetünk is hatással van ránk. Nem tudunk elleni mit tenni. Ha viszont erőfeszítéseket teszel, hogy olyan környezet teremts, ahol az emberek pozitív módon használják a közösségi médiát, akkor nagy valószínűséggel, ez így is lesz. 

5. Járulj hozzá a saját jólétedhez

Mindannyian úgy érezzük, hogy ott kell lennünk a közösségi médiában és használnunk kell. De, ha úgy érzed, hogy nem tudod kezelni mindezt, vagy valójában negatívan befolyásolja a boldogságot, akkor jobb ötlet lehet, ha teljesen törlöd magad minden ilyen felületről.

Bár ez szélsőségesnek tűnik, ugyanaz a logika érvényes az élet minden területén : nem maradnál egy olyan munkakörben, ahol folyamatosan csak bántanak és teljesen tönkretesznek. Nem vezetnél egy olyan autót, amely minden 5km után lefullad. 

Ha az életedben vannak szabályok az életmódoddal kapcsolatban, akkor rendelkezned kell szabályokkal a közösségi média használatával kapcsolatosan is. 

Ha a negatív kapcsolatokon és hatásokon kívül nem kapsz semmit, akkor vagy pozitív kapcsolatokat hozol létre vagy teljesen eltávolítod magad ezekről az oldalakról. 

Lehet, hogy meglepődsz majd, hogy mennyire hiányzik vagy éppen, hogy mennyire nem. Tudnod kell viszont, hogy bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, készen állsz arra, hogy újra ott legyél. Ne felejtsd el, neked kell döntened! 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása