6 alapvető lecke, amelyet a mindfulness tanít nekünk

2021. május 12. 11:41 - Life Advisor

mindfulness_leckek.jpgA mindfulness gyökere ugyan a buddhizmusban keresendő, ágai elterjedtek már az egész világon. Az ok egyszerű : káosz van a világunkban. Mindannyian zavartak vagyunk, bár különböző mértékben. Folyamatosan stresszel minket az élet. Mindig feszültek vagyunk, állandóan rohanunk vagy félünk a bizonytalan jövőtől, esetlegesen sajnáljuk a megváltoztathatatlan múltat. Az évek során figyelmen kívül hagyjuk a pillanatokat. A mindfulness olyan gyakorlat, amely fontos tanulságokat hordoz magában. Íme 6 ilyen lecke.

1. A béke veled kezdődik

Az ókori sztoikusok a legerősebb akarattal rendelkező emberek közé tartoztak. Közülük a legnépszerűbb Marcus Aurelius volt. Források szerint amikor nehézségekkel került szembe nem volt elégedetlen. Hihetetlen békével és egyetértéssel élte az életét a kihívások ellenére is.

A történelem bővelkedik olyan személyekben, akik a külső körülményektől függetlenül megtudták tartani mentális békéjüket. Amikor valaki tanulmányozza az életüket, nyilvánvalóvá válik, hogy a nyugalmuk gyökere a tudatosságban rejlik.

Soha nem aggódtak túlságosan a távoli jövő miatt és nem nehezteltek a múltjukra sem. Tudatában voltak a jelen pillanatnak és akkor foglalkoztak a kihívásokkal, amikor tényleg szembe kerültek velük. A mindfulness segített, hogy jobban tudatosítsák a gondolataikat. Neked is van erőd és lehetőséged megválasztani a gondolataid és így egyengetheted az utad a mentális béke felé.

2. A perspektíváid színesítik a világot

George Bernard Shaw azt mondta :

"Te vagy az ablak, melyen keresztül a világot nézheted."

Boldog emberek boldog helynek tekintik a világot. Az erőszakos egyének hajlamosak az erőszakot a világ egyik módjának tekinteni. A boldogabb, jobb, nyugodtabb emberré válás a legfontosabb összetevője annak, hogy a világ ugyanolyan legyen. A te nézeted számít. Hogyan ismerheted meg a saját látásmódod? Mindfulnessel.

A jelen pillanatra összpontosítva lehetővé válik a befelé tekintés. Arra leszel kényszerítve, hogy belső önmagad jobbá változtasd. Amint a belső éned és a perspektíváid javulnak, a külvilág is javulni fog. 

3. Egy nyugodt elme többet érhet el

Voltál már olyan élethelyzetben, amikor az elméd több tucatnyi különböző irányba húzott téged? Ha igen, akkor bizonyára arra is emlékszel, hogy mennyire sokáig is tartott megoldani az adott helyzetet, feladatot.

Az a törekvés, hogy a jelen pillanatban élj, arra kényszerít, hogy ne foglalkozz mással, csak az adott feladattal. Egy irányba fognak állni a mentális energiáid, így sokkal többet leszel hajlandó elvégezni, sokkal kevesebb idő alatt.

Olyan világban élünk, amely folyamatosan verseng a figyelmünkért. Ha hagyod, hogy a figyelmed elterelődjön, akkor mi is lesz az eredmény? Egyre több embert látunk keményebben és hosszabb ideig dolgozni, de csak keveset fognak tudni felmutatni.

4. A tudatosság minden

Legtöbben az egész életünket alvajáróként éljük. Nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy mi táplálja a testünket vagy az agyunkat. Folyamatosan a jövőben vagy a múltban élünk és hajlamosak vagyunk teljesen megfeledkezni arról, hogy mit teszünk önmagunkkal a jelen pillanatban. 

A pillanatról pillanatra történő döntések és szokások tudatos megteremtése az egyetlen út a jobb jövő felé. Amit ettől a pillanattól kezdve a jelenben teszel, elfogja dönteni, hova kerülsz a jövőben. Tisztában kell lenned a szokásaiddal, hogy elismerd őket jónak vagy rosszak. A rossz szokásokat pedig képes leszel megváltoztatni.

5. Kreatívabb vagy, mint gondolnád

Gyakran aggódunk a jövőbeli következmények miatt, miközben megpróbálunk megoldást találni egy problémára és ez blokkolja a kreatív energiáinkat. A mindfulness azonban lehetővé teszi számunkra, hogy objektíven nézzünk egy problémára és ezért sikerülhet jobb megoldást találnunk. Ennek segítségével ugyanis felhatalmazzuk magunkat, hogy másképp gondolkodjunk és különböző módszereket találjunk ki egy adott kihívás leküzdésére. 

6. Önmagunk elfogadása kritikus fontosságú

Bár a fejlődés vágya fontos, soha nem szabad túlzott önkritikát gyakorolnunk. Legtöbben hajlamosak vagyunk összehasonlítani magunkat másokkal és alsóbbrendűség érzés alakítunk ki, amely megfékezi a fejlődésünket. A mindfulness segítségével az erősségeidre összpontosíthatsz, amely elősegíti az önértékelésed is. Amikor jobban érzed magad és szereted magad, akkor nagyobb valószínűséggel koncentrálsz önmagadra és fejlődsz, mint ember.

A mindfulness elősegítheti a testi, szellemi és érzelmi jóléted. Bár az út nem könnyű, mindenképpen megéri. Az utazás rengeteg olyan leckét fog megtanítani nekünk, amelyek segítenek az átalakulásban és a fejlődésben. Kezdetben gyakorold napi 5 percig az éberséget, mielőtt növelnéd az időtartamot. Következetességgel képesnek kell lenned áloméleted elérésére. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása