Önfejlesztési tippek a menedzsment atyjától

2021. április 03. 15:34 - Life Advisor

peter_drucker.jpgAz önfejlesztés azt jelenti, hogy javítanod kell az erősségeiden és megtalálnod a módját, hogy a gyengeségeid minimalizáld. Nemrég belefutottam Peter Drucker tanításaiba, akit sokan a modern üzleti menedzsment atyjának tartanak. Peter Drucker 39 könyvet írt élete során és számtalan esszét és ismeretterjesztő filmet készített a vállalatvezetésről. Íme a legfontosabb tanácsok, amelyeket te is megtanulhatsz Peter Druckertől, ha önfejlesztésről van szó.

Ismerd fel a fejlesztés szükségességét

Mielőtt elkezdenéd fejleszteni az erősségeid, fel kell ismerned, hogy szükséged van a fejlesztésre. A bizalom nagyszerű, de a magabiztosság egyetlen hátránya, hogy azt az érzést keltheti benned, mintha már mindenben jó volnál és már nincs is hova fejlődnöd. 

Az első lépés tehát, hogy felismerd, mindenki fejlődhet. A fejlesztés nem azt jelenti, hogy valamiben rossz vagy. Ez csak azt jelenti, hogy valamit jobban is megtehetsz. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy már a csúcson vagy, mindig rátudod kényszeríteni magad arra, hogy valamiben jobb legyél.

Hajlandónak kell lenned a fejlődésre és valamiféle alapokkal kell rendelkezned, hogy fejlődhess. Ez az alap lehet nyers tehetség vagy a tapasztalatok révén megszerzett tudás. Senkit nem szeretnék visszatartani az új készségek elsajátításától. Nyilvánvaló, hogy a valamit a semmiből kezdjük, de tovább tart fejleszteni, mint javítani valamit, amiben már jó vagy természetedből fogva. 

Minél természetesebb tehetséged van valamiben, annál jobban tudsz fejlődni. Tegyük fel, hogy természetes képességgel rendelkezel értékesítés terén és jelenleg 10-ből 6 pontot adnál magadnak. Könnyedén elérheted a 9-es vagy 10-es szintet. De ha nincs sok alap és természetes tehetséged az értékesítésben, tehát mondjuk csak 10-ből 3 pontot adnál magadnak, akkor valószínűleg csak a 7-es szintre jutsz majd.

Szóval keresd meg azt, amiben természetesen jó vagy. Sok ember nincs tisztában a gyengeségeivel és ezért úgy gondolhatják, hogy semmit nem kell javítaniuk és nincs szükségük segítségre a gyengeségük kezeléséhez. Az erősségeid és gyengeségeid azonosításában segíthet, ha beszélsz valakivel, akiben megbízol és aki őszinte visszajelzést ad neked. Hallgasd meg ezt az illetőt és ne vedd a szívedre a visszajelzését. Tekints rá úgy, mint tanulási tapasztalat és lehetőség arra, hogy megismerd a fejlesztésre szoruló területeid.

Koncentrálj az erősségeidre a gyengeségeid helyett

Ez elsőre ellentmondásosnak tűnhet. Ha nem koncentrálsz a gyengeségeidre, hogyan fogod kiküszöbölni ezeket? Ha egy hangszeren kívánsz játszani és már van egy dolog, amit nagyon jól csinálsz, mondjuk az akkordokat jól váltod a gitáron, de nem igazán jó az ujj játékod, akkor gyakorold azt, ami annyira nem megy, így kiküszöbölheted ezt a gyengeséget és jobb gitárossá válhatsz. 

Ami azonban egy hangszer elsajátításához használható, az nem mindig működik az önfejlesztésben. Peter Drucker szerint jobb, ha arra koncentrálsz, amit már jól csinálsz, így szakértővé válhatsz benne. Ahelyett, hogy jól átfogó generalista lennél, próbáld arra összpontosítani a figyelmed, hogy egy bizonyos dologban abszolút a legjobb legyél. Ez persze felveti a kérdést : mit kell tenned a gyengeségeid ellen?

Szüntesd meg partnerség révén a gyengeségeid

Nyilvánvaló, hogy nem hagyhatod figyelmen kívül azt, amiben gyenge vagy. Meg kell találnod a módját a gyengeséged felszámolásának, ami a másokkal való partnerség révén lehetséges. Ha igazán jó vagy A-ban, de B-vel küzdesz, találj valakit, aki kiváló B-ben, de segítségre van szüksége A-ban. Együtt, mindegyikőtök arra koncentrálhat, amiben erős, míg a mások gondoskodik arról, amiben gyenge vagy.

Egy valós példa lehet például amikor egy valaki vállalkozást alapít, megpróbál mindent egyedül megcsinálni. Remekül talál új piacot, üzleti ötletet, de nem biztos, hogy kompetensek a könyvelésben vagy a marketingben. Tehát a vállalkozó felvehetne inkább valakit, aki erős ezeken a területeken, ahelyett, hogy az értékes idejét azzal töltené, hogy ő maga is megerősödjön és fejlődjön.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Csak önmagad legjobbja lehetsz, nem pedig valaki más. Ahelyett, hogy arra összpontosítanál, hogy egy másik ember mit tehet vagy mit nem és ez hogyan kapcsolódik hozzád, tanuld meg értékelni, hogy mit tehetsz és hogyan tanulhatsz ezektől az emberektől. Az összehasonlításokkal vagy rosszul érzed magad, mert nem gondolod majd, hogy valamit jól csinálsz, mint valaki más vagy pedig táplálni fogja az egodat, hogy valamit jobban tudsz csinálni, mint valaki más és esetleg hamis biztonságérzetet kapsz miatta.

Legyen saját fejlesztési programod

Nem tudsz eljutni valahova, ha nem tudod, merre mész. Ha fejleszteni kívánod egy készséged vagy növelni a szaktudásod egy területen, akkor ehhez rendelkezned kell egy tervvel. Nézd meg, hogy milyen tanfolyamokra lesz szükséged és dolgozz ki egy tervet, amely időt és lehetőséget ad erre. Keress olyan mentort, aki potenciális partnered lehet és legyen terved ezen emberek megtalálására is.

Amikor egy mentorral való partnerségre gondolsz, Peter Drucker azt javasolja, hogy fordulj olyan emberhez, akik inspirálnak, sőt megfélemlítenek téged. Attól függően, hogy kit célzol meg, előfordulhat, hogy nem fogsz tudni kapcsolatba lépni ezekkel az emberekkel, de ha ésszerűnek tartják az elvárásaid és megcélzod ezeket az embereket, előfordulhat, hogy néhányan fogékonyak lesznek a mentor szerepre.

Mérd a haladásod

Az egyetlen módja annak felismerésére, hogy valamiben jobb vagy az, hogy rendszeresen méred a haladásod tényleges eredményekkel. Az, hogy hogyan fogod ezt csinálni, attól függ, hogy mit szeretnél mérni, de lehetőleg olyan valami legyen, amire számokat tudsz tenni, ahelyett, hogy csak azt döntenéd el, fejlődsz-e vagy sem. 

Ha például az értékesítési képességeden próbálsz javítani, akkor a nyilvánvaló szám,amit felhasználhatsz, az lenne, hogy mennyivel nőttek az eladásaid. Bármin is próbálsz javítani, állj elő egy szilárd méréssel, amelyre támaszkodhatsz, hogy nyomon tudd követni az előrehaladást. 

Peter Drucker tanácsainak betartásával és a fejlődés iránti igény felismerésével, az erősségeidre koncentrálva, a másokkal való partnerségeben, az összehasonlításoktól való tartózkodással, a fejlesztési terv megalkotásával és az előrehaladás mérésével képes leszel a kiválasztott szakterületed legjobbjává válnod.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása