Így győzd le a fix gondolkodású mentalitást

2021. március 22. 11:19 - Life Advisor

grow_thinking.jpgAmikor önfejlesztésről van szó általában két általános elképzelés érvényesül. Az egyén vagy növekedési gondolkodásmóddal rendelkezik vagy alternatív megoldásként inkább rögzített gondolkodásmóddal él. A növekvő gondolkodású emberek mindig új dolgok megtanulásával vagy pedig az önfejlesztéssel próbálnak javítani önmagukon. Másrészt a rögzített gondolkodásmódúak úgy vélik, hogy semmi sem változhat és folytatódhat úgy, ahogy van, függetlenül attól, hogy hogyan érzik magukat az életükben és mennyire boldogtalanná válhatnak. Bár megkísérelheted, hogy kizárólag a növekedésre koncentrálsz és dolgozhatsz csak ezért, összpontosíthatsz a céljaid elérésére, mégis fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a munka és a pihenés között, hogy valóban fejlődésnek induljon az életed. Ebben a posztban a növekedési gondolkodásmóddal fogunk foglalkozni és bemutatjuk azt is, hogyan használhatod ezt fel saját magad jobbá tételére.

Mi tehát a növekedési gondolkodásmód és miben különbözik a rögzített gondolkodásmódtól?

A növekedés megköveteli, hogy egynél több stratégiát alkalmazz, de a pihenést is bele kell vonnod az önfejlesztő útba. Ahhoz, hogy sikeresen legyőzd a kihívásokat, amelyekkel szembesülsz a személyes növekedésedre is figyelned kell.

Vállalkozóként szükség lehet a termelékenység növelésére ahhoz, hogy az adott iparágban tevékenykedő versenytársakat legyőzd. A növekedési gondolkodásmóddal mindig látni fogod a fejlődés lehetőségét, a kihívások pedig tanulási lehetőségekké válnak, ahelyett, hogy elsöprő akadályok lennének.

A növekedési gondolkodásmód azt is jelenti, hogy az egyén megpróbálja maximalizálni a lehetőségeit minden értelemben. Ha tehát ilyen hozzáállással rendelkezel, akkor mindig a legnagyobb és legjobb módszert keresed valami elérésére, ahelyett, hogy az utadba kerülő akadályokat olyannak tekintenéd, amin nem lehet túltenni magad. Amikor a kihívások legyőzéséről vagy az akadályok leküzdéséről van szó, a növekvő gondolkodásmódúak érdekeltek abban, hogy megtalálják a nagyobb képet és azt, hogyan fogják elérni mindezt, nem pedig az ellenkezőjére koncentrálnak.

Ezzel szemben,ha rögzített gondolkodásmóddal rendelkezel, hajlamos leszel az akadályokra úgy tekinteni, mint egy tényleges korlát vagy valami olyan, ami megakadályoz téged abban, hogy elérd a céljaid. A növekedési gondolkodásmódnak valójában az a célja, hogy megtanuld maximalizálni a lehetőségeid és ennek módszereire összpontosíts ahelyett, hogy beszorulnál a komfortzónádba. Röviden : el kell hagynod a komfortzónád!

Fogadd el a sikert és a kudarcot

A növekedési gondolkodásmód azzal számol, hogy sikerekkel és kudarcokkal is találkozni fogsz az életed során. Azok az emberek, akik rögzített gondolkodásmóddal élik az életet, nem hajlandók kockáztatni vagy csak a kudarctól való félelem miatt megnézni a növekedés lehetőségét. Akik viszont magukévá teszik a növekedést, hajlandók a kihívásokra mint lehetőség tekinteni és szívesen próbálnak ki új dolgokat még akkor is, ha kudarcot vallanak. Miért? Mert még a legrosszabb élményből is tanulhatunk valami újat. A növekedési gondolkodásmód arra ösztönöz, hogy alkalmazkodj az ilyen nehéz vagy kihívásokkal teli helyzetekhez, amely nagymértékben javítja a termelékenységed, ahelyett, hogy elakadnál és elállnád a saját magad útját a kihívások puszta láttán.

Fokozott motiváció és fegyelem

A rögzített gondolkodásmód miatt az embereket megbéníthatja a kudarctól való félelem. Ezen túlmenően, mivel nem hiszik, hogy bármilyen irányítást gyakorolnak bármely eredményük felett, sok ilyen gondolkodású embernek nincs semmi motivációja a sikerhez, sőt egyáltalán ahhoz, hogy elinduljanak a siker felé vezető úton. Gyakran elbátortalanodnak akkor is, ha nem látnak azonnali eredményeket, ami miatt inkább halogatják vagy egyszerűen feladják a dolgokat.

Ezenkívül az ilyen gondolkodású ember nem motivált észszerű kockázatvállalásra sem, mert felfogásuk szerint a kudarcnak számos következménye van, amely vagy elkerülhetetlen vagy amely potenciálisan visszatarthatja őket az esetleges sikertől.

Gondolkodásuk általában az, hogy ha bármi kockázatosat cselekszenek, akkor végleg elveszítik azt, amiért megdolgoztak és kudarcot elszenvedő emberként kerülnek ki minden helyzetből.

A növekedési gondolkodásmód viszont fegyelmezettebbé és motiváltabbá válik, hogy elérje a kívánt dolgokat, mert úgy tekint a kudarcra, mint a tanulás egyik módjára és ezzel megtanulja értékelni ezt a fajta növekedési lehetőséget. Ez a gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy kiszámított kockázatot vállaljunk és kiértékeljük, felülvizsgáljuk a kezdeti feltételezéseinket. Lehetővé teszi számunkra, hogy a bizonytalanságot az élet természetes részeként elfogadjuk és a bizonytalanságot a növekedés eszközeként használjuk.

Bizonyára számodra is ismert tény, hogy a gondolkodásmód rendkívül fontos, ha jól teljesítő, rendkívül produktív és koncentrált személyiség szeretnél lenni. A fenti poszt után azt is láthatod, hogy érdemes elhagyni a rögzített gondolkodásmódot és inkább arra koncentrálnod, hogy önmagad fejleszd a növekedés gondolkodásmódjának elfogadásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása