Lockdown horror a vírus miatt? Íme a "jégember" tanácsa

2020. november 13. 12:01 - Life Advisor

iceman_advice.jpgA házunk liftjének ajtaján újra ott a papír : "Kérjük, hogy a liftet egyesével használják." Újra korlátozások vannak. Minden, ami szórakoztató, zárva. Valószínűleg nem csak én intettem szomorúan búcsút a korábban megszokott életnek, amikor még az éttermek és mozik tele voltak, a fodrászhoz nem lehetett időpontot kapni, az edzőtermekben pedig olyan sokan edzettek mintha újév lenne. És most újra visszatértek a korlátozások, az emberekben pedig felerősödik a szabadság utáni vágy. De tényleg horrorként kell megélnünk ezt az időszakot? Nem. Léteznek ugyanis lehetőségek, amelyek a pszichénket képesek továbbra is boldogan tartani. Most van itt a legjobb időszak arra, hogy ezeket a lehetőségeket megismerjük és kihasználjuk.

Ha a következő hetekre már 3 online előadást, 10 szemináriumot beterveztetek, mondjátok le őket. Inkább üljetek bele egy hordó jeges vízben és lélegezzetek mélyeket. A hordó helyhiány miatt számomra nehézkes lenne, de működik a nagyon hideg zuhany is. Ugyanezt csinálja Wim Hof, akit "jégemberként" ismerhetünk. A holland extrém sportoló mezítláb mászta meg a világ legmagasabb hegyeit, majdnem két órát töltött jégfürdőben és 66 métert úszott egy jégtábla alatt. Egyébként nem csak extrém hidegben képes így élni, de az ellenkezője is igaz ugyanis a namíbiai sivatagban lefutott egy maratont anélkül, hogy egy korty vizet is ivott volna.

A hideg erősíti az immunrendszert, segíti a kiegyensúlyozott alvást és jó hangulatba hozza az embert

Miért csinál valaki ilyeneket? Wim Hof azt mondta, hogy ő csak egy dologra tud gondolni reggel méghozzá, hogy hogyan lehet boldog, erős és egészséges. A fenti eszközök segítenek meggyógyítani a testet és az elmét is. A többi módszert "baromságnak" tartja.

Még akkor is, ha a kritikusok eleinte nagyon szkeptikusok voltak, egyre több tanulmány bizonyítja a "Wim Hof-módszer" hatékonyságát. Ha megfelelően használjuk a hideget, erősíthetjük az immunrendszerünket, jobban alszunk majd, minimalizáljuk a testünk gyulladásszintjét és emelkedhet a jókedvünk. Speciális légzési technikával kombinálva pedig csökkenthetjük a stressz szintünket és megnyugtathatjuk az idegeinket.

A jégember pontosan leírja ennek működését a honlapján, elmeséli YouTube videóiban vagy épp olvashatunk a "A jég hátán is - Didergés helyett gyógyulás" című könyvében is a részletekről.

12 éves volt, amikor először kezdett el foglalkozni pszichológiával,buddhizmussal,hinduizmussal, kipróbálta a jógát, karatét, kung fut és a meditációt. 17 éves volt,amikor először jeges vízbe vetette magát. Vasárnapi nap volt és azóta mindennap csinálja. (Jelenleg 61 éves.)

A hideg víz szinte rákényszerít a kikapcsolódásra

Ma, 44 évvel később ugyanolyan megszállott, mint azelőtt. Azt mondja, hogy amint érezzük a víz agresszív hatását, el kell engedni magunkat. Ez a stresszoldás. Más szavakkal mindent el kell engednünk. Aki ugrott már jéghideg vízbe tudja, hogy abban a pillanatban nem sokat gondolkodik az ember. Egyetlen lehetőség marad : lenni vagy nem lenni. Sajnos a mai társadalom a legjobb úton halad, hogy erről megfeledkezzen. Túl sok van az emberek fejében és túl kevés a testükben.

Wim Hof szerint saját történelmünk során elvesztettük a kapcsolatot önmagunkkal. Mindenekelőtt az iparosodás felgyorsította az életünket, szinte mantrává vált a "magasabb, gyorsabb, tovább" szó az életünkbe és elkezdtük elhinni, hogy így is kell érezni magunkat.

A hideg és a légzés két kulcs ahhoz, hogy visszanyerjük önmagunkat

Az ösztöneikre való hallgatás helyett most az elektromos dobozokra hagyatkozunk. Újra aktiválnunk kell a tanulatlan érzéseinket. Ezért vagyunk a világon és nem azért, hogy egy olyan rendszert szolgáljunk, amely megerőszakolja a Földet és elidegenít bennünket.

Wim Hof úgy gondolja, hogy mindenki képes megtenni, amit ő. A szomszédod megteheti, te is megteheted, mindenki megteheti. Mindannyiunknak képesnek kell lenni erre, mert ez a jelenlét. Ez határoz meg minket emberként.

Konkrét példa az autóvezetés. A volán mögött ülünk, eldöntjük, hogy mennyire fékezünk vagy mennyire gyorsítunk, sokan stresszhormonnal reagálnak bizonyos helyzetekre, vannak akik szerotonint vagy dopamint termelnek, hogy jól érezzék magukat. Akkor viszont, ha valami nem úgy történik, ahogy kellene, az emberek többsége teljesen lemerevedik és nem tudja mihez kezdjen.

"Beleszületünk a testünkbe, majd egy napon elhagyjuk. Ez csak egy állomás, a mi feladatunk pedig az, hogy teljes mértékben tisztában legyünk a jelennel." - mondja Wim Hof. Gyakorold te is azt, hogy a következő hetekben újra önmagaddá válj. A hideg zuhany számodra is segítség lehet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása