Bemutatjuk a pszichéd 7 igazgatóját. Ismered őket?

2020. október 30. 16:50 - Life Advisor

psychology_mind.jpgNéhány döntésünk magyarázata, miértje, amit valamiért vagy valami ellen meghoztunk, sokszor rejtélynek tűnik. Mit gondoltunk a kapcsolatunkról amikor együtt voltunk az őrült exünkkel? Miért hagytuk, hogy a legutóbbi fizetési tárgyalásnál a főnökünk akarata érvényesüljön? Miért költöttünk annyi pénzt új sportruházatra, amikor valójában tudtuk, hogy nem fogunk gyakrabban edzőterembe járni? William Van Gordon a Derby Egyetem (Nagy-Britannia) pszichológusa szerint minden döntésünk - beleértve azokat is, amelyeket később nem tudunk megérteni,megmagyarázni, a sokféle hang,vélemény és vágy terméke,amelyek mindennap végigzümmögnek az elménkben. Ezek egyfajta belső igazgatóságot,vezetőséget alkotnak mindannyiunkban és ezek a pszichénk főnökei meghatározzák a viselkedésünket.
A vállalati vezetéshez hasonlóan a belső vezetőségünk is több tagból áll. William Van Gordon hét ilyet azonosított közülük. Mindegyiküknek más a prioritása és különböző irányokba akarnak terelni minket. Ismerd meg te is a pszichéd főnökeit és deríts ki mi a céljuk veled.

1. Fizikai testért felelős igazgató

Idegenkedik bármilyen fájdalomtól vagy kényelmetlenségtől. Erős túlélési ösztöne van, mégsem gondolkodik különösen hosszú távon.

2. Kalandokért,szórakozásért és az elkötelezettségért felelős igazgató

Szeret másokat és önmagát is szórakoztatni. Örül az új tapasztalatoknak és szeret mindig elfoglalt lenni.

3. Kapcsolatokért felelős igazgató

Szerelem és szeretet mindenek felett. Értékeli a szerelmi és az értelmes emberi kapcsolatokat.

4. Pénzügyekért felelős igazgató

Erős túlélési ösztön hajtja ugyanúgy mint a testünk igazgatóját, de stratégiailag sokkal jobban szemléli a dolgokat. Folyamatosan megpróbál minket észhez téríteni.

5. Pszichológiai igazgató

Normál körülmények között ő lesz az ügyvezető igazgató. Kritikus gondolkodás, elme, emlékezet, döntéshozatali képességek tartoznak hozzá. Egyidőben sok üzenetet kap a többi igazgatótól is. Beavatkozik a döntéshozatalba elég erőteljesen.

6. Szexuális szükségletekért felelős igazgató

Nagyon impulzus vezérelt és nagyon rosszul gondolkozik. Követelései befolyásolhatják a mentális folyamatainkat. Szorosan együttműködhet a kalandokért, szórakozásért felelős igazgatóval.

7. Spiritualitásért felelős igazgató

Messze a legcsendesebb igazgatósági tag. A csendes javaslatokat részesíti előnyben a hangos parancsok és utasítások helyett.

Az egyes igazgatósági tagok aktivitása emberenként és helyzetenként eltérő. Különösen fontos, hogy egyiket se hagyjuk figyelmen kívül és időnként tudatosan figyeljünk mindegyikre. Néha előfordulhat, hogy egyik-másik igazgatósági tag elalszik a meetingen. Ekkor itt az ideje, hogy felébreszd és ismét behívd őt a beszélgetésbe.

Ami szintén segítség lehet, hogy minden meghozott döntésednél tisztában kell lenned azzal, hogy a belső igazgatósági tagok közül melyik a leghangosabb és ezzel ki uralja a döntéshozatalod. Így megértheted, hogy egyoldalúan gondolkodsz-e vagy sikerül-e mélyebb és részletesebb perspektívából megfigyelni a lehetőségeid.

Minden helyzetben jó tudni, hogy melyik igazgatósági tag harsong igazán. Ezt megfigyelni valójában a pszichológiai igazgató feladata lenne. Neked viszont támogatnod kell őt például azzal, hogy rendszeresen időt szánsz önmagadra. Ha hagyod, hogy a stressz és a nyugtalanság eluralkodjon rajtad, akkor nagyban gátolod a munkáját.

Hiába bánsz tudatosabban a belső igazgatóiddal, nincs 100%-os garancia arra, hogy elkerüld a hülye döntéseket. Előfordulhat, hogy héba-hóba mégis megfogod venni azt a menő futócipőt, amelyeket úgyse fogsz soha használni, vagy mégis megiszol még egy pohár bort, ami másnap fejfájást okoz. Mindez rendben van. Senki sem tökéletes.

Rendszeresen kérd ki az igazgatósági tagok véleményét. Néha megváltoztathatod a játékszabályokat és hagyhatod, hogy csak és kizárólag a te akaratod érvényesüljön, ha a lehetőségek közül nem is ez a legbölcsebb döntés. William Van Gordon szerint néha mindenkinek szüksége van egy kis spontaneitásra.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

3 komment
süti beállítások módosítása