5 kulcs a sikeres kapcsolatokhoz

2020. július 08. 14:47 - Life Advisor

relationship_communication_1.jpgVállalkozóként a sikereinkre, a növekedésünkre és fejlődésünkre összpontosítunk. De lehetünk-e igazán sikeresek, ha a kapcsolataink szenvednek? A siker holisztikus és ha az életünk egyik területén probléma van - legyen az egészség, pénz vagy kapcsolatok - akkor ennek mindenhol érezzük a hatását. Az alábbi 5 lépés minden kapcsolathoz segítséget nyújthat beleértve a szerelmünket, a munkakapcsolatainkat és a barátságokat is.

1. Ismerd meg a saját kapcsolati mintád

Függetlenül attól, hogy egy potenciális ügyféllel beszélünk, egy régi baráthoz fordulunk vagy egy új szerelemmel találkozunk, elengedhetetlen, hogy megértsük a saját kapcsolatmintáinkat. Ezek azok a "gyári beállításaink", amelyek észrevétlenül káoszt teremthetnek másokkal való kapcsolatainkban.

Magányos farkas vagy és egyedül mész végig mindenen, segítség nélkül? Olyan ember vagy, akinek mindig támogatásra van szüksége? Vagy mindened a munka és figyelmen kívül hagyod a kapcsolataid aztán a születésnapokon és nagyobb mérföldköveknél egyedül találod magad?

A kapcsolati minták mélyebb öntudatossággal felfedezhető. Könnyen kideríthetjük, hogy mi az az egészségtelen viselkedés, amely negatív irányba tereli a kapcsolatainkat. Amint ez megvan, képesek leszünk megváltoztatni ezt. Továbbá azt is megismerheted, hogy mely minták okoznak számunkra extrém erős érzelmi reakciót.

2. Ismerd meg a kiváltó okokat

Miközben mindenkinek van egyfajta kapcsolati mintája, érzelmi, fájdalmi pontjaink is léteznek. Például egy olyan mintában, ahol nem kérünk soha segítséget, akkor elindulhat egy érzelmi esemény, egy baráttal, szponzorral, társsal kapcsolatban és úgy érezhetjük, hogy mi ugyan teszünk a kapcsolatért, de nem kapunk érte semmit.

Amikor megismerjük a kiváltó okokat, kritikusan és logikusan átnézhetjük a kényelmetlen helyzeteket és eldönthetjük, hogy melyek tartoznak hozzánk és mikor szükséges a másik emberrel foglalkoznunk. Ezzel megmagyarázhatjuk, hogy kik vagyunk és mire van szükségünk. Az, hogy ezeket az igényeket hogyan kommunikáljuk, kapcsolatonként változik.

Például, ha egy baráttól kérünk mindent, akkor nagyon másképpen hangzik mindez, mint amikor a munkatársunkhoz, alkalmazottunkhoz szólunk. A kifejezések, a szavak és az érzelmek különböznek. Ezt nevezzük egészséges társadalmi kódolásnak. Tisztában vagyunk vele, hogy mi a megfelelő a különféle kapcsolatokban.

3. Légy mestere az érzelmeidnek

Nem egy ismert séma, nem is egy tökéletes randi trükk fog sikert hozni számodra. Az érzelmeidet kell szabályoznod. Más szavakkal ismerned kell a rést a létrehozni kívánt interakció és a válaszod között. Milyen gyakran mondasz dühösen szavakat, amiket később megbánsz? Lehet,hogy egy üzenetre reagáltál úgy, hogy helyrehozhatatlan károkat okoztál.

Ahhoz, hogy az érzelmeink mesterei lehessünk meg kell értetnünk, hogy honnan származnak ezek az érzelmek. Az érzések visszacsatolások. Bumm, már ott is vagyunk a gyerekkori tapasztalatainknál. Volt egy kritikus tanárod, aki kihívott az osztály elé és megalázott, amitől dühösnek érezted magad? Lehet, hogy ugyanezt érezted, amikor a fent említett üzenetre reagáltál. Figyeld meg az érzéseid és akkor tudni fogod, mit, miért teszel.

4. Kezeld rugalmasan a határokat

A fenti lépések után mostanra szilárd ötleted lesz arról, hogy mit vársz el egy kapcsolattól és mi az, amit nem leszel hajlandó elviselni. De itt jön a trükk, ugyanis mindezeket nem vésheted kőbe.

Akár a szerelmünkkel, akár barátainkkal, akár ügyfeleinkkel beszélünk, a vas ököllel való döntés nem fog segíteni. Próbáld megérteni a másik embert és próbáld meg megérteni, hogy miért beszéltek vagy cselekedtek úgy, ahogy azt tették. Lehet, hogy mindkettőtök számára ez egy központi problémához kapcsolódik, így mindkettőtök túlzásokba esik.

Ezek az érzelmi esemény indítok felszabadítják a stresszhormonokat és ideiglenesen mérgeznek bennünket, megakadályozva, hogy tiszte fejjel gondolkodjunk.

5. Gyógyítsd meg a kapcsolataidat

Ahogy egy üzleti szakértőt felkérsz a vállalkozásod finomítására vagy egy táplálkozási szakértőt, hogy a testednek jobb ételeket tudj biztosítani, az is fontos, hogy megtaláld a megfelelő szakértőt a kapcsolataid meggyógyításához.

Keress valakit, aki segít, hogy mélyebben magadba tudj nézni, mire van szükséged a kapcsolatokban és hogyan tudsz oda eljutni. Fontold meg, hogy egy coach vagy terapeuta segítségét kéred, hogy megbirkózz minden olyan kihívással, amelyet személyes vagy szakmai interakció során tapasztalsz.

komment
süti beállítások módosítása