9 tipp, hogyan motiváld önmagad és a csapatod home officeban

2020. március 30. 11:27 - Life Advisor

home_office_tipps.jpgAz egész világ a koronavírus hatása alatt áll. Mivel a vírus továbbra is megállíthatatlanul fertőz egyre több vállalat vezetett be home office lehetőséget. Egyesek számára talán már megszokott az otthonról való munkavégzés, azonban másoknak teljesen új élmény és kihívásokat is rejthet legyen szó, akár a figyelem összpontosításáról, akár az eredményes munkavégzésről. A jó hír, hogy létezik néhány alapvető tipp, amelyet te és a csapatod is használhat, elősegítve az otthoni munka egyensúlyát, miközben produktív és fókuszált maradsz. Az otthoni munkához fegyelemre van szükség, hiszen nagyon könnyű rossz szokásokat felvennünk.

1. Kezd a napod időben

Ez azt jelenti, hogy ugyanakkor kezdj neki a munkának, mintha az irodában lennél. Gondolom, hogy az otthoni íróasztal nálad is csak néhány lépésre van, de igenis át kell állnod arra, hogy a napod ugyanakkor kezdődik, mint régen az irodában.

Ezzel sikerül elkerülnöd, hogy belecsussz a késői felkelés rossz szokásába, amely nagyon könnyen rutinszerűvé válhat. Ezenkívül pedig a reggeli órák a legproduktívabbak.

2. Öltözz fel

Próbálj meg elkerülni mindent annak érdekében, hogy csak kikelj az ágyból és pizsamában menj át a munkahelyedre. A pizsama ugyanis egyfajta laza hangulatot kölcsönöz, amely az egész napunkra rányomhatja a bélyegét.

Zuhanyozz le, frissítsd fel magad és öltözz fel ugyanúgy, mintha dolgozni mennél. Nem feltétlenül kell kosztümbe vagy öltönybe bújnod, válassz a karakterednek megfelelő öltözetet.

3. Ütemezd be a feladataid, a csapatod feladatait és céljait is

Az ütemterv elkészítése segít felvázolni a napi tevékenységeket és azokat a célokat, amelyeket remélsz, hogy a csapatod a héten elér. Tedd világossá azokat a dolgokat, amelyeket elvársz a csapatodtól.

A célokat és feladatokat úgy állítsd be, hogy megvalósíthatók és kezelhetők legyenek. Ezzel fogod tudni biztosítani, hogy a csapatod ütemterv szerint dolgozzon és elkerülheted a befejezetlen feladatok eltolását.

4. Fókuszálj

Ha otthonról dolgozol, akkor sok figyelemelterelő dolog vesz téged körül. Közösségi média, TV, videójátékok stb. Gondoskodj arról, hogy a munkával kapcsolatos feladatokra összpontosíts addig, amíg nem végeztél.

Ugyanerre kell ösztönöznöd a csapatod is, tehát a munkaidőben a munkára kell összpontosítaniuk. Gondoskodj róla, hogy befejezd a feladatod, mielőtt bármi másba belekezdenél.

5. Testmozgás

Az otthoni munka az jelenti, hogy legtöbbször csak ülsz, minimális séta vagy mozgás szerepel a mindennapjaidban. Az ülő életmód nemcsak egészségkárosító, de tompítja a motivációt és az önfegyelmet is.

Szánj időt az otthoni edzésre, testmozgásra, amelyek elősegítik a produktivitásod növelését.

6. Határozz meg elvárásokat a csapatodnak

Az otthoni munka rugalmasabb munkaidőt jelent a csapatod számára. Ezért annak biztosítása érdekében, hogy elkötelezetté és munkaképessé váljanak, világosan közölnöd kell az elvárásaid. Ezen kívül pedig rendszeresen ellenőrizned is kell őket, hogy megbizonyosodj arról, hogy az elvárásaidat betartják-e.

7. Szocializálódj

Az emberek otthon könnyen elszigetelődnek, mert nincsenek körülöttünk emberek, kollégák. Nincs közös szünet, nincs közös kávé, nincs közös ebéd. Ezért próbáld meg ösztönözni a kollégákat és a csapatod, hogy legalább virtuális térben találkozzatok egymással rendszeresen. Ez segít megőrizni az elméd egészségét és a produktivitást is.

8. Jutalmazd meg magad

Az otthoni munka lehetőséget ad arra, hogy bármit megtehess. Ne ess azonban túlzásba és ne hagyd, hogy a kedvenc műsorod teljesen elvonjon a munkától. Ahelyett, hogy megnéznél 6 epizódot egymás után, csinálj valami produktív dolgot és jutalmazd meg magad egy epizóddal, majd térj vissza a munkához.

9. Figyeld meg a csapatod stressz szintjét

A stressz kezelése távolról történő munkavégzés esetén kihívást jelenthet. Motiváld a csapatod folyamatosan, hogy kövessék a meghatározott ütemtervet, segíts nekik a problémák megoldásában. Mindenkinek meg kell érteni, hogy a siker türelmet igényel.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása