5 tipp az unalom leküzdésére és a fókusz visszaszerzésére

2020. március 05. 20:44 - Life Advisor

boring_life.jpgA kíváncsiság emberi természetünk része, ugyanakkor természetes dolog, hogy az ember egy idő után elveszíti az érdeklődését bizonyos témák iránt. Az emberi elme hajlamos az unalomra, ezért fontos, hogy megértsük azokat a tényezőket, amelyek az unalomból fakadnak és megtanuljuk mit tehetünk azért, hogy ismét visszaszerezzük a fókuszt az életünk felett.

Az unalom olyan helyzetből fakad, amikor az egyén ugyanazt vagy hasonló folyamatot hajt végre, majd pedig elveszíti az érdeklődését ezen feladat iránt. Mivel minden ember hajlamos az unalomra, kritikus fontosságú, hogy áttekintsük a rutinunkat és esetlegesen alternatív feladatokat dolgozzunk ki. Miért fontos ez? Mert lehet, hogy folyamatosan újra és újra meg kell tennünk valamit, mert ez a felelősségünk, a rutinunk része vagy épp a foglalkozásunk.

Ilyenkor nem hagyhatod csak úgy abba a feladatot, hanem meg kell találnod azokat a tevékenységeket, amelyek elterelik a figyelmed és felfrissítik az elméd. Ezzel felfrissülnek a gondolataid és sokkal jobban fogsz tudni összpontosítani a feladataidra és azok elvégzésére. Ha nem fejleszted ki az alternatív érdeklődésed, akkor biztosan elveszíted a fókuszt, amely súlyos hibákhoz vezethet, amelyekért majd te leszel a felelős.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy legyőzd az unalmat?

1. Legyél kíváncsi

Az iskolában megtanuljuk, hogy megakadályozzuk az elménk szétszórtságát és csak egyetlen dologra összpontosítsunk. A való életben viszont kíváncsinak kell lenned, minél több tudást szerezve különféle témákkal kapcsolatban. A kíváncsiság ugyanis lehetővé teszi, hogy új témákat ismerj meg, ami fontos azért, hogy az elméd másra is fókuszálhasson és továbbra is fennmaradjon az érdeklődésed a feladataid iránt.

Mindez különösen akkor fontos, ha hosszú és fáradtságos feladatokat csinálsz, amelyek hosszútávon mentálisan is kimeríthetnek. Mindig nézd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy az unatkozó elméd átirányítsd annak érdekében, hogy fókuszált maradjon.

2. Tanulj meg új dolgokat

A tanulás soha nem ér véget és soha nem is szabad abbahagynod, ha szeretnéd legyőzni az unalmat. A kihívásokkal való szembenézés fontos tanulási eszköz, amely megszabadít az unalomtól, miközben dolgozol. Ha például programozó vagy és érdekel egy újabb programozási nyelv elsajátítása, akkor felállíthatsz magadnak egy ehhez szükséges kis projektet, amelyen a programozási feladataid közben dolgozol.

Ez lehetővé teszi a szokásos feladataid elvégzését ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy új dolgokat sajátíts el és gyakorolj, amikor unalomgörcsök törnek rád. Fontos viszont, hogy ne ess túlzásokba, mert az befolyásolhatja a teljesítmény céljaid. Ezenkívül feltétlen beszéld meg mindezt a munkaadóddal is, hogy elkerüld a félreértéseket, konfliktusokat.

3. Tarts szünetet és szellőztesd ki a fejed

Unalom leggyakrabban akkor fordul elő, amikor mindennap ugyanazt a feladatot csinálod. Tarts szünetet, kelj fel az asztaltól és ha csak néhány percre is, de tereld el a gondolataid a munkáról. Tégy egy rövid sétát, amely segít megváltoztatni a gondolkodásmódod és felszámolja az unalmat az életedben.

A szünetek bár hatékonyak az unaloműzés tekintetében, viszont időigényesek, így azoknak, akik teljesítmény orientáltan dolgoznak, dolgoznak és még többet dolgoznak, nehéz feladat lehet szüneteket beiktatni.

4. Változtass (munkakört és felelősségi kört (is))

Az unalom létezik. Valójában mindenki megérti az unalom teljesítményre gyakorolt hatását és mindenki dönthet úgy, hogy tesz ellene. A munkahelyi unalommal kapcsolatban egy hatékony stratégia, ha a vezetőség lépéseket tesz azért, hogy megváltoztassa az alkalmazottak szerepét és felelősségeit.

Ha munkavállaló vagy, akkor pedig hatékony lehet a munkakörök cseréje. Így a rutint felváltja majd az új feladat, amely pedig megszünteti az unalmat az életedben.

5. Power nap

"Gyors szieszta" vagy délutáni "szundi". Biztos már te is hallottál róla. A rövid szundik ellazítják az elméd, javítják a koncentrációt, ezáltal automatikusan csökkentve az unalom érzését. Különösen ebéd után hasznos, mivel ilyenkor a teltségérzet miatt álmosnak érezhetjük magunkat és könnyebben elveszíthetjük a koncentrációt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása