Hogyan győzd le a félelmeid, amelyek visszatartanak a boldogságtól?

2020. január 26. 11:37 - Life Advisor

fear_learning.jpgA félelem egy olyan érzelem, amelyet életünk során mindannyian megtapasztalunk. Vannak azonban olyanok, akik a fokozott félelem állapotában élnek olyannyira, hogy sokszor már az egész életüket ez uralja. Természetesen nem az ösztönös félelemről van szó, amelyet a szervezetünk a veszélyes helyzetekben produkál, hiszen itt a védelem kerül középpontba. A félelem, amelyről én beszélek az, amely eluralkodik az életedben és nehézséget okoz a boldogságod elérésében. De hogyan kezelheted majd győzheted le ezt a fokozott félelemmel teli állapotot, amely uralja az életed?

A félelem kezelése egyszerű folyamat, nyitott gondolkodás és a karakterünk erősségét igényli. Mindenesetre leküzdeni a félelmeinket nem egy lehetetlen küldetés, valójában a perspektívánk és a meggyőződéseink megváltoztatásáról van szó.

Ezért most megmutatok 5 lépés, amivel kezelheted az összes olyan félelmed, amely a boldogságod kapujában áll.

1. Figyeld meg és fogadd el a félelmeid

A félelem kellemetlen érzés, amelyet lehetőleg soha de soha nem akarunk érezni, ám néha eléri az életünket, sőt sokszor uralkodhat is rajta. Ez rendben van.

Az élet nem tökéletes. Mindez egy remek tapasztalat, amely pozitív és negatív hatással is lehet ránk egyaránt. A pozitív, hogy élvezzük az életet, amennyire csak lehet, a negatív pedig, hogy tanuljunk belőle, amennyit csak lehet.

Ezért ahelyett, hogy megtagadnád a félelmeid fogadd el, hogy a félelem az életed velejárója lehet, nem pedig az életed ellensége. Éld át a félelmeid, ne korlátozd a létezésüket. Fogadd el az a félelmet, amelyet érzel. Ezután pedig szánj rá időt, hogy megfigyeld a gondolataid, amelyek akkor születnek, amikor félsz valamitől. Vond le a tanulságokat és tartsd meg a pozitív hatásokat.

2. Értsd meg, hogy miért tapasztaltad meg ezt az érzést

Ha elkezded elfogadni és megfigyelni a félelmeid, akkor mindent meg kell tenned azért, hogy megértsd a félelmeid gyökerét. Tudom, hogy a félelmeiddel való foglalkozás nem könnyű és kellemes, de a félelmeink megértése kulcsfontosságú szempont, hogy legyőzzük őket és biztosítsuk, hogy soha többé nem fognak bajt okozni.

Légy türelmes magaddal és miközben megfigyeled az érzéseid és a gondolataid, amikor félsz, próbáld meg megérteni őket. Talán könnyebben fog menni, ha naplót vezetsz, hiszen így nyomon tudod követni az érzelmeid, gondolataid és az előre haladásod. A naplózás során megfigyelhetsz bizonyos mintákat, ha következetesen csinálod a félelmeid elemzését.

3. Hagyd, hogy a félelmeid pozitív irányba vezessenek

Igen, képesek rá. A félelmeknek hatalmuk van arra, hogy átvegyék az irányítást az életed felett. Amikor félelemben élsz, minden döntést, amit hozol, félelem alapú lesz. Más szavakkal, a félelem láncra köti a szabadságod. De hogyan tudod ellenőrizni a félelmeid? Nem hiszen, hogy létezik egy biztos módszer a félelem kezelésére, amely 100%-ban működik mindenki számára, aki kipróbálja. Egyes technikák azonban hasznosak lehetnek.

A félelem nem érzelem, hanem lelkiállapot. Ezen felvetés alapján a félelem ellenőrzése azt jelenti, hogy meg kell változtatni a gondolkodásmódod és a hiedelmeid. Például a félelemben élő emberek úgy gondolják, hogy gyengék vagy méginkább, hogy nem elég jók. De ha elkezded azt gondolni, hogy erősebb vagy és ennek megfelelően cselekszel, akkor végül erősebbé válsz és a félelemnek esélye sem lesz ellened.

<<< 6 módszer, hogy a félelem ne hálózza be az életed >>>

4. Tekints a félelmedre új szemszögből

A félelem segíthet, de el is szakíthat mindentől, attól függően, hogy mit gondolsz. Általánosságban elmondható, hogy a félelmet olyannak kell tekinteni, amelyet másoktól el kell rejteni, hogy ne bántsanak téged miatta vagyis ne tűnjön úgy, mintha helytelen lenne félni.

Nos, félni nem helytelen. Megengedheted magadnak, hogy bárhogy is érezd magad. A félelem része az életünknek és eldöntheted, hogy elfogadod-e ezt. A félelem lehet olyan valami, ami elszakít a boldogságtól de felfoghatod kihívásként is, amelyet elfogadsz és így erősebb és bölcsebb emberré válsz. A döntés a tiéd!

5. A félelem tanult magatartás

Az egyik kulcsfontosságú dolog, amiről tudnod kell, hogy a félelem egy tanult viselkedés. Nem így születünk. Legtöbben a szüleink félelmeivel együtt növünk fel, hiszen gyerekként az ő mintájukat másoltuk anélkül, hogy megtanultunk volna mi magunk dönteni, hogy a félelem hasznos-e vagy sem.

Például a kutyáktól való félelem egy vagy több rossz tapasztalatból származik, amelyet agresszív kutyákkal tapasztaltunk. Ez azért történt, mert a kutyákat a fájdalommal társítottuk és a testünk természetesen kerülni akarja a fájdalmat. Ezért ha megtanuljuk máshogy nézni ezeket a félelmeket és megtanuljuk felszabadítani magunkat ezek alól, képesek leszünk legyőzni a félelmeinket.

Nem félelemben élve kell leélni az életünket ezen a csodálatos bolygón. Erős lények vagyunk, akik egész életünk során nehéz helyzetekkel találkozunk. Az, ha sikerül legyőzni az akadályokat és tanulni ezekből a helyzetekből, hozzáfog segíteni minket egy teljesebb élethez.

A félelem erőteljes érzelem, tehát az az ember, aki szakmai segítséggel vagy anélkül képes legyőzni a félelmeit, erősebb lesz, mint amennyit valaha is el tudott volna képzelni. Ezért a félelem akár olyan barátunk is lehet, aki segít neked önmagad jobb és erősebb verziójává válni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása