6 módszer, hogy a félelem ne hálózza be az életed

2019. október 22. 14:16 - Life Advisor

fear.jpgA félelem célja, hogy segítsen nekünk biztonságban maradni az emberiség megjelenése óta jelen van már a világban. A veszélyes helyzetekben emeli a tudatosságunkat és élesíti az érzékeinket pontosan akkor, amikor szükségünk van rá. Ez az oka annak, hogy az elterjedt felfogással ellentétben a félelem nem feltétlenül rossz dolog. A félelem azonban visszatarthat minket és negatív hatással lehet az életünkre. Sérülhetnek a kapcsolataink, megakadályozhatja, hogy új tapasztalatokat szerezzünk és akadályozhatja a személyes és szakmai fejlődésünket is.

Íme 6 remek módszer, amely segít növelni a bátorságod és megakadályozza, hogy a félelem átvegye az irányítást az életed felett.

1. Legyél tisztában a félelmeiddel és fogadd el őket

Az, hogy képesek vagyunk szembenézni a félelmeinkkel nagyon is lényeges pont. Ha eközben túl nagy nyomást érzel magadban, akkor jó úton jársz, azonban ne felejtsd el mindezt könnyedén venni. Ehhez az első lépés, hogy meg kell értened miért vannak jelen az életedben ezek a félelmek. Meg kell tanulnod megbocsátani saját magadnak és el kell fogadnod, hogy olyan ember vagy, aki készen áll bármilyen stresszes helyzet kezelésére.

2. Különböztesd meg az észszerű és az észszerűtlen félelmeket

Ahogy azt az elején említettem, a félelem a régi időktől kezdve arra szolgált, hogy segítsen megkülönböztetni azokat a helyzeteket, amelyek valóban kockázatot jelentenek azoktól a helyzetektől, amelyek nem. A testünkben és az elménkben különböző veszélyszintek találhatóak a tisztán fizikai veszélytől kezdve a kifinomultabb egzisztenciális veszélyekig. Bármely helyzet, amely potenciális kockázatot jelent a jólétünkre, általában észszerű félelem. Az indokolatlan félelmek, mint például a bohócok, madarak, szellemek csak bonyolultabbá teszik az életed, nem pedig biztonságossá.

Az észszerű és észszerűtlen félelmek megkülönböztetése szintén elengedhetetlen annak érdekében, hogy a félelmeinket irányítani tudjuk függetlenül attól, hogy egyedül vagy baráttal esetleg tapasztalt szakemberrel csináljuk.

3. Nézd meg, hogy mi az, amit tudsz irányítani, elkerülni vagy megváltoztatni

Sok olyan félelem létezik, amelyeket ellenőrizhetünk, amikor éppen szembe nézünk velük. Ezek a félelmek akár a megfelelő cselekvési módot is sugallhatják, amely teljesen megfelel az igényeidnek és a preferenciáidnak. Ha például nem kedveled a tömeget vagy nagy közönség előtt nem szeretsz beszélni, érdemes fontolóra venni olyan karrier lehetőséget, amelyek nem kényszerítik ki ezeket a helyzeteket.

Bár az ijesztő dolgok és helyzetek elkerülése nem mindig a legjobb,néha egyszerűen nincs más lehetőséged. Nincs szükség például állandóan az árapály ellen küzdened, amikor kényelmetlenül érzed magad. A félelem ugyanis néha a jobb alternatíva felé mutat.

4. Lépj ki a komfortzónádból

Ha minden kényelmetlen helyzetből menekülsz, akkor nem fogod tudni megvalósítani a céljaid. A cél nem a félelmeid bebizonyítása vagy épp a kényelmetlen helyzetek elkerülése. Egészséges egyensúlyt kell elérned a személyes preferenciák és a korlátok tiszteletben tartása között valamint a növekedés és a fejlődésed támogatása között is.

Mindezek érdekében pedig ki kell lépned a komfortzónádból. A legjobb, ha először megpróbálod legyőzni a kisebb félelmeket, fokozatosan mozogva azok felé, amelyek nagyobb kihívásokat jelentenek.

5. Engedd el a bénító perfekcionizmust

Egyes félelmeknek semmi köze a fizikai jólétünkhöz, hanem inkább az értékeinkkel és érzékenyésgünkkel kapcsolatosak. Ha ezeket a helyzeteket nem kezeljük, akkor ezek a félelmek tönkretehetik az esélyeinket, hogy új emberekkel találkozzunk, új munkalehetőséget kapjunk vagy, hogy megosszuk értékes tapasztalatainkat a világgal. Ezek a félelmek gyakran abból a szükségszerűségből fakadnak, hogy mindent tökéletesen kell megtennünk anélkül, hogy egyetlen hibát elkövetnénk.

A perfekcionizmus az a felfogás, hogy a dolgoknak tökéletesnek kell lenniük, ami gyakran több rosszat von maga után, mint jót és ez szintén különböző félelmek forrása lehet, amelyek megakadályozzák, hogy olyanná váljunk, akik lenni szeretnénk. Mindezt csak visszatart téged.

6. Fogd fel úgy a bizonytalanságot, mint egy kaland

Kétféle módon érzékelheted az élet bizonytalanságát. Vagy hagyod, hogy félelemmé váljon vagy elfogadod az élet csodás aspektusait, amely lehetővé teszi, hogy élj. Legyél a saját magad legjobb barátja, add meg magadnak a szükséges motivációt és mindent, amire szükséged van, hogy mindennap a lehető legteljesebben élj. Semmi sem helyettesítheti azt a szeretetet és gondoskodást, amelyet önmagadnak nyújtasz.

A félelem erősebbé, figyelmesebbé és ellenállóbbá tehet vagy leronthatja és korlátozhatja az életed lehetőségeid. Bár ez a választás teljesen rajtad múlik, a félelmek legyőzése hasznos tulajdonságod lehet, ahelyett, hogy a bántó hatásaitól szenvednél.

Szerencsére számos olyan mechanizmus létezik, amelyek segítenek kezelni a félelmeid, ahelyett, hogy hagynád, hogy negatívan befolyásolják az életed. Próbáld ki a fenti javaslatokat, bátran lépj ki a komfortzónádból és készülj fel arra, hogy teljesen és élményekben gazdagon megéld az életed.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása