Így mentheted meg a kapcsolatod 2 másodperc alatt

2019. szeptember 10. 07:30 - Life Advisor

argument_communication.pngRengeteg probléma múlik egy alapvető hozzáálláson. Az agyunk automatikusan védekező magatartást tanúsít anélkül, hogy tudatában lennénk annak, hogy ez most jogos-e vagy sem. Ez különösen akkor lehet probléma, ha a partnered vagy más közeli személy valami olyasmit mond, amivel te nem értesz egyet. Ilyenkor gyakran gondolkodás nélkül torkoljuk le a másik embert, egyből félbeszakítjuk a másikat és mindent megteszünk, hogy kifejezzük az ellenszenvünket. Ha ez tényleg megtörténik, akkor a harc és a vita gyakran megállíthatatlan. Mindez elkerülhető, ha megváltoztatjuk egy alapvető tulajdonságunkat, amely csupán két másodpercet vesz igénybe.

Hagyd, hogy a másik fél befejezze a mondandóját

Rob Kendall a Pscyhology Today folyóiratban megjelent cikke szerint a sikeres párbeszéd titka az éppen beszélő fél megváltoztatásának folyamatában rejlik. Bonyolultnak tűnhet, de nem az. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy akkor kell beszélned, amikor te következel. Meg kell várnod, amíg a partnered befejezi a mondandóját anélkül, hogy félbeszakítanád függetlenül attól, hogy egyetértesz-e azzal, amit mond.

A beszélő fél megváltoztatásának képessége a gondolatok hátterében zajlik, azaz, mindenki képes rá, de ritkán fordulunk ehhez az egyszerű trükkhöz. Persze van egy másik ok is, amiért egyesek hajlamosak újra és újra félbeszakítani a partnerüket. 

Sokan folyamatosan az idő nyomása alatt vannak, tehát inkább közbevágnak, hogy előmozdítsák a beszélgetést. Persze ezt a főnökünkkel vagy épp egy idegennel kapcsolatban nem mindig tesszük meg, de a partnerünk és a barátaink esetében gyakran nem tartjuk be ezeket a korlátokat.

A szünetek elengedhetetlenek a sikeres beszélgetéshez

Pontosan a szünetek elhagyása az, ami gyakran felesleges vitákhoz vezet. Ahelyett, hogy együtt próbálnánk megoldást és békés kompromisszumot kötni, sok embernek már nincs ideje végig hallgatni a partnerét vagy válaszolnia a nyitott kérdésekre. Hallatni akarják a saját hangjukat, mindezt a lehető leggyorsabban.

Azért, hogy ez ne így történjen meg Kendall egy értékes tippet írt meg cikkében : várj két másodpercet miután a partnered elmondott valamit, ami bármilyen érzelmet keltett benned, majd válaszolj. Kendall szerint minél jobban figyelsz a partnered mondandójára, annál fontosabb, hogy megtartsd ezt a szünetet. Valójában ugyanis nincs oka annak, amely jogos lenne, hogy félbeszakítsd a partnered. Nyilván megfogod kapni tőle a lehetőséged, hogy beszélj, de csak miután ő befejezte.

komment
süti beállítások módosítása