11 dolog, amire túl sok pénzt költesz

2019. július 06. 07:30 - Life Advisor

money_back.pngAhogy már bizonyára hallottad te is : az életben semmi sincs ingyen. Az igazság pedig az, hogy a mindennapi élet elég drága tud lenni. Azonban, ha képesek vagyunk egy-két apróságon változtatni, akkor éves szinten rengeteget spórolhatunk. Vegyük például a kávét. Ahelyett, hogy mindennap kávézóban vásárolod meg a kávéd, akár otthon is elkészítheted magadnak, amellyel havonta akár 20-25 ezer forintot is megspórolhatsz. De nem csak ez az egyetlen "szükségtelen" kiadás. Ha egy kicsit tudatosabban figyeled az akciós lehetőségeket, ha megváltoztatsz egy-két dolgot, akár több 10.000 forintot is megtakaríthatsz. Nézzünk 11 olyan dolgot, amelyre valószínűleg te is sok pénz költesz el.

1. Kávé

Talán már klisévé vált, hogy panaszkodunk a magas kávéárak miatt, de olyan dologról beszélünk, amelyre a legtöbbünk bizony nap mint nap ad ki pénzt. Tegyük fel, hogy 600-800Ft-ot fizetsz naponta kávéra, holott ha utána számolsz és tegyük fel otthon főzöd magadnak a kávét, akkor egy adag körülbelül 200 forintba kerülne.

Úgy gondolod, hogy az otthoni kávé minősége neked nem elég? Fektess be egy tejhabosítóba vagy vásárolj egy szuper kávéfőzőgépet, amely szintén befogja hozni az árát, már az első évben.

2. Áram

Valószínűleg a te lakásodban is több energia fogy, mint amennyinek kellene. Bármi, amit nem használsz, ne legyen bedugva az áramba, figyelj arra, hogy ha nem szükséges ne égjen a lámpa. Ha pedig már a lámpánál tartunk érdemes LED izzókra cserélni az égőket.

3. Új autó

Az Allianz biztosító kutatása szerint az új autók értéke 25%-al csökken, az első évben. Nem feltétlen kell mindenáron futószalagról legördült autót vásárolni, lehet, hogy egy használt fiatalabb kocsi szintén hozza azt a szintet, mint egy új. Persze, körültekintéssel vásárolj.

4. Palackozott víz

Van olyan dolog a világban, amely majdnem ingyenes, ez pedig a víz.  A legtöbb munkahelyen, edzőteremben, otthon bőven megfelelő minőségű víz folyik a csapból, amelyet sokkal kedvezőbb árért fogyaszthatunk, mint ha nap, mint nap palackozott vizeket vásárolnánk.

5. Edzőterem

Ha 10-12 ezer forintot fizetsz havonta egy edzőteremért, akkor folytasd. Ha viszont 30-40-60 ezer forintokat ott hagysz havonta az edzőteremben, akkor érdemes lenne kicsit átgondolnod, hogy erre valóban szükséged van-e. A testmozgásra és a sportra nyilvánvalóan igen, aminek utána kellene nézned, hogy nem-e érné meg váltani, esetlegesen nincs-e kedvezményes bérlet vásárlására lehetőség, sőt a legtöbb munkahely is nyújt támogatást a kondibérlet vásárlásával kapcsolatban.

6. Esküvő

Senkit sem szeretnék róla lebeszélni, de itt is érdemes figyelembe venni, hogy bármennyire is ez lesz a NAGY nap, azért nem kellene a közös jövőtöket az esküvőre felvett hitel törlesztésével kezdeni. Egy esküvő ma Magyarországon akár 3-4 millió forintba is kerülhet mindennel együtt. Persze nyilván ez több tényező függvénye, itt most tényleg egy átlagos 100 fős egyházi és polgári esküvőt számoltunk, lagzival mindenféle "extra" nélkül.

7. Kaja szállítás

A legtöbb étterem az "ingyenes szállítás" nevű konstrukciót beleépítik az ételek árába. Nem beszélve a borravalóról, amelyet szintén otthagysz (jobb esetben) a futárnak. De mi van akkor,ha az étterem séta távolságra van, vagy éppen útba esik hazafelé? Talán felvehetnéd az ételt és megspórolnád a szállítási kiadásokat.

8. Biztosítás

Lehet,hogy az gondolod, hogy a biztosításból nem lehet alkudni, de ez nem feltétlen van így. Legyen szó beteg,élet,lakás vagy bármilyen egyéb biztosításról, érdemes megvizsgálni más biztosítók ajánlatait és szükség esetén váltani vagy a már meglévő biztosítónál kedvezőbb csomag ajánlat után nézni.

9. Gyógyszerek

Ha az orvosod felír egy hangzatos nevű gyógyszer, akkor biztos lehetsz benne, hogy annak a gyógyszernek van egy kimondhatatlan nevű de ugyanolyan hatóanyagú, ám olcsóbb változata is. Ezek a kimondhatatlan márkák ugyanolyan hatásúak lehetnek, mint a neves gyártók gyógyszerei. Természetesen mindig konzultálj az orvosoddal, gyógyszerészeddel. 

10. Ételek

Egyszerűbb hazafelé beugrani a kisboltba vagy rendelni valamit igaz? Lehet, de ezzel nagyon sok pénz dobsz ki az ablakon. Ha nincs időd bevásárolni, kéthetente rendelj online és/vagy havonta csinálj egy nagy bevásárlást, hiszen valljuk be, hogy a diszkontok még mindig olcsóbbak, mint a sarki kisbolt. 

11. Lottó / Szerencsejáték

Néha napján egy-egy sorsjegyet lekaparni és nyerni rajta tényleg szórakoztató lehet, ha azonban a szerencsejátékra költött összeg magasra rúg, érdemes átgondolni nem lenne-e érdemesebb a lottóra szánt összeget megtakarítási számlára vagy malac perselybe dobálni. 

 

süti beállítások módosítása