13 dolog, amiért jó zenét hallgatni

2019. március 18. 20:47 - Life Advisor

listening_music.jpgVasárnap mialatt Frankfurtba repültem majd pedig újabb 1,5 órás vonatút várt rám elég sok zenét hallgatom az egész utazásra kivetítve. Egyébként is szeretek mindenféle zenét meghallgatni, takarítás, edzés, utazás és a blogom írása közben is. Ezekután miről is lehetne szó, mint 13 olyan dologról, amiért igenis mindenkinek megéri zenét hallgatni.

 

Eltudnád képzelni az életed zene nélkül? Különböző zenei stílusokat szeretünk, de nem is a stílus számít, hiszen mindannyiunk számára felemelő érzést nyújt a zenehallgatás. Kutakodtam kicsit, vajon tényleg olyan pozitív hatással lehet-e az életünkre ha zenét hallgatunk és az alábbi 13 dolgot mindenképpen elmesélem neked : 

1. Javítja a kognitív teljesítményed

Sokkal jobban tudjunk elvégezni a munkánkat, ha közben zenét hallgatunk, hiszen a zene pozitív szintre emeli a hangulatunkat és felpörgeti a produktivitásunkat.

2. Emeli a hangulatod

Ez az egyik leggyorsabb tulajdonság, amit megtapaszalhatsz magadon. Bizonyára te is észrevetted, hogy zenehallgatás közben a hangulatod is megváltozik. Sokszor szomorúnak találjuk magunkat, meghallgatjuk a kedvenc zenéket és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a hangulatunk megváltozott.

3. Segíti a fogyást

Az evés közbeni zenehallgatás potenciálisan elősegítheti a fogyást. Tanulmányok kimutatták, hogy zenehallgatás közben az emberek lassabban étkeztek a gyomrunk pedig hamarabb küldi el a teltségérzetet az agyunknak.

4. Csökkenti a depressziót

A zenehallgatás előnyei olyanok, mint egy láncreakció. Tény, hogy a hangulatunkat is javítja, de a depressziót is csökkenti. Ez leginkább a klasszikus zenére igaz, ebben az esetben ugyanis a techno vagy a heavy metal abszolút tiltólistás.

5. Segít edzés közben

Ki az aki hallgat még zenét edzés közben? Hűűű nagyon sok kezet látok most a magasban. Ez sem véletlen, hiszen az edzés közbeni zenehallgatás növeli a teljesítőképességünket, motivációt és inspirációt biztosít számunkra. 

6. Segíti az edzés utáni "gyógyulást"

Ez tényleg meglepőnek tűnhet, de a tanulmányok alátámasztották, hogy ha edzés közben és utána is zenét hallgatunk, az izmaink gyorsabban lesznek képesek regenerálódni.

7. Csökkenti a fájdalmat

A zenehallgatás csökkenti a fájdalomérzését. Más szóval segít csökkenti a fájdalom megérzését.

8. Motivációt nyújt

És nem csak edzés közben, hanem a mindennapok során is. A zene motivációt és inspirációt ad a mindennapok során, hogy akkor is tovább menj, ha esetleg kilátástalannak látnád a helyzeted vagy úgy éreznéd, hogy nem vagy rá képes.

9. Jobban fogsz aludni

Az álmatlanság leküzdésében és a megfelelő alvás minőség elsajátításában is segítségünkre lehet a zenehallgatás, bár hozzáteszem, hogy itt is inkább a klasszikus zenét javasolnám. Egy rockbandára ne akarj elaludni.

10. Meditatív állapotba juttat

A lassú zenék hallgatása lassítja az agyhullámok sebességét. Ezzel olyan hatást ér el, mint amikor meditálunk. A kialakult meditatív állapot pedig újratöltheti az energia készleteinket és boldogságot csempészhet az életünkbe.

11. Csökkenti a szorongást

A zenehallgatás következő előnye, hogy csökkenti a szorongást. Valójában nagymértékben hasonlít a zenehallgatás egy frissítő masszázshoz.

12. Megnyugtatja a betegeket műtét előtt/után

A zenehallgatás segít felkészülni a műtétre és ugyanígy támogatja a műtét utáni lábadozást is. Egyre több egészségügyi intézményben alkalmazzák már jelentős sikerekkel ezt a módszert.

13. Javítja a hangulatot vezetés közben

Bólogatós kutyák az autóban. :) Jó nem erről van szó, de aki azt állítja, hogy nem szokott énekelni, na jó legalább is dúdulni az autóban vezetés közben, az valószínűleg hazudik. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása