6 dolog, amivel a külföldön töltött "Gap Year" hozzájárul a sikereidhez!

2019. január 22. 07:30 - Life Advisor

gap_year.pngAz angolszász országokban régóta elfogadott, hogy a diákok a középiskolát befejezve nem mennek egyből egyetemre, hanem helyette 1 évig más hasznos elfoglaltságot keresnek, amelyből a jövőben jelentősen profitálnak. Ezt nevezik Gap Yearnek, azaz 1 év kihagyásnak. Gap Yeart azonban nemcsak a fiatalok számára lehet vonzó. Ha úgy érzed, hogy elveszett a szikra az életedből, akkor talán ideje lenne újratervezni a dolgokat. Egy év külföldön nemcsak a kulturális látóköröd fogja bővíteni, de hozzájárulhat a jövőbeli sikereidhez is. Használhatod ezt az egy évet arra, hogy újraértékeld mit is akarsz kezdeni az életeddel és arra is, hogy megtaláld a célodhoz vezető miérteket.

Nézzünk 6 olyan dolgot, amit adhat neked a Gap Year : 

1. Lesz időd eldönteni, hogy mit akarsz

Látni másokat, hogy hogyan ível felfelé a karrierjük vagy elindítják a saját cégüket nem minden esetben nyújt felemelő érzést. 

Törődni magunkkal és a lelkünkkel elsőre úgy tűnhet, hogy felesleges időpocsékolás, de a külföldön eltöltött idő felszabadíthatja az elméd az életről és a sikerről alkotott elképzelésedről. Új nézőpontot szerezhetsz és kifejlesztheted az életed és a siker fogalmát.

Más nyelvek és kultúrák megismerése segíthet abban, hogy felismerd mennyire különböznek egymástól a prioritások a világon, segít, hogy új nézőpontot szerezz és kiderül mi a fontos a te számodra.

2. Felfedezheted más céljaid is

Bizonyára számtalan ötlet forog a fejedben, amikor arról gondolkodsz, hogy mihez is kezdj az életedben. Ez az egy év lehetőséget ad arra, hogy minden célod megismerd és felszínre hozd. 

A mindennapok nyomása alól felmentve lehetőséged lesz bővíteni a készségeidet, fejlődhetsz, de akár teljesen új dolgokat is megtanulhatsz. Figyeld meg, hogy mire fordítasz sok időt ezen időszak alatt, hiszen így felszínre kerülnek a céljaid és minden egyéb lehetőség, amit megvalósíthatsz az életedben.

3. Függetlenséget teremtesz

A legtöbb ember azért választja a Gap Yeart, mert így függetlenséget teremthet, önállóságot tanulhat. Nagyon fontos, hogy időt szánjunk a saját önbizalmunk és függetlenségünk fejlesztésére. 

Van aki számára ez az egy év lelkiismeret furdalással kezdődik, hiszen úgy érezhetjük, hogy önzőek vagyunk. De legyél is egy kicsit önző. Ez az időszak ugyanis hozzáfog téged segíteni ahhoz, hogy úgy alakítsd a jövőd, ahogy szeretnéd.

4. Kényszerítve leszel arra, hogy kihasználd az idődet

Amikor elkezded ezt az egy évet, úgy érezheted, hogy rengeteg időd van. Pedig ez az év nem nyaralás. Valóban bele kell magad ásnod a saját életedbe. Ebben az egy évben a lehető legtöbbet kell megtanulnod önmagadról, az álmaidról és a világ többi részéről. 

A legnagyobb kihívás tehát, hogy bölcsen használd ki ezt az 1 évet. Mindössze 24 órád van minden egyes nap és mindennap közelebb kerülsz az 1 év lejártához. Annak érdekében, hogy minden napod kihasználd, új produktivitási rendszert kell felépítened.

5. Megfogod tapasztalni, hogy a kockázat jutalomhoz vezet

Természetesen nem kell minden egyes nap kockáztatnod, de ha külföldre merészkedsz, elrugaszkodsz a biztonsági zónádból és bizony sokszor kockáztatnod kell. Ez az egy év a te új esélyed, hogy felfedezd mindazt, amire vágytál. 

Kockázat vállalással erősebb leszel, mint voltál. Többet fogsz tanulni a probléma megoldási technikák terén, amelyet a későbbiekben nagyon is jól fogsz tudni hasznosítani. Ezek lesznek azok a tapasztalatok, amelyek megváltoztatnak téged és elveszik az életedből a félelemet, amely eddig meggátolt téged.

6. Javulni fog az érzelmi intelligenciád

Az érzelmi intelligencia az egyik leghatékonyabb fegyver a siker eléréséhez. Az embernek természetesen több lehetősége is van az érzelmi intelligencia fejlesztésére, ez azonban egy külföldön eltöltött év során, ahol új embereket és kultúrát is megismersz nagyobb mértékben léphet új szintre. 

Az empátiát, az alkalmazkodó képességet, az ellenálló képességet mind megtanulhatod ezalatt az egy külföldi év alatt, ahol a dolgok nem mindig olyanok amilyennek tervezted, sőt van, hogy igazán nehézkesek. 

A Gap Year lehet tehát a legjobb megtapasztalás, ami az életedben történhet veled. Akár vállalkozó, akár irodai munkás, akár diák vagy, új nézőpontot fogsz kapni az életről és világossá fog válni, hogy mit is akarsz valójában.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása