Megbukott az újévi fogadalmad. Most mi lesz?

2019. január 21. 07:30 - Life Advisor

resolution_okr.jpgMikor volt az életedben legutoljára olyan időszak, amikor átgondoltad, hogy mit is akarsz elérni a következő 1 évben? A legtöbb ember életében az újévi fogadalmak rituáléja tipikusan ilyen, de vajon tudjuk, hogy mi ennek az értelme? 12 hónap nagyon hosszú idő és az újévi fogadalmak 80%-a január végére megbukik. Újévi fogadalmaink nagy része arra szolgál, hogy azokon a dolgokon változtassunk, amelyeket nem szeretünk magunkon. "Túlsúlyos vagyok, ezért mindennap edzenem kell." vagy "Depressziós vagyok, talán el kellene kezdenem a mindfulnesst". Könnyen úgy tűnhet, hogy egyszerű lesz az ünnepi hangulat után változtatni az életünkön. A történelem azonban azt mutatja, hogy az újévi fogadalmaink megvalósítása az egyik legnehezebb dolog az életünkben.

Hallottál már John Doerr-ről és az OKR-ről? Egy menedzsment eszközről van szó, amely akkor lett igazán elterjed, amikor John Doerr bevezette azt a Google-nál. OKR = Objective & Key Results, röviden a célja az, hogy az erőfeszítéseket közös irányba rendezze. Rövidebb ciklusokra jelöl ki célokat, amelyekhez könnyebben alkalmazkodhatunk és reagálhatunk a szükséges változásokra. 

Ha most valaki téged leültetne és megkérne, hogy írd le a hosszú távú céljaid és azokat a területeket, amelyen sikereket szeretnél leírni, tudod hogyan reagálnál? Valószínűleg nem, viszont elindítana benned egy olyan folyamatot, amely segítene stratégiai gondolkodáson keresztül világosan megvilágítani a céljaid.

Személy szerint régóta rajongója vagyok az OKR módszernek, amelyről bővebben magától John Doerrtől hallhatsz egy zseniális TED előadásban (angol nyelvű, magyar felirattal) : 

 

Úgy érzed, hogy megbukott az újévi fogadalmad? Bizonyára felmerül benned a kérdés, hogy most akkor hogyan tovább? Éld ugyanazt az életet mint eddig? Van még esély a változtatásra.

Igen van. Az OKR módszer alapján készült például a Life Advisor Évtervezője is, amelyet most még ingyenesen letölthetsz IDE kattintva, de az alábbi 4 tipp is a segítségedre lehet, hogy a legtöbbet hozd ki ebből az évből.

1. Készíts egy átfogó képet a céljaidról!

Ne próbálj túl nagy időszakot felölelni. Kezdj olyan célkitűzésekkel, amelyeket 1 éven belül elérhetsz és ne olyanokra fókuszálj, amelyek inkább az 5 vagy 10 éves terved gyarapíthatják. Az, hogy a céljaidat jól rangsorold bizony nem könnyű feladat, hiszen az ember nem akar túl rövid de túl hosszú időtartamot belőni. 

A túl rövidtávú célok ugyanis nem fognak minket cselekvésre ösztönözni, míg a hosszútávú célok esetében, nehezebb az elindulás és a megvalósítás.

2. Fókuszálj a szenvedélyedre és a küldetésedre

Szánj elég időt arra, hogy megbeszéld magaddal mi a legfontosabb a jelen helyzetedben? Mi a fő téma? Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy mi az, amin tudsz változtatni és mi az amire nincs egyenlőre ráhatásod? Győződj meg róla, hogy az elérni kívánt cél valóban inspirál téged. 

Képzeld el, hogy egy nagyközönségnek meséled el a céljaid, azaz ugyanazt a témát újra és újra, évről évre. Ha ettől nem vagy izgatott, akkor érdemes olyan ötletet találni, amelyről minden alkalommal még évek múltán is képes leszel szenvedéllyel és elhivatottsággal beszéli.

3. Határozd meg a lépéseket

Miután egyértelműen meghatároztad a céljaid és képes vagy látni őket magad előtt, itt az ideje, hogy azt is világosan lásd, hogy mit fogsz tenni azért, hogy mindezeket megvalósítsd. Határozd meg a céljaid eléréséhez szükséges lépéseket.

Válassz 1-3 kulcsfontosságú lépést, amely a céljaid eléréséhez vezetnek. Ha ennél több van, akkor érdemes lenne feldarabolni ezt a nagy célt, több apró, kisebb célra, állomásra.

4. Állíts fel ellenőrző pontokat

Legyen szó havonta vagy akár hetente ismétlődő alkalomról, a lényeg, hogy mindig szánj időt arra, hogy megnézd a céljaid terén történt előrelépéseket. Ez jó alkalom arra is, hogy másokkal is megoszd a terveid és hogy mivel foglalkozol mostanában. Mindez következetességen alapul és segíteni fog, hogy ne add fel!

Az OKR ereje tehát hihetetlen és szívből ajánlom mindenkinek, aki korábban akár sikeresen, akár sikertelenül megpróbált újévi fogadalmat megvalósítani saját maguk vagy mások javítására. 

Ne feledd! Mindehhez az ingyenesen letölthető Life Advisor Évtervező hatalmas segítség és támogatás lehet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása