Dilemma - Hogyan állj hozzájuk és küzdj meg velük?

2018. október 24. 07:30 - Life Advisor

burst-530182-unsplash.jpgNaponta több ezer döntés hozunk meg attól a pillanattól kezdve, hogy felkelünk és eldöntjük mit fogunk aznap felvenni. Ezek a döntések ugyan csak pár másodpercet vesznek igénybe, vannak olyan döntések is, amelyekkel sokkal többet foglalkozunk. Függetlenül attól, hogy mennyi időt vesz igénybe a döntésünk meghozatala, minden alkalommal ugyanaz játszódik le bennünk. Veszíteni vagy nyerni fogunk? Más szóval úgy hozunk döntéseket, hogy az éppen sikeres vagy sikertelen lesz a hitünk szerint. Ezért okoz nehézséget időnként döntéseket hozni. Megzavarjuk magunkat azzal, hogy túlanalizálunk dolgokat és túl sok időt töltünk el azzal, hogy minden végkimenetelt felvázolunk.

Ha jó döntéshozó akarsz lenni, akkor korán kell felismerned a problémát, a lehetőségeket és a felmerülő ötleteket. Ez lehetővé teszi, hogy nyitottan állj a döntéssel szemben, ahelyett, hogy csak a negatív kimenetelt látnád. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha döntéshelyzetbe kerülsz fejvesztve dönts is, hiszen mindig szükséged lesz időre ahhoz, hogy átgondold mi folyik itt valójában.

Bár mindez valószínűleg egyszerűnek tűnik, nem minden döntésünket lehet egy igennel vagy nemmel meghozni. Ez azért van így, mert létezik egy harmadik alternatíva is, amikor egyáltalán nem döntesz. Akkor érzünk ilyet, amikor szembesülünk egy választással, de nem azt jelenti, hogy ezt a valamit meg is kell csinálnunk. Megállhatunk, megfontolhatjuk,hogy egyáltalán akarunk-e döntést hozni vagy egyszerűen hagyjuk, hogy az élet megtörténjen velünk.

Ezen választásokat könnyen befolyásolhatják az érzelmeink, ezért meg kell tanulnunk kizárni őket a döntéshozatali folyamatból. Nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink átvegyék az irányítást az életünk felett. Ehelyett analitikus megközelítésre van szükség.

A legtöbb motivációs előadó azt mondja, hogy az egyik legjobb módja az érzelmeink irányításának, ha fel listázzuk a döntésünk előnyeit és hátrányait. Mindez ugyanis elemző döntésre késztet minket így elkerülhetjük, hogy a döntés jó vagy rossz legyen.

A dilemmák kezelése

Amikor tudjuk, hogy mivel is állunk szemben, valójában csak egy kiinduló pontról beszélünk. Fontos megértenünk, hogy nem csak egyetlen egy választásunk van, különösen akkor, ha a döntésünk valami nagyobb volumenű. Ilyenkor persze a további alternatívák megtalálása több időt is vesz igénybe, de érdemes befektetés.

Miután eldöntötted, hogy mi a helyes, fontos, hogy elkötelezd magad és a döntésed szerint cselekedj. Következetesség, idő, erőfeszítés és rendszeres fellépés. Ez mind kell hozzá, az önbizalmunkon kívül.

A döntési képességed fejlődni fog és lehetővé teszi számodra, hogy kedvesebb legyél önmagadhoz. Nem akarsz többé kegyetlen lenni magaddal, hogy túl sok ideig tart egy döntést meghozni.

Haladj előre

Az inspiráció hatalmas előrelépést jelent. Az inspiráció segít abban, hogy sikeres legyél az életed minden területén, akkor is, ha néha tévedtél. Valójában rengeteg kutatás világított már rá arra, hogy az életünk során meghozott döntések 70% téves.

Fontos, hogy rugalmas legyél akkor, amikor el kell ismerned, hogy hibáztál. Ha nem ismerjük el, akkor csak saját magunknak okozunk szenvedést. Nem gond és pláne nem szégyen beismerni, ha tévedtél. Elismerni a hibánkat az önismeret és az önfejlesztés legfontosabb része és leckéje.

Egyik gondolatommal sem szerettem volna azt mondani, hogy a döntéshozatal egyszerű dolog, épp ellenkezőleg. A döntéshozatal egy nehéz és kihívást jelentő folyamat. Most azonban, hogy jobban megérted a folyamat teljes egészét, biztosan készen fogsz állni, ha legközelebb döntést kell majd hoznod.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása