Kivégzett a stressz? Íme 7 tipp, hogyan szerezd vissza az életed!

2018. szeptember 11. 07:30 - Life Advisor

woman-3435842_640.jpgMindannyian tudjuk, milyen érzés stresszesnek és feszültnek lenni. Úgy érezzük túlterheltek, idegesek, ingerlékenyek és depressziósak vagyunk. A kis problémákból óriásiak lettek, eljutunk arra a szintre, amikor már nem akarunk foglalkozni az életünkkel. Úgy érzed teljesen kivégzett a stressz? Íme 7 tipp, hogyan szerezheted vissza az életed!

1. Határozd meg, hogy valami olyan miatt vagy ideges, amin tudsz változtatni, vagy olyan miatt stresszel, amin nem változtathatsz!

Ismerned kell azt a valamit, ami ezt a stressz okozza az életedben. Ez egy dolog, amitól félsz? Ez egy probléma, ami megoldhatatlannak tűnik? Túl sok mindennel kellene foglalkoznod? Vagy egyszerűen csak túlterhelt vagy és úgy érzed nem tudsz változtatni az életeden?

2. Ne keress kifogásokat! CSELEKEDJ!

Ne panaszkodj, ha egyébként semmit nem csinálsz annak érdekében, hogy változtass a helyzeteden. Ne keress kifogásokat és ne hallgass arra a belső hangra, ami azt mondja, hogy nem vagy rá képes.

Készíts terveket, hogyan fogod megoldani ezt a helyzetet. Ha még nem tudod, akkor keress hozzá információt, segítséget.

Tarts magad ehhez a tervhez. Ha szükséges állíts be emlékeztetőt és tegyél határidőt is.

Rendszeresen ellenőrizd a haladásod és ha szükséges finomíts a terveden.

3. Ha nincs semmi, amit fizikailag tehetsz, változtasd meg a gondolataid!

Néha, olyan miatt érzed magad stresszesnek, amit nem tudsz befolyásolni, irányítani és megváltoztatni sem. Azt viszont, hogy hogyan gondolkodsz róla és hogyan reagálsz rá, mindig te döntöd el.

4. Ismerd fel a stressz valós okát!

A stressz tényleges oka nem az, ami az életedben történik, hanem ami az elmédben. A dolgok érzékelése a stressz tényleges forrása. Igaz, gyakran hibáztatunk másokat, a körülményeinket, a politikát, a világot a stresszért, de ez csak téveszme.

Persze vannak könnyebb és nehezebb dolgok, azonban, ha megérted, hogy a stressz az elmédből származik, akkor könnyebben fog menni a stresszes helyzetek kezelése.

5. Ne korlátozd az érzéseid és a gondolataid!

Ha ellenállsz, mi történik? Szenvedsz. Ha kritizálod magad, harcolsz a gondolataiddal és az érzelmeiddel, aggódsz amiatt, hogy stresszes leszel, akkor csak rosszabbul jársz. A stressz akár pozitív motivációként is jelen lehet az életedben. Próbáld meg elfogadni, amikor feszültséget érzel és használd ezt előnyként az életedben.

6. Kérdezd meg magadtól, hogy mitől félsz?

Ha szeretnéd megismerni a stressz tényleges okát, akkor ki kell derítened, hogy mitől félsz igazán. A stressz általában álruhában jár. Félelmet vagy stresszt érzünk, amikor félünk attól, hogy elveszítünk valamit. Nem kell semmilyen nyilvánvaló vagy fizikai veszteségre gondolni. Ez lehet ugyanis a biztonság, a szerelem, a tisztelet, a státuszunk vagy a szabadság elvesztése is.

Miután rájöttél, hogy mitől félsz, vizsgáld meg ezt a félelmet, hogy mennyire valóságos. A félelem ugyanis nem a tudatunk racionális részéből származik. Sok félelem túlzott, szürreális, amikor megvizsgáljuk őket.

7. Ne erőltesd a pozitív gondolkodást!

Biztos vagyok benne, hogy hallottál már róla, hogy a pozitív gondolkodás csodákra képes. De talán te is olyan ember vagy, mint én és előfordulnak az életedben olyan helyzete, amikor ez egyszerűen nem megy. Amikor megpróbálok tudatosan figyelni a pozitív gondolkodásra, akkor nem megy. Ha megpróbálom megváltoztatni a gondolataimat az egyik szélsőségről a másikra jutok. Frusztráló egy helyzet. Nem mondom, hogy a pozitív gondolkodás rossz, de azt hiszem, hogy tudatosan megvan a helye és ideje.

Úgy gondolom, hogy a stressz érzése jelez valamit, amire szükséged van az életedben vagy az elmédben. Ha csak pozitívan próbálsz gondolkodni, ahelyett, hogy megvizsgálnád, hogy érzed magad, akkor elzárod magad a változás lehetőségétől.

Tíz év múlva nevetni fogsz azon, amin most stresszelsz! Akkor miért nem nevetsz már most?

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása