20 tipp, hogyan fejleszd a lefekvési szokásaid egy sikeres holnapért!

2018. augusztus 08. 07:30 - Life Advisor

mattress-2489615_640.jpgA ma a holnap tegnapja, tartja a mondás és ez minden irányból igaz. Ha produktív és eredményes napot szeretnénk, akkor arra fel kell készülnünk. Ha tanulunk a tegnapból, ma lehetőségünk lesz élni, a jövőben pedig lesz időnk tervezni. A legjobb dolog, hogy sikeresen indíts egy napot nem csak arról szól, hogy melyek az első dolgok, amelyeket ébredés után csinálsz, hanem hogy mit teszel meg a sikerért előző nap este mielőtt aludni mész. Íme 20 olyan tipp, amit az esti lefekvéshez használhatsz, hogy a másnap reggelt sikerrel és elégedettséggel kezd.

1. Tervezz lefekvési szokásokat is!

Ahogy a mondás tartja, az egyszerű dolgokat egyszerű elvégezni, de ugyanilyen egyszerű elhanyagolni őket.

Az éjszakai rutin megteremtésével nem azt akarom mondani, hogy vedd el az időt a gyerekeidtől, családodtól, saját feladataidtól, amelyeket meg kell tenned. Inkább arról szól, hogy mi az amiket meg kell tenned lefekvés előtt. Kezdetben csak egy szokást kell kialakítanod, például, hogy nem viszed magaddal a laptopot az ágyba, vagy hogy mindenképpen lefekszel 11:00 előtt.

2. Hallgass zenét!

A zene számos hatással tud lenni a testünkre. Először is, mint sokan tudjátok testünk 70%-a víz és ezáltal képes rezgéseket átvenni és továbbítani. Dr. Masaru Emoto rengeteg kutatást végzett a víz szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól, amelyet a Víz rejtett bölcsessége című könyvében részletez.

Rengeteg olyan ingyenes zenét találsz az interneten, amely segítségedre lehet az elvalvásban vagy az alvásra hangolódásban. Mivel tényleg sokféle zene létezik, ezért tapasztald ki és találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

3.Olvass el egy könyvet!

Ez egy kicsit trükkös, ugyanis nem szabad olyan könyvet választanod, amit nehéz megérteni vagy netán stressz faktor lehet a lefekvés előtti időszakban.

Felejtsd tehát el a Szürke 50 árnyalatát és válasz olyan pozitív hatású könyveket, amelyek számodra megfelelőek és segíthetik a nyugodt, pihentető alvást.

4. Vegyél fel pizsamát!

Ez csak egy egyszerű pszichológiai trükk a pizsama viselésével kapcsolatban. Ilyenkor ugyanis jelzed az agyadnak, hogy lefekvésre készülsz, ezért rövidesen ideje alvó üzemmódba mennie.

5. Tervezd meg a holnapi nap 3 legfontosabb teendőjét!

Ha ezt megteszed, akkor elkerülöd az azonnali és gyors döntéseket másnap. Tervezd tehát meg a 3 legfontosabb feladatot, amivel nyugodtabban fogsz aludni, hiszen tudni fogod, hogy ezeket bizony meg kell tenned és kész.

6. Írj naplót!

Na nem a tiniregényekből ismert naplókra gondolok. Azt kellene inkább megfogalmaznod és papírra vetned, mi történt ma veled, milyen érzésekkel töltött el a mai nap és milyenek voltak az általános benyomásaid.

7. Készítsd ki a ruháidat holnapra!

Ezzel is tehermentesíteni tudod a reggeli gondolataidat. Ha már előre kikészíted a ruhákat, akkor nem lesz probléma, hogy még ezen is gondolkodni kelljen, hogy mit veszel fel holnap. Hidd el, hogy lesz még mind gondolkodnod másnap, így, ha egy dologgal kevesebb, akkor már megérte. Emellett jobb, ha átgondoltan tudod tervezni az öltözködésed is, nemcsak úgy felkapsz valamit reggel.

8. Kapcsold ki a Wifi-t!

Tudom, a mai világban már folyamatosan jelen vagyunk az online világban, de ez nem azt jelenti, hogy 0-24-ben elérhetőnek kell lennünk. Hidd el, hogy a dolgok 99%-a várhat, az az 1% pedig megfogja találni a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjen veled, így nyugodtan kikapcsolhatod a wifit.

9. Szórakozz!

Itt pedig nem a bulira gondolok, hanem arra, hogy nézd meg a kedvenc sorozataid, amin nevetsz, szórakozol és feldobja a kedved. Vagy ha te még szereted, akkor nyugodtan kereshetsz macskás videókat is a YouTubeon. :)

10. Alkalmazz Mindfulnesst!

A mindfulnessről, már a blogon is olvashattál, továbbra is tartom jótékony hatásait. Segít elcsendesíteni és megnyugtatni az elméd, valamint segít az alvásra hangolódni és pihentető éjszaka elé nézel.

11. Értékeld a napod!

Előző nap megtervezted a 3 legfontosabb feladatod, amit ma meg kellett tenned, most pedig eljött az ideje, hogy ezeket kiértékeld.

12. Írj le három dolgot, ami ma történt! (Nem hálaadás)

Ez egy nagyon jó gyakorlat, de nem összekeverendő a hálaadással. Arról van inkább szó, hogy egy saját személyes történelemkönyvet kezdesz el írni, amit később akár a gyerekeidnek is megmutathatsz. Ne szelektáld az eseményeket, nem kizárólag csak pozitív dolgokat írhatsz le.

13. Igyál vizet!

Az alvás minősége függ a testünk hidratációjától. Ha már érzed, hogy szomjas vagy, akkor az azt jelenti, hogy kiszáradtál. Az én személyes szabályom és rituálém egy pohár víz lefekvés előtt, és egy pohár víz felkelés után.

14. Teremts megfelelő hőmérsékletet!

Az alvás megfelelő minőségéhez elengedhetetlen az, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a szobában. Ez főleg nyáron igaz, amikor mindannyian tapasztalhatjuk, hogy nehezebben alszunk el. Aludni hideg és csendes szobában kell, emellett azért érdemes figyelmet fordítani a párna és a matrac minőségére is.

15. Ne egyél nehéz ételeket!

Azt gondolhatod, hogy ha jól teleeszed magad, majd hazamész és ágyba dőlsz, akkor el is fogsz tudni aludni. Amíg nem próbáltad, addig nem jössz rá, hogy ez mekkora hülyeség. Nem fog sikerülni.

A gyomrod ugyanis 0-24-ben emésztésért felel és ha te erre most rádobsz egy nehéz étellel, akkor az éjszaka is ezen fog munkálkodni, ami nagyban befolyásolja majd az alvás minőségét.

16. Ne eddz lefekvés előtt!

Lefekvés előtt 3 órával már nem javasolt edzeni, hiszen ez aktivizálja és felkavarja a szervezeted. Az edzések optimális ideje inkább a reggeli, délutáni órákra javasolt, az este pedig legyen a regenerálódásé, kikapcsolódásé.

17. Mindig ugyanakkor menj aludni!

Ez még a bioritmusod számára is hasznos, nem beszélve az optimális energiafelhasználásról. Próbálj meg kialakítani egy olyan időpontot, amit minden nap alkalmazni tudsz a lefekvésre.

18. Optimalizáld az alvási ciklusaid!

Ez a pont az előzővel szorosan összefügg. Az alvási ciklusok 1,5 órás rotáció után újra indul. Vannak remek applikációk, amelyek képesek figyelni az alvási ciklusod ( a 8. pontban kikapcsoltattam a Wifit, de ezek az appok mennek internet nélkül, szóval no para) és képesek akkor felébreszteni téged, amikor számodra a legalkalmasabb.

19. Dolgozz a szenvedélyeden!

Nagy boldogságot tud kölcsönözni számunkra, amikor belefeledkezünk a szenvedélyünkbe és képesek vagyunk kivetíteni magunk elé a céljainkat, álmainkat. A szenvedélyeden dolgozni pedig éppen az segíti elő, hogy az álmaid valósággá váljanak, amihez egyébként a blogon is találsz segítséget.

20. Tölts időt a szeretteiddel!

A boldog és teljes élethez a család, a barátok és a velük együtt töltött idő is nagymértékben hozzájárul. A hosszú nap után érdemes tehát velük megfelelő minőségű időt eltölteni.

Tudom, hogy nem mind a 20 tipp értelmes számodra, nem is tudsz mindegyikkel azonosulni. Nem is ez a lényeg. Ki kell választanod egyet és beépíteni az életedbe, majd egy másikat szintén beépíteni és így tovább. Próbáld ki, hogy neked személyesen mi működik. Hozz létre egy lefekvési rutint te is egy sikeres holnapért.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása