5 nehéz dolog, amit el kell kezdened az igazán kemény napokon!

2018. május 16. 07:30 - Life Advisor

sky-3041241_640.jpgKülönösen nehéz napjaimon, amikor úgy érzem, hogy nem tudok elviselni valamit, gyakran emlékeztetem magam arra, hogy eddig 100%-os sikerrel jutottam túl ezeken a helyzeteken. Emlékeztetem magam arra, hogy ezek a napok erősíteni fognak és csak a fejlődésem szolgálják, hiszen tanítanak. Természetesen ez az elején nem könnyű. Nagyon sokan félünk az értéseinktől, sokszor pedig egyenesen elrejtjük őket.

Gyermekként megtanultuk, hogy a fájdalom, a félelem gonosz és káros. De hogyan tudnánk valódi szeretet átélni vagy éppen szenvedéllyel végezni az elfoglaltságunkat, ha félünk érezni, amit éreznünk kell? Csak fájdalom és félelem esetén tudod megtanulni, hogy mennyire vagy erős, hiszen ilyenkor nincs más választásod, mint erősnek lenni.

Mindez arról szól, hogy képes vagy azokat a dolgokat kezelni, amelyek nehezek számodra. A végén az számít, hogy képes vagy felállni és bölcsként, erősként újra tovább menni egyenesen előre.

Biztos vagyok benne, hogy nincs általános lista arról, hogy hogyan tudunk túljutni az igazán kemény napjainkon, de most bemutatok 5 olyan dolgot, amely elindíthat az úton és remélem, hogy jó kiindulásként fog szolgálni a szükséges napokon.

1. Változtasd meg a fókuszpontod!


Az elménk és a benne található gondolatok eszméletlen erősek. Amikor a negatív gondolatokra összpontosítasz, akkor negatív helyzeteket teremtesz az életedben. Aminek úgymond energiát adsz, azaz foglalkozol vele, az elkezd növekedni az életedben. Tehát, egy nehéz szituációban ne arra fókuszálj, hogy neked most mennyire rossz és hogy ebből valószínűleg sosem fogsz tudni szabadulni.

Lehet,hogy nem vagy felelős mindazért, ami a múltban veled történt, vagy azokért a dolgokért amik most történnek veled, azonban igenis felelősnek kell lenned azért, hogy a negatív gondolataidat nullára redukáld. Arról van szó, hogy ahhoz hogy jobban élj, jobban kell gondolkodnod. Fontos, hogy megértsd, hogy bármi megtörténhet, viszont azt, hogy ezekre hogy reagálsz, az csak is rajtad múlik.

Számomra ez az elején nagyon nehéz volt, hiszen jó magyar szokásomhoz híven (elnézést,ha ezzel bárkit megbántok) a panaszkodás közelebb állt hozzám. Erre viszont van egy nagyon jó technikám is. Ha éppen panaszkodáson kapod magad, változtasd meg a fókuszt, és adj hozzá egy pozitív kijelentést is. Például : 30 percet kellett állnom a sorba a boltba, mert az enyém volt a leghosszabb sor és rengetegen voltak. (negatív) Ugyanakkor hálás vagyok azért, hogy mindent amit szerettem volna megtudtam venni, mert volt rá bőven elegendő pénzem. (pozitív)

2. El kell kezdened megkérdőjelezni azokat a történeteket, amelyeket magadnak mondasz!


Valójában azok a történetek, amelyeket magunknak mesélünk megváltoztatják azt, ahogy az életet látjuk. Amikor a negatív múltbéli tapasztalataink szűkítik a jelenlegi életünket, gyakorlatilag egy védelmi mechanizmus kezdődik. Bizonytalanság lesz úrrá rajtunk, amely csak erősíti ezt a védelmi machanizmust. És bár sokszor működhetnek a múltbéli történetek, a múltbéli tapasztalatok teljesen irrelevánsak a jelen pillanatban, így tehát többet ártanak, mint használnak. Összességében ismét arról van szó, hogy gondolkodj pozitívabban, hogy jobb életet élhess.

3. El kell kezdened megfigyelni magad, hogy mikor és miért jönnek rád a negatív gondolatok!


Ez egy nehéz feladat, hiszen a panaszkodás és a negatív gondolatok a legtöbbször spontán érkeznek, sőt még utólag is nehezen vesszük észre. Amire fontos figyelned, hogy ne csinálj bolhából elefántot.

Ha mondjuk a párod később ért haza, akkor ne az legyen az első gondolatod, hogy biztos megcsal. Lehet, hogy csak kifogta a legnagyobb forgalmat.
Ha nem tudom azt a bizonyos feladatot megcsinálni, talán nem is vagyok elég jó. Lehet, hogy csak több gyakorlásra és tanulásra lenne szükség?
Az orvos még nem hívott az eredményeimmel, így biztos, hogy valami rossz hírt akar közölni. Lehet, hogy csak a labor van elúszva és kicsit többet kell várnod, mint általában?

Az ehhez hasonló negatív gondolatok és következtetések kiválóak ahhoz, hogy bent ragadjunk egy negatív helyzetben. Ne feledd, hogy a negatív gondolkodás falakat épít az életedbe és nem leszel képes meglátni a pozitív dolgokat, jobban megfogalmazva saját magad boldogságának az útjába fogsz állni. Legyél képes különbséget tenni az elképzelt negatív dolgok és a valódi tényleges történések között. Ezzel egy fontos lépést tehetsz a boldog élet felé.

4. El kell kezdened elengedni, amin nem tudsz változtatni!


Az egyik legfontosabb pillanat az életedben, amikor megtalálod a bátorságot és elhatározod magad, hogy elengeded azokat a dolgokat, amelyeken nem tudsz változtatni. Ha azon agyalsz, hogy hogyan tudnál mindent megváltoztatni, akkor megváltoztatod azt, amit nem kellene, így nagyobb káoszt teremtve az életedben.  Persze, ha épp nehéz időszakban vagy, nehéz elfogadni, hogy a holnap nem lesz ilyen, de hidd el, hogy így lesz. Ha nem, akkor bekerülsz egy körforgásba és újra és újra egy hamis és negatív felfogást fogsz táplálni.

Nem az számít, hogy mi történt, hanem az, hogy mit fogsz tenni mostantól. Vedd észre, hogy a legtöbb ember azzal teszi nyomorulttá az életét, hogy nem képes elfogadni azt, ami jelenleg van. Ne tartozz a többséghez! Vedd észre, hogy az egyetlen dolog,amit irányíthatsz, az most van, a jelenben.

5. El kell kezdened alkalmazni napi rituálékat!


Pár hónapja, amikor elkezdtem rendszeresen a saját egészségem és jólétem miatt sportolni, megtanultam, hogy nem lehetek igazán elkötelezett a célom iránt, ha az elmém gyenge és a kényelemre törekszik. Ezért írtam magamnak egy cetlit a futógépre : Hány edzést hagytam ki azért, mert az elmém - nem a testem - azt mondta,hogy túl fáradt vagyok? A legtöbb ember számára óriási szám jön ki, ugyanúgy, ahogy nekem is.Az elme gyengesége valóban álomölő lehet, különösen nehéz helyzetekben. Ezzel a gyengeséggel pedig nem tudunk másképp megbirkózni, csak akkor, ha mindennap gyakorlunk. Csakúgy, mint testünk minden izmát, rendszeresen edzeni kell, ha nem, akkor egy idő után összeomlik és akkor a dolgok és a nehéz helyzetek valóban kihívást jelentenek majd. De ennek nem kell így lennie! Lépj ki a komfortzónádból, hiszen az igazán nagyszerű dolgok ott kezdődnek. Hogyan?

Válaszd az edzést, ha egyszerűbb lenne aludnod! Válaszd, hogy valami különlegeset csinálsz, ha egyszerűbb lenne a megszokottat elvégezned! Válaszd azt, hogy felemeled a kezed és megkérdezed azt a plusz kérdést, amikor egyszerűbb lenne csendben maradni!

Bizonyítsd be magadnak ezekkel a trükkökkel, hogy igenis bátor vagy és képes vagy küzdeni a célodért és az álmaidért. Ezek a pozitív napi rituálék bebizonyítják neked a mentális erősséged és hosszú távon az álmaid irányába fognak elmozdítani.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása