7 viselkedés, amely aláássa az önbecsülésed egy kapcsolatban

2024. június 15. 07:30 - Life Advisor

2.rész

kapcsolati_viselkedes_onbecsules.pngA valódi önértékelés jelei nem csak azokban a dolgokban láthatók, amelyeket büszkén mutatsz a világnak, hanem abban is tükröződnek, ahogyan a kapcsolataidban navigálsz. Az, hogy hogyan értékeled magad, meghatározza az alaphangot ahhoz, hogy mások hogyan érzékelnek téged és hogyan bánnak veled. Könnyű beleragadni egy kapcsolat fogószelébe, szem elől tévesztve a saját önbecsülés fenntartásának fontosságát. Passzívan éljük az életünket, beteljesületlen kapcsolatokban maradunk, görgetjük a közösségi médiát, frusztrálttá válunk az összehasonlítások miatt, kételkedünk képességeinkben, szem elől tévesztjük azokat a dolgokat, amelyek valóban számítanak. Mindezek a dolgok természetesen megterhelik az önértékelésünket. A poszt első részét IDE kattintva olvashatod, most pedig ahogy ígértem, mutatom a maradék 3 viselkedést.

 5. Túlságosan befogadó és az embereknek tetsző viselkedés

Fontos megjegyzés : Ez a pont nem arról szól, hogy figyelmesek vagy kompromisszum készek legyünk egy egészséges kapcsolatban.

Rólunk szól, akik tudják, hogy hajlamosak vagyunk túlalkalmazkodni és egészségtelen mértékben tetszeni az embereknek. 

Partnerünk minden szeszélyének hódolunk, mindig a sajátunk fölé helyezzük az ő igényeit és vágyait, még az önbecsülésünk rovására is. 

Ez arról szól, hogy folyamatosan feláldozzuk saját hiteles önkifejezésünket mások boldoggá tétele érdekében.

Elnyomjuk saját gondolatainkat, érzéseinket és értékeinket, attól tartva, hogy önmagunk érvényesítése felzaklathatja vagy csalódást okozhat partnerünknek vagy másoknak.

Ennek során lassan erodáljuk önbecsülésünket és elveszítjük a kapcsolatot saját identitásunkkal.

A túlzott alkalmazkodás és az embereknek való tetszés körfogásának csapdájába esünk, tévesen azt gondolva, hogy ez a harmónia fenntartásának és a konfliktusok elkerülésének útja. 

A probléma azonban nem fog magától megoldódni, ha folyamatosan mások szükségleteit rangsoroljuk. Valójában csak állandósítja az egyensúlytalanságot és csökkenti az önértékelésünket.

Idővel ez a viselkedés nem oldja meg a mögöttes problémákat. Ez súlyosbítja őket. A ki nem fejezett szükségletek és vágyak felhalmozódása nehezteléshez és érzelmi sebezhetőséghez vezethet.

Egyre frusztráltabbá válhatunk és elszakadhatunk saját vágyainktól és törekvéseinktől, ami tovább rontja önbecsülésünket és károsítja a kapcsolatot.

Sőt, a túlzott alkalmazkodás és az embereknek tetsző viselkedés hatalmi dinamikát hozhat létre és állandósíthatja a társfüggőséget a kapcsolaton belül.

A probléma az, hogy akaratlanul is lehetővé tesszük partnerünk vagy mások számára, hogy kihasználják alkalmazkodó természetünket, amikor folyamatosan feláldozzuk saját szükségleteinket.

Ez a kiegyensúlyozatlan dinamika aláássa önbecsülésünket és megerősíti azt az elképzelést, hogy értékünk attól függ, hogy mennyire tetszünk másoknak.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől az önpusztító mintától, fejlesztenünk kell az öntudatosságot, egészséges határokat kell felállítanunk és magabiztosságot kell kifejlesztenünk. Saját szükségleteinket és vágyainkat egyformán érvényesnek és fontosnak kell ismernünk.

Egy kiegyensúlyozottabb és kielégítőbb kapcsolati dinamika megteremtése,ahol értékünk nem függ attól, hogy folyamatosan mások kedvében járjunk, könnyebbé válik, ha az önbecsülés és a hiteles énünk tiszteletét helyezzük előtérbe.

6. A határok felállításának elmulasztása

Ezt nagyon nehéz elengedni, különösen, ha interperszonális kapcsolatokról van szól.

Ha nem állítunk fel egyértelmű határokat, számos váratlan következmény előtt nyitjuk meg az ajtót.

Az élet, amit elképzeltünk a partnerünkkel, a közös álmok és törekvések, amelyek megnehezíthetik saját igényeink és vágyaink érvényesítését. 

Ennek eredményeként azon kaphatjuk magunkat, hogy elhanyagoljuk saját jólétünket és feláldozzuk személyes erőnket. 

A kapcsolat mindenek fölé helyezzük, gyakran a saját boldogságunk és önbecsülésünk rovására. A kompromisszumok és az önmagunk elhanyagolásának hálójába gabalyodunk, szem elől tévesztve saját egyéniségünket és szükségleteinket.

 És ezek a dolgok nem fognak varázsütésre maguktól megoldódni. Minél inkább hagyjuk, hogy elmosódjanak a határaink és minél inkább áttörjék a személyes terünket, annál inkább erodáljuk az önbecsülésünket. 

Egyszerűen elveszítjük önmagunk döntő részét azzal, hogy nem állítunk fel határokat.

Igen, természetesen - ezért kell felismernünk, hogy a határok felállítása nem önzés. Ez az önfenntartás, az öngondoskodás és az önbecsülés cselekedete.

Csak szükségleteink és vágyaink érvényesítésével hozhatunk létre egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatot, ahol mindkét partnert tisztelik és értékelik.

Minél több időt töltünk saját határaink elhanyagolásával, annál inkább csökkentjük saját erőnket és önértékelésünket. Mert őszintén szólva, a világos határok kijelölése nem a gyengeség jele, hanem inkább az önszeretet és a tisztelet kifejezése.

Amikor határokat állítunk fel, visszaköveteljük autonómiánkat, megvédjük érzelmi jólétünket és elősegítjük a kölcsönös megértésre és tiszteletre épülő kapcsolatot.

7. Személyes célok és ambíciók elhanyagolása

A magabiztosság és az önértékelés végső és egyértelmű jele a személyes célok és ambíciók követése és rangsorolása.

A magunknak választott identitást nemcsak a kapcsolataink alakítják, hanem az álmok is, amelyeket igyekszünk elérni.

Tudat alatt feltesszük magunkat a kérdést : hajlandó vagyok-e feláldozni a saját törekvéseimet ennek a kapcsolatnak a kedvéért?

Ez rendkívül nehéz feladat, mert ami igazán fontos számunkra, azt beárnyékolhatják partnerünk vágyai és elvárásai, vagy maga a kapcsolat.

De lehet, hogy éppen a személyes céljaink elhanyagolása erodálja önbecsülésünket. Az önbizalom azonban különbséget jelent.

Az igazi, autentikus énedet nem befolyásolja az, ami kényelmes, és nem befolyásolja az, amit elvárnak tőled mások. Nem térít le a pályáról semmi.

Az igazi autentikus éned egyszerűen a személyes céljaid és ambícióid világos és mentegetőzés nélküli kifejezése.

Amikor tisztázod a céljaidat és aktívan követed őket, erőteljes üzenetet küldesz magadnak és a partnerednek, hogy értékeld a saját növekedésedet és kiteljesedésedet.

A személyes törekvéseid ápolása a kapcsolat mellett elengedhetetlenné válik a harmonikus egyensúly megteremtéséhez, amely támogatja az önbecsülésed és a személyes jóléted.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása