A jobb világ építése rajtunk múlik

2024. május 12. 07:30 - Life Advisor

uj_vilag_teremtese.pngMindig úgy tűnt számomra, hogy az emberiség nagyjából két kategóriába sorolható. A "követők / igazi hívők" , akik úgy tűnik, arra vágynak, hogy valaki megmondja nekik, mit gondoljanak és tegyenek. Nagy szükségük van arra, hogy elhiggyék, amit mondanak nekik (különösen, ha úgy tűnik, hogy ez a saját érdeküket szolgálja) és ennek eredményeként nagyon hiszékenyek és ösztönösen kizárnak minden olyan bizonyítékot, amely ellentmond annak, amit igaznak akarnak gondolni. Könnyen manipulálhatók olyan emberek által, akiknek nincs lelkiismeretük, hogy hazudjanak nekik - beleértve a vállalatokat, vallási vezetőket, politikusokat és mindenféle formájú és méretű pszichopatát.

Aztán ott vannak a "gondolkodók", akik felelősséget vállalnak saját elképzeléseikért és tetteikért, ötleteiket bizonyítékokra és tapasztalatokra alapozzák, nem pedig "hiedelmekre" és reflektálnak a dolgokra, hogy maguk döntsék el, mi igaz. A "hazugok/vezetők" és követőik fenyegetésnek tekintik a "gondolkodókat", mivel a "gondolkodók" rendszeresen emlékeztetik őket, hogy a "követők és az igaz hívők" feláldozták az elméjüket cserébe azért, hogy könnyen hangzó válaszokat kapjanak az élet nehéz kérdéseire. Én a "gondolkodók" csapatába tartozom (különben miért is írnám, most ezt a posztot, ugye?) és nehezen értem, miért akarna bárki is "követő, igazi hívő" lenni. Számomra ugyanis mindig nagyon fontos volt, hogy saját magam döntsek a dolgokról.

Az emberi történelemnek ebben a pillanatában úgy tűnik, hogy hacsak a "követők, hívők" jelentős része nem ébred fel és nem látja, milyen károkat okoznak azzal, hogy önző indítékból engedelmeskednek az embereknek, és kevés érdeklődést mutatnak mások jóléte iránt, bolygónk és társadalmaink nagyon nagy bajban lesznek. Ahogy kezdünk belefulladni az álhírekbe és az információ torzítása mindennapossá válik, fontosabb, mint valaha, hogy az emberek ne bízzanak abban, amit mondanak nekik, hanem maguk is gondolkodjanak el azon, hogyan lehetnek részesei annak a kollektív emberi felelősségnek, hogy a világot intelligensebbé, fenntarthatóbbá és együttérzőbbé tegyék. Még mindig reménykedem abban, hogy ez megtörténhet.

Egy alternatív, bár valószínűtlen remény az, hogy egy valódi modern Jézus/Buddha típus fog megjelenni, akit elég ember akar majd követni, de aki elkötelezett amellett, hogy bátorítsa az embereket arra, hogy olyan módon cselekedjenek, ami a saját és mindenki más érdekeit szolgálja. 

Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi valóságunk csak egy szélsőségesebb példája a hatalmi egyensúlytalanságnak, amely az emberi történelem során létezett : viszonylag kevés vezetőt tekintenek megbízható információforrásnak és iránynak, míg mindenki mást arra ösztönöznek, hogy azt tegyék, amit mondanak nekik. Ez a dinamika minden diktatúra gyökere. Sok esetben a vezető akaratát engedelmes rendőrség, hadsereg stb. kényszeríti rá a lakosság többi részére és bárkit, akit szabad gondolkodónak tekintenek, kigyomlálnak és ha lehetséges megsemmisítenek.

Ezért arra buzdítok minden embert, mint egyént, hogy vállaljon teljes felelősséget saját gondolataiért és tetteiért és maradjon szkeptikus mindenkivel és mindennel szemben, amit mond - különösen bármilyen összeesküvés-elmélettel szemben. Élj tisztességgel a saját értékeidhez és hitedhez hűen, és alakíts ki szövetséget hasonló gondolkodású emberekkel, hogy mindannyian intelligens egyének gyűjteményeként haladhassatok előre egy jobb világ felépítésében, ahelyett, hogy úgy viselkednénk, mint a mészárszékre vezetett birkák. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása