Hogyan lehet legyőzni a szakítás utáni bűntudatot?

2024. április 01. 07:30 - Life Advisor

III.rész

buntudat_legyozese.pngElérkeztünk a sorozatunk utolsó részéhez. A korábbi részekben megnéztük, hogy miért is érzünk bűntudatot egy szakítás után, valamint beleástuk magunkat abba is, hogy milyen negatív és pozitív hatásai lehetnek a szakítás utáni bűntudat érzésének. Az elmélet után a mai záró részben, megmutatom, hogyan lehet legyőzni a szakítás utáni bűntudatot, néhány egyszerű technika elvégzésével. A sorozat első részét IDE, a második részét pedig IDE kattintva olvashatod.

1. Tarts be az alapvető szabályokat

A bűntudat kezelése sokkal könnyebbé válik, ha az alapvető szabályokat betartod. Mik ezek?

  • Mozogj rendszeresen, aludj eleget, táplálkozz egészségesen, kiegyensúlyozottan és tartsd fenn a megfelelő higiéniát!
  • Próbáld ki a meditációt, naplóírást vagy a terápiát! Válaszd azt a módszert, amely számodra a legmegfelelőbb!
  • Vedd körül magad olyan emberekkel, akikben megbízol és akik képesek és hajlandóak érzelmileg támogatni téged!
  • Oszd meg a bűntudatod azokkal, akikben megbízol, különösen, ha ez kényelmetlen vagy kínos, mert erre óriási szükséged lesz a bűntudat leküzdésének érdekében!

2. Ne azonosulj a tetteiddel

Mindannyian követünk el hibákat, néha mindannyian kudarcot vallunk. Ez része az emberi létnek. Életünk tele van ítélőképességi hibákkal és cselekedetekkel, amelyeket bárcsak visszacsinálhatnánk. Mindez nem jelenti azt, hogy valami bajod lenne. Ez azt jelenti, hogy ember vagy.

És mivel ember vagy, talán túlságosan is ember, ami azt jelenti, hogy rendelkezel ezzel az igazán remek képességgel, hogy - dobpergés... - tanulj a hibáidból és kudarcaidból. Használd őket motivációként, hogy jobbá válj a jövőbeli kapcsolatodban. 

3. Érezd át a cselekedeteid mögötti valódi motivációt


Miután felismerted, hogy nem vagy egyenlő a bűntudatot okozó hibáiddal és kudarcaiddal, merülj el abban, hogy miért követted el őket.

Lehet, hogy visszahúzódóvá és hideggé váltál, nem azért, mert valami baj van veled, hanem egyszerűen a kielégítetlen igények és a megoldatlan kérdések miatt, amelyeket az exed nem volt hajlandó megoldani.

Lehet, hogy társfüggővé váltál, nem azért, mert megpróbáltad eltaszítani magadtól a mostani exedet, vagy szarul érezted magad, hanem azért, mert az egész gyerekkorodat olyan szülőkkel töltötted, akik miatt úgy érezted, hogy nem számítasz, és a szerelem mindig olyasmi volt, amiért harcolnod kellett.

Talán a kapcsolatod nem azért ért véget, mert szörnyű, gonosz ember vagy. Talán azért ért véget, mert úgy érezted, hogy alulértékelnek és nem szeretnek,és csak elismerést akartál szerezni valakitől.

Bármi legyen is a helyzet, a hibáid és kudarcaid miértjével való megbékélés lehetővé teszi, hogy levond a szükséges tanulságokat a bakikból azért, hogy javíthass magad. És ha egyszer javítottál magadon, szinte lehetetlen bűntudatot érezni bármi miatt, ami ehhez vezetett.

4. Légy kedves magadhoz


Ez nem azt jelenti, hogy el kell nézned magadnak vagy szemet kell hunynod a múltbeli tetteid felett. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy felismered az emberségedet – a hibára való képességedet – és elmagyarázod, valamint meggyőzöd magad arról, hogy ez rendben van. Hogy rendben vagy.

Ha nehezedre esik kedvesnek lenni magaddal, próbáld meg megkérdezni magadtól, hogy mit mondana neked egy kedves és együttérző barát a helyzetedben. Valószínűleg közel sem olyan durva dolgokat, mint amit most te mondasz magadnak. Ezután próbálj meg úgy beszélni magaddal, ahogy a barátod tenné.

Bármennyire is furcsán hangzik, működik. És több embernek kellene megtennie, ahelyett, hogy struccpolitikát folytatnának a kedvenc sorozataik és egy vödör fagylalt kíséretében.

5. Légy jobb a következő kapcsolatodban


Ne ismételd meg a hibáidat és kudarcaidat. Ez az utolsó módja annak, hogy feloldjuk a bűntudatot – és elkerüljük a további bűntudatot.

Használd a bűntudatod, hogy jobb legyél. Legyen a bűntudat az önfejlesztéshez szükséges üzemanyag. Ez ilyen egyszerű.

Sok szerencsét!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása