5 jel, hogy érzelmileg éretlen vagy

2024. január 19. 07:30 - Life Advisor

erzelmi_eretlenseg.pngAz érzelmi érettség nemcsak az öregedésről vagy a tapasztalatokról szól. Része még a tudatosság, az empátia és az önkontroll is. Inkább arról van tehát szó, hogyan kezeljük az érzéseinket és hogyan reagálunk másokra. Néha az érzelmi éretlenség jelei nem túl világosak és sokkal nehezebb felismerni őket magunkon. Ebben a posztban most 5 ilyen jelet mutatunk be.

1. A felelősség elkerülése

Ragyogó szombat délután van, készülünk a nyaralásra. Mégis, ha vita merül fel anyagi kérdésekben, a férfi a nőt hibáztatja, amiért túlságosan kontroll alatt tart mindent. Az érzelmi éretlenség akkor látható, amikor ebben a hibáztatási játékban egy személy nem tehető felelőssé tetteiért vagy döntéseiért.

Az érzelmileg éretlen emberek nem szeretik beismerni a szerepüket a dolgokban és inkább valaki mást hibáztatnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy ne nézzenek magukba, vagy ne szembesüljenek semmi kényelmetlen dologgal, ami az önreflexióból származik.

2. Gyenge impulzuskontroll

A gyenge impulzuskontrollt gyakran és sajnos tévesen spontaneitásnak vagy "szabad szelleműségnek" aposztrofálunk. 

Ilyen például az a kolléga, aki ragaszkodik ahhoz, hogy csak a saját útját járja és következetesen tönkreteszi a dolgokat rosszul megfogalmazott megjegyzésekkel vagy a megbeszélések lemondásával, ha valami érdekesebb bukkan fel.

Az ilyen viselkedés az önkontroll és a mások szükségleteivel kapcsolatos tudatosság hiányáról árulkodik, amelyek jellemzően az érzelmi éretlenségből erednek. 

Az érzelmi érettség annak megértése, hogyan kell kezelni az embereket és a várakozás képességét. Arról szól, hogy felismerjük, hogy minden cselekedetnek következményei vannak másokra nézve, még akkor is, ha ma nem látjuk őket.

3. Küzdelem az empátiával

A harmadik jel az empátia hiányáról szól azzal kapcsolatban, hogy valaki képtelen megérteni és így megfelelően vagy másképp reagálni, sőt viszonozni az empátiát.

Ahhoz, hogy empatikusak legyünk, félre kell tennünk magunkat és figyelembe kell vennünk mások gondolatait és érzelmeit. Azok az emberek, akiknek nincs érzelmi érettségük, gyakran küzdenek ezzel, jobban koncentrálnak ugyanis vágyaikra és tapasztalataikra.

4. A kritika kezelésének nehézségei

A kritikára adott válasz, nagyon sokatmondó. Az érzelmi érettség jele, ha fogékonyak vagyunk az építő kritikára és azt személyes fejlődésre használjuk ahelyett, hogy személyesnek vennénk. 

A kritika érett kezelése magában foglalja a hallgatást, a reflexiót és annak eldöntését, hogyan reagáljunk a visszajelzésekre. 

5. Inkonzisztens kapcsolatok

Végül, azok, akiknek nincs érzelmi érettségük, gyakran viharos kapcsolatokkal rendelkeznek. Az erős, tartós érzelmi kötelékek kialakítására való képtelenség gyakran oka ennek az instabilitásnak.

Az érzelmi érettség a stabil, egészséges kapcsolatok alapja. Lehetővé teszi az egyének számára, hogy bizalmat építsenek, hatékonyan kommunikáljanak és érzelmi biztonságot teremtsenek. 

Az érzelmi érettség felé vezető út lépései : 

  1. Önismeret
  2. Visszajelzés kérése
  3. Empátia fejlesztés
  4. Tanulás a kritikákból
  5. Türelem

Az érettség érzelmi szempontból olyan folyamat, amely nem egyik napról a másikra történik, hanem egészséges adagokban és meg kell tanulni türelmesnek és megértőnek lenni, mert végső soron folyamatos fejlődési erőfeszítést igényel. 

Arról van szó, hogy túllépünk a hirtelen reakciókon és képezzük magunkat, hogy bölcsen és együttérzően reagáljunk az életre és általában az emberek irányítására.

Ez egy spirál, amely mindig az ismeretlennel kezdődik. Ennek az utazásnak a célja vagy végpontja sehol sincs és megfoghatatlan marad, még akkor is, ha már többször belekezdtünk. Valóban nincsenek végcélok, sem végső érettségi állapotok, amelyeket el lehetne érni - különösen azért - mert az út minden egyes lépése több kérdést ad nekünk, mint választ. 

Ahelyett, hogy létezne ilyen, ez egy egész életen át tartó "tanulatlanság", tanulás és a különböző társadalmi normák újbóli megismerése, ahogy azok megváltoznak. Nemcsak arról van szó, hogy egészségesebbek legyünk, hanem pontosan arról is, hogy önmagunk jobb verzióivá váljunk, hogy egészséges emberek legyünk, és egészséges, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat tartsuk fenn a körülöttünk lévőkkel, hogy elősegítsük a jóindulatot, bárhová is megyünk. 

Tehát, amikor figyelembe vesszük ezeket a jeleket, tartsuk szem előtt a következőket : nem számít, mennyire tökéletes az életünk, mert az érzelmi fejlődés nem érhető el azon a bizonyos úton. Arról van szó, hogy elfogadjuk a változást, a megértést és az emberi képességeink művészetét. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása