A nagyszerű szülői lét három alapelve

2023. szeptember 05. 07:30 - Life Advisor

szuloi_alapelvek.pngKétségtelenül szülőnek lenni az egyik legnehezebb munka a világon. Végtelen a felelősséged, naponta tesztelnek és mindent "jól" csinálhatsz, és az eredmény akár más is lehet, mint amit el tudsz képzelni. Minden buktatója ellenére azonban a szülőség rendkívül kifizetődő. A gyermeknevelés összetett és dinamikus utazás, de a kihívások és a bizonytalanságok közepette három egyszerű alapelv szolgálhat iránymutatóként a nagyszerű szülői szerephez.

Ezek az empátiában, kommunikációban és következetességben gyökerező alapelvek végső soron képesek olyan gondoskodó környezetet kialakítani, amely segít gyermekeinknek boldogulni és jól képzett felnőttekké válni. 

1. Empátia

Képzeld el, hogy a gyermeked idegesen jön haza az iskolából.

Ahelyett, hogy azonnal megkérdeznéd, mi történt, leülsz vele és azt mondod "Észrevettem, hogy egy kicsit lehangoltnak tűnsz. Van valami, amiről szeretnél beszélni?"

Az empátia kimutatásával olyan környezetet teremtesz, ahol a gyermeked nyugodtan megoszthatja érzéseit és tapasztalatait.

A jó szülőség az empátiával kezdődik. A gyermek érzelmeinek, perspektíváinak és szükségleteinek megértése és összekapcsolása megalapozza az erős szülő-gyermek köteléket.

Amikor a szülők empatikusabbak, biztonságos teret teremtenek gyermekeik számára, hogy kifejezzék magukat anélkül, hogy félnének az ítélettől. Ez az alapelv arra ösztönzi a szülőket, hogy aktívan hallgassanak, érvényesítsék az érzelmeket és biztosítsák az érzelmi növekedéshez szükséges támogatást.

2. Kommunikáció

A tini gyermeked bulizni akar. 

Ahelyett, hogy nyíltan megtagadnád a kérését, próbálj ki valami ilyesmit : "Megértem, hogy el akarsz menni a buliba, de mit gondolsz, a bulin való részvétel, milyen hatással lehet az iskolai munkádra és mennyire fogod tudni kipihenni magad?"

Engedd meg a gyermekednek, hogy megértse a valóságot anélkül, hogy te döntenél helyette.

A beszélgetésben való részvétel nyílt kommunikációt hoz létre és bevonja a gyermeked a döntéshozatali folyamatba.

A nyílt és hatékony kommunikáció elengedhetetlen a sikeres szülői neveléshez. A párbeszéd ösztönzése lehetővé teszi a szülők számára, hogy betekintést nyerjenek gyermekük gondolataiba és érzéseibe, segítve az aggodalmak, félelmek és törekvések kezelését.

A világos kommunikáció magában foglalja az elvárások és határok meghatározását is, biztosítva, hogy a gyermek megértse cselekedetei következményeit.

Az egészséges kommunikáció elősegíti a bizalmat és a kölcsönös tiszteletet.

3. Következetesség

Tegyük fel, hogy van egy olyan szabályotok, miszerint a házi feladatnak előbb készen kell lenni, mint hogy a gyermeked tévézhet vagy számítógépezhet.

Egy nap viszont könyörög neked, hogy hadd tévézhessen mielőtt befejezi a házit. A kérése ellenére ragaszkodsz a szabályokhoz és elmagyarázod : "Van egy szabály arról, hogy először a házinak kell kész lennie és fontos, hogy teljesítsük a kötelezettségvállalásainkat."

Azzal, hogy következetesen betartatod a szabályokat, megtanítod gyermekedet a felelősségre és az elszámoltathatóságra. Nem fog tetszeni neki és lehet, hogy megpróbál trükközni és mégis tévét nézni, de ha rajta kapod, tudja, hogy bajban lesz, hiszen a szabályt már közösen felállítottátok. 

A következetesség a stabilitás és a kiszámíthatóság érzetét kelti, ami elengedhetetlen a fejlődésükhöz. 

A következetes szülői magatartás magában foglalja a szabályok igazságos meghatározását és érvényesítését, valamint a következmények betartását.

Amikor a szülők következetesek, a gyerekek megtanulják az elszámoltathatóságot és a felelősséget. Ezenkívül a következetesség segít a gyerekeknek az önfegyelem fejlesztésében és a jó és a rossz megértésében.

Nincs olyan út, amelyet minden szülő követhet a siker érdekében. A fenti három alapelv viszont tényleg mindenkinél működhet. A nagyszerű szülői szerep útja nem mentes a kihívásoktól, de ezek az alapelvek tervet nyújtanak ahhoz, hogy rugalmas, együttérző és magabiztos gyermeket nevelj, aki felkészült lesz az élet bonyolultságában való eligazodásra. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása