Miből tudhatod, hogy a párod irányít-e téged?

2023. augusztus 31. 07:30 - Life Advisor

iranyito_kapcsolat.pngHa olyan kapcsolatban találod magad, ahol a párod túlzottan ellenőriz, folyamatosan rámutat a hibáidra, megaláz mások előtt, vagy akár megpróbál uralkodni rajtad, fontos felismerni, hogy ez nem egészséges helyzet. Senki sem élvezi, ha folyamatosan ellenőrzik vagy diktálnak neki. Amikor a párod ellenőriz, a jelek nem feltétlenül nyilvánvalóak, és egyszerűen azt hiheted, hogy a párod ilyen. Ezek az egyének túl érzékenyek lehetnek ahhoz, hogy beismerjék a hibáikat. Az érzelmi manipulátor a tanúja annak, hogy párod könnyek között van és kétségtelenül lehangol téged. Vannak azonban olyan esetek, amikor ezt a taktikát arra használják, hogy érzelmileg zsaroljanak téged. A könnyeik arra kényszeríthetnek, hogy feladd a vágyaidat, vagy teljesítsd, amit mondanak. Ez a dinamika mindkettőtök számára káros. Ha elviseled partnered gyakori sírási rohamait abban a reményben, hogy ez véget vet a konfliktusnak, akkor valószínűleg más taktikákkal kísérletezik, hogy irányítson téged. Fontos, hogy ne reagálj indokolatlanul durván.

Az elnyomó

Időnként a párod akadályozhat téged abban, hogy kielégíthesd az igényeid a kapcsolaton belül. Egy kompromisszumra épülő kapcsolatban, ha a párod ezt kihasználja az irányításodra, frusztrálttá és váratlanul tehetetlenné tesz téged.

Ahhoz, hogy egy kapcsolat egészséges legyen, elengedhetetlen az egyensúly, még az egyéni törekvések szempontjából is.

Ha figyelmen kívül hagyja a boldogságod, készülj fel a felmerülő problémákra. Ha úgy érzed, hogy minden tőled telhetőt megtettél azért, hogy kielégítsd a vágyait, kommunikáld az érzéseidet és értsd meg a szándékait.

A függőséget kereső

Amikor függővé válsz egy egyéntől, az felerősíti a képességét, hogy manipulálja a kapcsolatot.

Kezdetben ez könnyednek tűnhet, különösen akkor, ha nem egyenlőek az erőfeszítéseitek a kapcsolatban. Idővel azonban rájössz, hogy elvesztetted a tekintélyedet.

Minden kapcsolatban meg kell osztani a felelősséget. A jelentős döntések kölcsönös beszélgetést és megállapodást igényelnek.

A kételkedő

Ha a párod rendszeresen megkérdőjelezi az állításaidat és döntéseidet, természetes, hogy kételkedsz magadban. Kezdetben ez izgalmasnak tűnhet, még intrikát is adhat a kapcsolathoz. Az idő múlásával azonban felismered, hogy ez károsítja a kapcsolatotok és következésképpen a te jólétedet is. Ez a viselkedés gyakran a pszichológiai bántalmazás egyik formája.

A hibáztató

Hihetetlenül frusztráló lehet, ha a párod téged hibáztat mindenért, ami történik, különösen akkor, ha ő is hibás. Egy megbízható partner támogat téged és nem figyeli folyamatosan a cselekedeteidet. Bizonyos esetekben az ilyen típusú partnerek üldöznek téged, hisznek abban, hogy soha nem hibásak.

A megváltoztató

Ha a párod következetesen meg akarja változtatni a lényed aspektusait, hogy "javítson" téged, az a mély manipuláció jele. Ez kezdődhet olyan triviális dolgokkal, mint a megjelenés vagy a frizura megváltoztatása és eszkalálódhat a viselkedés lényegesebb változásaiig. 

A probléma nem maga az irányítás, hanem az, hogy hogyan használják. A partner alkalmankénti irányítása mindkettőtök számára egészséges lehet. Az építő kritika elfogadható, de ha olyan helyzetben vagy, ahol nincs önrendelkezésed a kapcsolatban, akkor biztosan marginalizálódsz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása