5 jel, hogy valakinek a jó szándéka, csak látszat

2023. július 13. 07:30 - Life Advisor

nem_mind_arany_ami_fenylik.pngKirándulni indulunk, hogy megfejtsük az emberi viselkedés rejtélyeit. Ebben a posztban megvizsgálunk egy bájos pontot, amely gyakran elkerüli mindenki figyelmét : a látszólag "tisztességes" emberek titkos elvárásait. Belemerülünk az agytudomány lenyűgöző világába, miközben 5 olyan jelet mutatok meg, amelyek bizonyítják, hogy valaki jó szándéka nem is olyan valódi, mint amilyennek látszik. 

A kedvesség álarca

Képzeld el a következőt : egy varázslatos ember belép az életedbe, melegséget, jóindulatot közvetít. Úgy tűnik, hogy inspirálja őket a te jóléted és folyamatosan dicsérnek.

Bárhogy is legyen, légy óvatos a kedves érdeklődőkkel, mert a báj mögött hátsó szándékok is rejtőzhetnek. Ahogy Oscar Wilde egyszer lelkesen megjegyezte : 

"Egy igaz barát elől szúr."

Íme néhány jel, amik figyelmeztethetnek erre : 

Felületes hízelgés

Légy óvatos az extrém hízelgéssel, amely megbízhatatlannak és üresnek tűnik. Egy "kellemes" személy, akinek csupán vázlatosak az elvárásai, dicsérhet és bókolhat neked azért, hogy uralkodjon az érzéseiden és elnyerje a bizalmad. Ne feledd, hogy az igazi kedvesség, a bókok szívből jönnek, nem pedig egy egyszerű odavetett szó vagy mondat.

A kaméleon effektus

Alaposan meg kell nézned a magatartásbeli szabálytalanságokat. Radikálisan megváltoztatja ez az egyén a jellemét attól függően, hogy kivel van? Az ilyen emberekre nagyon is jellemző, hogy megváltoztatják személyiségüket, módosítják viselkedésüket, hogy különböző személyeket és körülményeket irányítsanak. Ennek a kaméleonszerű viselkedésnek figyelmeztetést kell kiváltania belőled.

A megtévesztés művészete

Ebben a részben beleássuk magunkat a rossz elvárásokkal rendelkezők által alkalmazott stratégiákba. Ne feledjétek, hogy az információ hatalom és ezeknek a stratégiáknak a megértése felfegyverez benneteket a manipulatív módszerek ellen.

Érzelmi manipuláció

Az hamis, ám jó szándékú emberek gyakran kihasználják az érzéseidet, hogy elérjék az ideális eredményt. Lehet, hogy aggodalmat vagy együttérzést színlelnek, hogy irányítsák a tevékenységeidet vagy együttérzést váltsanak ki.

Ahogy Friedrich Nietzsche mondta egyszer : 

"Nem azért vagyok ideges, mert hazudtál nekem. Azért vagyok ideges, mert mostantól nem tudok hinni neked."

Bízz az ösztöneidben, és kérdőjelezd meg a tényleges gondolkodási folyamataikat.

Gaslighting

A gaslighting egy mentális kontroll módszer, ahol a vezér egyéniség megkérdőjelezi a valós világról alkotott benyomásodat.

Minimalizálhatják az érdeklődési köreidet, tagadhatják a negatív viselkedésmódodat, vagy eltorzíthatják az alkalmakat, hogy megkérdőjelezzék mentális stabilitásodat. Maradj óvatos és bízz a találkozásaidban és az érzékeidben.

A tettek fontosabbak a szavaknál

Ahhoz, hogy felfedjük az egyén valódi elvárásait, koncentrációnkat a csábító szavairól a tevékenységeire kell összpontosítanunk. Nézzünk meg ezekből néhányat.

Feltételes adás : 

Légy óvatos azokkal, akik segítséget ajánlj vagy meglepetésekkel halmoz el. Ez egy hátsó gondolkodási folyamat, amit csak azért tesznek, hogy majd később úgy érezd "tartozol" nekik. 

Az együttérzés hiánya

A szörnyű célokkal rendelkező egyén gyakran küzd azért, hogy igazolt szimpátiát tanúsítson. Lehet, hogy mentegetőzik vagy megcáfolja az érzéseid. A valódi empátia viszont mások érzéseinek mély megértéséből fakad.

Figyelj az ösztöneidre

Az ösztön, erős partner lehet mások valódi céljainak megismerésében. Bár döntő fontosságú, hogy a legjobbat feltételezzük az emberekről, ne becsüljük alá érzékeink erejét.

Belső hang : 

A megérzésed sok esetben természetes reakció a feltűnésmentes felszólításokra és jelekre, amelyeket a megismerő psziché figyelmen kívül hagyhat. Összpontosíts minden kellemetlenségre vagy szorongásra, amelyet valakivel kapcsolatban érzel, aki "tisztességesnek" tűnik. Az érzékeid épp téged próbálnak megvédeni.

Keress megerősítést : 

Feltételezve, hogy gyanítod valakinek a céljait, keress megerősítést más bizalmasoktól. Az érdeklődési körök és tapasztalatok megosztása fontos ismereteket és alternatív nézőpontot adhat.

Ne feledd, hogy nem mind arany, ami fénylik és nem mindenki tisztességes, akinek tiszta az erkölcsije. Ha tisztában vagy a fenti jelekkel, nyitott szemmel látni fogod már előre a tisztességtelen emberek csapdáit és megvédheted magad a valószínűleg bekövetkező bajoktól.

Ahogy Carl Jung ravaszul megjegyezte : 

"A legnyugtalanítóbb dolog az, ha valaki tényleg megismeri a másikat."

Fogadd el az éberségedet, figyelj a megérzéseidre és hagyd, hogy a mentális éleslátásod a legitim asszociációk és a kielégítő élet felé vezessen.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása