Miért tart vissza téged a sikertől az "elég jó"?

2023. május 16. 07:30 - Life Advisor

eleg_jo.jpgEgyszer-egyszer mindannyian átfutunk azon, hogy az "elég jó" minden szempontból a végcél. Megelégszünk azzal, amink van, bízva abban, hogy ez minden, amit el tudunk érni. Akárhogy is legyen, ma át kell adnom nektek egy gondolatot és arra kérek mindenkit, hogy fontoljátok meg annak a lehetőségét, hogy az "elég jó" csak egy szünet és nem a végcél. Fontoljátok meg annak a lehetőségét, hogy alkalmasak vagytok arra, hogy egy sokkal kiemelkedőbb szintre érkezzetek a "NAGYSÁG" területére.

Az elégedettség és az önelégültség közötti vékony vonal megértése

Arisztotelész, a nagy görög filozófus állítólag azt mondta, hogy azok vagyok, amit újra és újra teszünk. A kiválóság tehát nem cselekedet, hanem szokás.

Van egy vékony, de fontos határvonal az elégedettség és az önelégültség között. Az elégedettség lényege, hogy értelmet találjunk a jelenlegi helyzetünkben, miközben nyitottak vagyunk új lehetőségekre. Másrészt az önelégültség az a hozzáállás, hogy valamit "elég jónak" fogadunk el, ahelyett, hogy megvizsgálnánk, hogy jobbá lehet-e tenni.

Véleményem szerint alapvető fontosságú, hogy lássuk ezt a különbséget. Könnyű önelégültségbe esni. A komfortzónánk megakadályozza, hogy felfedezzük a nagyságot. De gondoltál már arra a lehetőségre, hogy kockáztass és az ismeretlenbe való ugrás lehet a kulcs a nagyság eléréséhez?

Az "elég jó" mögötti pszichológia

Az Abraham Maslow pszichológus által kidolgozott "szükségletek hierarchiája", piramisba rendezi az emberek vágyait és szükségleteit. Az étel, a víz és a biztonságos alvási hely az emberi szükségletek alapja. A biztonság, a védelem és a félelem nélküliség a következő. Ezen felül szükségünk van a szeretet, a valahova tartozás és társadalmi szükségletekre is.

A negyedik szint a "megbecsülés" az, ahol azt akarjuk érezni, hogy tisztelnek, elismernek. Maslow szerint sokan önelégültek ezen a ponton. Elérték azt a pontot az életükben, amikor azt hiszik, hogy "megcsinálták" és "elég jók" ahhoz, hogy elfogadják őket. Ez megakadályozhatja az embereket abban, hogy megpróbáljanak eljutni a következő szakaszba, amelyet "önmegvalósításnak" nevezünk.

A Maslow-hierarcia legmagasabb szintje az "önmegvalósítás", ami azt jelenti, hogy addig fejlesztjük magunkat, amíg az ember a lehető legjobb változata nem lesz önmagának és megvalósítjuk a legnagyobb potenciálunkat. De a "megbecsülés" szintjén való elégedettség akadályozhatja a teljes potenciál elérését, mivel ez azt eredményezheti, hogy az emberek elveszítik a növekedés és a nagyság lehetőségeit.

Walt Disney inspiráló története

Mindannyian ismerjük Walt Disney siker történetét. 

Valóban a kiválóságra való törekvés fontosságát mutatja be, nem pedig a középszerűséget. Disney-t elbocsátották az akkori pozíciójából, mivel a szerkesztő úgy vélte, hogy "hiányzik belőle a fantázia és nincsenek jó ötletei." Első animációs munkája kudarcot vallott.

Feladta? Nem! Elutasította a világ "elég jóját", magasra tette a lécet és a céljaihoz ragaszkodva, kemény munkával létrehozott egy olyan birodalmat, amely még mindig milliók számára jelent inspirációt.

"Elég jó" vagy "Nagyszerű"? A választás a tiéd!

Az "elég jó" a "nagyság" ellensége. Ez a kijelentés elegánsan foglalja össze a lényeget. A nagyság elérésének képessége csökken, ha megelégszünk a középszerűséggel. 

Ahhoz, hogy kitörjünk az "elég jó" mentalitásból, szerintem változtatnunk kell azon, ahogyan a kudarcokat értelmezzük. Ne úgy tekints a kudarcaidra, mint a sikerhez vezető út állomásaira. Használd őket építőelemként!

Egy utolsó gondolat

Ne feledd, hogy az "elég jó" rendben van, miközben ezeket a sorokat olvasod. Ez egy derék közösség, ahol rengeteg ember boldog és elégedett. Ne elégedj meg az "elég jóval", ha kielégíthetetlenül éhes vagy a sikerre és fel akarod fedezni a benned rejlő teljes potenciált.

Úgy gondolom, hogy gyakran saját magunk legrosszabb ellenségei vagyunk, amikor saját lehetőségeink korlátozásáról van szó. Saját korlátokat hozunk létre üvegből, majd siránkozunk a zárt tér miatt. Ha nagyságot akarsz elérni, meg kell értened, hogy az "elég jó" csak egy lépcsőfok ahhoz, hogy odaérj.

Steve Jobs egyszer azt mondta, hogy azok az emberek, akik elég őrültek ahhoz, hogy azt gondolják, megtudják változtatni a világot, azok, akik meg is teszik. 

Merj tehát álmodni, merj felfedezni, merj túllépni az "elég jó" zónán.

A nagyság nem olyan, mint elérni egy hegy tetejét. Inkább olyan, mint egy egész életen át tartó küldetés. Soha ne felejtsd el, hogy ez a te kalandod! Az ár, az irány és a végső hely, csak tőled függ.

Vagy elfogadod, hogy minden "elég jó" vagy megteheted a merész lépéseket a nagyság felé. A döntés a tiéd, kedves olvasó!

Ha folyamatosan erőlteted magad és megkérdőjelezed, hogy mi számít "elég jónak" soha nem tudhatod, milyen nagyság áll előtted.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása