4 ok, amiért utálod az embereket

2023. április 03. 07:30 - Life Advisor

gyulolod_az_embereket.jpgAz emberek gyakran fejezik ki gyűlöletüket más emberek iránt. Az igazság az, hogy csak néhány ember, akivel találkozol, fog rád igazán kellemes hatást gyakorolni. A legtöbb ember biztosan ismer néhány olyan embert, akiket nem nagyon kedvel. Néhányan azonban eljutnak arra a pontra, amikor úgy érzik, hogy mindenkit utálnak, mert már annyira sérültetek vagy frusztráltak a körülöttük lévő emberek vagy helyzetek miatt. Ha ezt tapasztalod te is, akkor a napi tevékenységek elvégzése és a társadalmi interakciókban való részvétel számodra is kihívás lehet. A családdal, barátokkal, munkatársakkal és másokkal való kapcsolatok feszültté válhatnak.

Okok, amelyek miatt utálhatod az embereket

  • Stressz : A stressz miatt túlterheltnek, ingerlékenynek és dühösnek érezheted magad. A hosszan tartó stressz pedig dühkitörésekhez vezethet, amelyek odáig fajulhatnak, hogy mindenkit utálsz.

  • Szociális szorongás : A szociális szorongás megnehezíti az emberekkel való kapcsolatot és olyan érzelmekhez vezethet, mint az idegesség, félelem, zavar és szorongás. Bizonyos esetekben a szociális szorongással küzdő emberek még olyan helyzetekre is reagálhatnak, amelyekben kényelmetlenül érzik magukat éppen a harag és a gyűlölet miatt.

  • Introvertált személyiség : Egyesek extrovertáltak és barátságosak, míg mások inkább maguknak valók. A közeli csoportodon kívüli emberekkel való szocializáció mentálisan megterhelő lehet, ha introvertált vagy. Ez alkalmanként haragot és utálatot válthat ki azokból, akik számodra sem szimpatikusak vagy kényelmetlenek.

  • Ideológiai különbségek : Ha másoktól eltérő politikai, vallási, kulturális vagy társadalmi nézetekkel és értékekkel rendelkezel, akkor dühösnek és esetleg gyűlölködőnek érezheted magad azokkal szemben, akikről úgy gondolod, hogy "ellened" vannak. 

Azt is megkérdőjelezheted, hogy elfogadható-e ennyire gyűlölni az embereket, ha így érzel. Teljesen természetes, hogy utálunk valakit, vagy rosszul érezzük magunkat vele kapcsolatban. A társadalmilag kínos helyzet vagy egyszerűen az egyedüllét választása introvertált személyiségjellemzőkre utalhat.

Azonban a más emberek iránti gyűlölet tartós, mindent átható és intenzív érzelmei súlyosabb problémákat takarnak. Fontos, hogy közelebbről megvizsgáld a gyűlöleted okait és gondolj arra, hogy beszélsz egy mentálhigiénés szakértővel, ha ez felzaklat, elszigeteltnek érzed magad vagy más módon károsítja a mentális egészségedet.

Az emberek gyűlöletének hatásai

1. A mentális egészségre gyakorolt hatás

A gyűlölet egy erőteljes érzelem, amely összehasonlítva más, gyakran együtt tapasztalt kellemetlen érzelmekkel, mint például a düh vagy az irritáció, alig vagy egyáltalán nem agy teret a megértésnek vagy a kapcsolatnak. 

Amikor mindenki taszít, nem akarsz velük semmit. A gyűlölet magában foglalhatja ezt az érzelmet is. A kognitív és érzelmi megküzdési döntéseid kétségtelenül csökkennek, ha megszűnik a kapcsolódás és az érzékenység.

2. A fizikai egészségre gyakorolt hatás

A gyűlölet fájdalmas érzelem, amely sok mentális erőforrás felemészt. A szorongást tapasztaló emberek gyakran káros önnyugtató szokásokhoz fordulnak, hogy megbirkózzanak vele, mint például a túlevés, az alkoholfogyasztás vagy más kábítószer használata.

Ezek az érzelmek párosulhatnak azzal a hajlammal is, hogy elkerüljék az egészséges tevékenységeket, például a testmozgást és a hasonló gondolkodású emberekkel való szocializációt. 

Vegyünk egy olyan forgatókönyvet, amelyben valaki gyakran gyűlöletet érez a szimpatikus idegrendszer harcolj vagy menekülj reakciójával együtt. Ebben a helyzetben az egyén végül a tartós stressz hosszú távú hatásait, például szisztémás gyulladást tapasztalhat.

Ezért a más emberek iránti állandó gyűlölet károsíthatja az egészséged, akár egészségtelen önmegnyugtatással, akár az érzelmek kezelésével, akár a szimpatikus idegrendszer tartós aktiválásával. 

Megküzdési stratégiák, ha utálod az embereket

Hogyan viselkedjen az ember, ha gyűlöli az embereket? Alapvető fontosságú, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megváltoztassuk az emberekről alkotott nézőpontunkat, mert ez felkavaró és gyakran elszigetelő módja lehet az érzéseknek. A kognitív hibák felismerésének megtanulása, a pesszimista gondolkodás és a mások iránti empátia fejlesztése mind hasznos lehet.

A következő technikák is segíthetnek, ha úgy érzed mindenkit gyűlölsz : 

  • Gyakorold az empátiát. Az irracionális ötleteket árnyalattal és érzékenységgel kell kezelned. Fontos felismerni, hogy sem az erény, sem a gonosz nem létezik mindenkiben. Bár nem mindig egyértelmű, ha beleképzeled magad egy másik személy körülményeibe, az jelentősen javíthatja az empátiát és csökkentheti a gyűlöletet. Kritikus fontosságú, hogy a saját igényeid helyezd előtérbe és vigyázz magadra. Például lehet, hogy meg kell változtatnod az életmódod, ha a stresszt szeretnéd kezelni. Előfordulhat, hogy korlátokat kell felállítanod, ha introvertált vagy, hogy nagyobb biztonságban érezd magad.

  • Kerüld el a mindent vagy semmit gondolkodást. Ha a mások iránti gyűlöleted abban gyökerezik, hogy nem értesz egyet velük egy adott kérdésben, ne feledd, hogy nem érthetsz egyet másokkal anélkül, hogy gyűlölnéd őket. Csak azért, mert határozottan nem értesz egyet valaki más hitével vagy viselkedésével, nem jelenti azt, hogy az a személy mindig minden helyzetben rossz ember. Ez a fajta gondolkodást mindent vagy semmit gondolkodásnak nevezik, és irracionális. Emlékeztesd magad arra, hogy a gyűlöleted a témáról szól, nem pedig a személyről.

  • Kerüld el az általánosítást. Ha a mások iránti gyűlöleted emberek egy csoportjára összpontosul például egy bizonyos fajhoz, régióhoz vagy valláshoz tartozó emberekre, akkor a gondolkodásod irracionális, mert általánosítasz. Egy egész csoportot egy kalap alá veszel egy "rossz" jelzővel, és feltételezéseket teszel róluk egy demográfiai jellemző alapján.

  • Menj el terápiára. A terápia segíthet felfedezni az érzéseidet és megérteni, miért utálsz mindenkit. Segíthet abban is, hogy empatikusabb legyél, egészséges kapcsolatokat építs ki és alternatív megküzdési készségeket fejlessz ki.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása