A burnout 3 jele, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk

2023. március 08. 07:30 - Life Advisor

burnout_jelek_figyelem.pngÉrezted már úgy, hogy beleragadtál egy olyan körforgásba, amiből nem tudsz kitörni? A burnoutról ma már egyre többször hallunk. Rengeteg cikket írtak már róla, már-már annyit, hogy szinte azon töprengünk, vajon pestissé vált-e a társadalmunkban. Melyek a kiégés jelei? Honnan tudhatjuk, hogy így érzünk? A kiégés akkor következik be, amikor úgy érzed, hogy elveszítesz egy darabot magadból vagy pedig elveszíted az identitásodat. Például három évvel ezelőtt remekül érezted magad. Remek formában voltál, egészségesen ettél és nagyszerű kapcsolataid voltak. Ha a mai napra ugrunk, észreveszed, hogy a munkád felemésztette az életed. Minden nap elvitelre rendelsz, mert úgy érzed, hogy nincs időd otthon enni. Lassan kihagyod a munka utáni edzést, mert szükséged van arra az időre, valami más miatt. Elkezded elhanyagolni az otthonod, a szeretteid, a kapcsolataid, mert csak arra a munkára tudsz gondolni, amit napközben nem végeztél el. Ismerős? Jöjjön 3 további jele a burnoutnak, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk.

1. Érdektelenség olyan dolgok iránt, amelyeket egykor élveztél

Ez a kiégés egyik jele, amely utólag nyilvánvaló, de az adott pillanatban még nem az. Amikor elkezded elveszíteni az érdeklődésed valami iránt, amit egykor szerettél csinálni, az a kiégés jele. Ilyenkor kiszívódik belőled az életöröm. 

Kialakul egy olyan hurok, amiben úgy érzed, hogy minden szar, unalmas, te pedig nyomorult vagy.

Lehet, hogy túlkompenzálod a koffein fogyasztásod és megpróbálod összekapni magad, de mindig kimerültnek érzed magad, bármit is csinálsz. Ha a kiégés jeleit tapasztalod, észre fogod venni, hogy amit csinálsz, abban egyre kevesebb örömöt találsz. Úgy tűnik majd, hogy az életnek nincs értelme. 

Hogyan szabadulhatsz meg ettől?

Tarts egy kis szünetet a gondolkodásmódodban és ne próbálj meg mindenen átrohanni az életben. Írj naplót, amelybe leírod minden gondolatod. Szánj 10 percet meditációra, vagy csak egyszerűen 10 percet arra, hogy a légzésedre összpontosíts. 

2. Nincsenek határaid

Amikor ambiciózus vagy és "bizonyítani" akarsz a munkahelyeden, gyakran megszünteted az összes határt, csak azért, hogy dolgozz és megszerezd az áhított előléptetést. A kiégés jele, hogy folyamatosan bizonyítani akarsz. Amikor folyamatosan így érzel, hétvégén is dolgozni fogsz, nyaralás alatt és minden - amúgy szabad - percben.

Határokat felállítani nehéz lesz, ha már átlépted azokat. Ha új munkahelyen vagy, azonnal állíts fel határokat. Ha több éve ugyanabban a munkában vagy, lassan kezdj el határokat felépíteni. Lehet, hogy órák múlva is ellenőrizheted az emailjeid, de nem válaszolsz rájuk. Időbe telik, amíg ezek a határok felépülnek. Állítsd fel úgy a határokat, hogy a munkával, tényleg csak a munkaidőd alatt foglalkozol. 

Beszélj a feletteseddel a határok felállításáról és kérj tőle tippeket. Ha teljesen süket fülekre talál ez a fajta beszélgetés, talán érdemes lenne elgondolkoznod azon, hogy új munkahelyet keress.

3. Döntésképtelenség

Amikor kiégést tapasztalsz, minden döntést óriásinak érzel. Vesztegettél már el 15 percet annak eldöntésével, hogy mit akarsz enni ebédre?

Lesznek olyan pillanatok, amikor egy 5 perces feladat 50 percessé válik, mert túlgondolod. Ez azért van, mert annyira próbálsz rohanni a munkádban. 

A döntésképtelenség és a túlgondolás leküzdésének legjobb módja, ha a lehető leggyorsabb döntést hozod meg arról, hogy milyen irányba szeretnél menni és elfogadod, hogy nem tehetsz meg mindent.

Azok az emberek, akik "hősök" akarnak lenni, általában döntésképtelenek. Ez azért van, mert próbálnak olyan trükköket keresni, hogy akár három ember munkáját is megcsinálják és mindezt hajalmosak túlgondolni is. Mindez a végén halogatáshoz vezet, ami miatt a munkaterhelés fokozódik.

A burnout szörnyű dolog. Ha úgy érzed, hogy minden nap pánikrohamod van a munkahelyeden, akkor valószínűleg szünetet kell tartanod.

Ha a kiégés bármely jelét észreveszed magadon, ne hagyd őket figyelmen kívül. A legtöbb munkahelyen minél több munkát vállalsz, annál több munkát kapsz, majd még többet, majd még többet, egészen addig, amíg már nem fogod bírni a terhelést. 

További posztjaink a burnoutról és annak megelőzéséről : 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása