6 módszer, hogy könnyen beszéljetek a nehéz dolgokról

2023. március 07. 07:30 - Life Advisor

nehez_ugyek_beszelgetes.jpgA kapcsolatok örömöt és energiát adnak az életünkhöz, azonban súrlódásokat és frusztrációt is okozhatnak. Két külön világ egyesítése munkát igényel és ez nem mindig egyszerű. Legalábbis a legtöbb esetben nem az. A párkapcsolatokban minden pár hozza a saját kis poggyászát, amiben a korábbi tapasztalatok lapulnak. Egy egyszerű nézeteltérés sokszor óriási vitába csaphat át, amelyeknek az a vége, hogy az egyikőtök elrohan, majd pedig órákig vagy napokig nem szóltok egymáshoz. Pedig az egyik kulcs épp a kommunikáció lenne. A dolgok általánosságban úgy alakulnak, ahogy kommunikáltok. Szükség van a kommunikációra, hogy kedvesek és produktívnak érezzük magunkat és megérdemeljük, hogy biztonságban, nyugodtan és meghallgatva érezzük magunkat egy-egy beszélgetés során. Ebben a posztban 6 olyan módszert mutatunk be, amelyek segítségével, ti is könnyedebben tudtok beszélni a nehéz, bonyolult, frusztrációt okozó dolgokról.

1. Engedjétek el az egotok

Egy vita során, minden fél arra törekszik, hogy neki legyen igaza. De ha igazunk van, lehet hogy rossz irányba megyünk. Ez érvényes a kapcsolatokra és a kommunikációra is. 

Játszatok el azzal a gondolattal, hogy minden, amit a kapcsolatokról és az emberekről tudtok, téves. Elég nagy kérés ez két felnőtt ember számára, de próbáljátok ki. 

Az, hogy arra törekedtek, hogy saját magatoknak legyen igaza, egy végső perspektíva. Ha viszont úgy fogjátok fel, hogy tévedtek, az teret enged a friss ötleteknek, információknak és válaszoknak. Tényleges beszélgetés alakul ki, ahelyett, hogy a problémák továbbra is megoldatlanok maradnának.

Amikor nehéz dolgokról beszélgettek, gondoljatok magatokra úgy, hogy tévedtek és nézzétek meg, hogy mit tanulhattok ebből a helyzetből. Változtassatok a nézőpontotokon és akarjatok mindketten tanulni valamit ebből a helyzetből. Engedjétek el az egotok és ne higgyétek el, hogy bármelyikőtök is tévedhetetlen. 

2. Hagyjátok abba a gondolatolvasást

Gondolj bele, hogy életed során hány feltételezésből vagy megérzésből csináltál elefánt méretű problémát, teljesen feleslegesen. 

Gondolatolvasónak lenni nehéz. Mindig dolgoznod kell, mindig értelmezned kell a megjegyzéseket, kifejezéseket, mindig válaszolsz olyan dolgokra, amelyek egyébként el sem hangzottak.

Nem lenne értelmesebb, ha olyannak látnád a párod, amilyen? Nézd meg mit mutat meg számodra, ahelyett, amit szerinted látsz benne. Hagyd, hogy a másik személy a saját szavaival mesélje el a történetét, miközben te a füledet használod arra, hogy meghallgasd.

Tegyük fel, hogy a párodnak teljesen idegen terep párkapcsolatban élni valakivel. Oszd meg vele, hogy mit érzel, mire van szükséged és mit akarsz a jelen pillanatban. Elvárás és ítélkezés nélkül!

3. Fogadjátok el a kényelmetlenségeket

Nagyon kényelmetlen olyan dolgokról beszélni, amelyek negatívan érintenek minket. 

A kényelmetlen rész azonban okkal van ott. Talán azért, hogy lelassíts és meglásd, hogy ez az adott téma igenis fontos. Talán épp azért van, hogy felgyorsulj és elkerüld, hogy kevésbé produktív módon reagálj rá.

Bármi is legyen az ok, kényelmetlen lesz. Ez pedig rendben van. Mindenki kényelmetlenül érzi magát néha napján. 

Kényelmetlen helyzetben vagy? Vedd tudomásul, vegyél egy mély lélegzetet, nyisd ki a szád és kezdj el beszélni. Akkor is, ha kényelmetlen. Megfogod látni, hogy egyre jobban magára a beszélgetésre összpontosítasz, nem pedig arra, hogy ez a helyzet mennyire kényelmetlen számodra.

4. Emlékezzetek 3 jó dologra

Amikor ezek a nehéz pillanatok és frusztrációt okozó helyzetek előjönnek, legtöbbször forr a vérünk, kalapál a szívünk és pattanásig feszülnek az idegeink. Minden probléma, nehézség, frusztráció a partnerünk sara. Természetesen tudjuk, hogy ez nem igaz, de az érzelmeink ezt mondják.

Állj meg egy pillanatra! Jusson eszedbe három olyan dolog, ami jó vagy nagyszerű a pároddal kapcsolatban. Ez segíteni fog újra összpontosítani és megalapozni az érzelmi állapotod, hogy tisztán lásd és emlékezz arra, hogy miért is vagy itt ebben a kapcsolatban.

5. Biztonságos tér és idő

Szervezzetek egy heti rendszerességű kávézást, amit a nehéz dolgok megbeszélésére használtok. 

A kemény vagy komoly beszélgetések megfélemlítőek lehetnek, mert alapvetően magunkat és a szívünket tesszük kockára. Sebezhetőek vagyunk. Biztosítékra van szükségünk, hogy nem fognak minket lelőni, ha kinyitjuk a szánkat.

A biztonságos tér ezt fogja tudni megadni. A biztonságos jelentése itt az, hogy a szavakat vagy érzéseket megtorlás vagy bármilyen negatív dologként, nem lehet felhasználni ellened, ehelyett viszont nyitott fülekkel és elmével fogsz találkozni.

Szánjatok egy kis időt arra, hogy megnézzétek az időbeosztásotokat és válasszatok ki egy mindkettőtök számára megfelelő időpontot. Ez lehet egy reggeli kávé, egy randi, egy kis séta a ház körül. Bármi, ami nektek működik. Próbáld meg azonban semleges térbe vinni, mármint ne otthon történjen ez a beszélgetés. Ha lehet, próbáljatok meg rendszer vinni bele és legyen ez egy heti vagy havi fix program számotokra. A legfontosabb, hogy tartsd tiszteletben a szabályokat : nincs ítélet, nincs hibáztatás, mindenki megkapja a lehetőséget, hogy beszéljen, bármennyi időre is van szüksége.

6. Az "én kijelentések" használata

Az 1960-as években Thomas Gordon bemutatta az "én kijelentéseket", mint a kommunikáció hatékony összetevőjét. Ezek segítenek kifejezni magad és birtokolni az érzéseidet anélkül, hogy vádolnád vagy hibáztatnád a párod. 

Gyakorold a gondolataid kifejezését az "én úgy érzem" / "én azt tapasztalom" / "én azt gondolom" mondatokkal. Időbe telik átállni az effajta kommunikációra, de megéri. 

A kapcsolatok munkát igényelnek. Ez a munka viszont nemcsak a kapcsolatot erősíti meg, hanem saját magunk számára is energiát és megerősítést adnak, hogy olyan módon fejlődjünk, amit eddig el se képzeltünk. Kemény lesz, néha biztos fel akarod majd adni, ez tény. Így lesz. Viszont tudd, hogy örökké hálás leszel magadnak, ha kitartasz mellette.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása