5 jele annak, hogy bizalmi problémáid vannak

2023. március 04. 07:30 - Life Advisor

bizalom_problemak.jpgA bizalom minden sikeres kapcsolat alapja és ha nem bízol a másikban, az árt annak, hogy mennyire érzed magad elégedettnek a kapcsolatban. Gyermekkorunk nagy hatással van arra, hogy kivé válunk, amikor felnövünk és néha a gyermekként kialakult minták megnehezítik számunkra, hogy bízzunk más emberekben. Az alábbi jelekből te is kiderítheted, hogy vannak-e bizalmi problémáid az életben.

1. Indokolatlanul szkeptikus vagy mások motivációival szemben

A bizalom hiánya ugyanaz, mint a túlzott óvatosság. A gondolataid abban a feltételezésben működnek, hogy mások ártani fognak neked. Ezért kihívást jelenthet felismerni a kedvességet és a szeretetteljes cselekedeteket olyannak, amilyenek. Az elméd elkezdi keresi az ilyen cselekedetek "igazi" okait és rejtett céljait.

Kihívást jelent elfogadni a kedvesség, a dicséret vagy általában a szeretet kifejezését, mert nem bízol abban, hogy őszinték. 

2. Instabil kapcsolatok

Egy tanulmány szerint a bizalom befolyásolja a párok kommunikációját is. Nagyobb valószínűséggel kezdesz vitákat, ha gyanakszol a partnered indítékaira. Amikor harcolsz, hajlamos vagy a kapcsolatod hibáira összpontosítani, nem pedig annak előnyeire. A szerelmi előzményeid a diszfunkció, a zűrzavar és az újrakezdés mintáját mutathatják. Valószínűbb, hogy társfüggő, pszichológiailag káros kapcsolatokat alakítasz ki, ha bizalmi problémáid vannak.

3. Az intimitás és az átláthatóság hiánya

A kutatások szerint a szeretet és az önfeltárás intimitása összefügg a bizalommal. Logikus, hogy nem adnál információt valakinek, akitől azt várod, hogy eláruljon téged. Teljesen elkerülheted a szerelmet. A bizalmatlanság megfoszt téged attól a lehetőségtől, hogy szoros és mély kapcsolataid legyenek.

Lehet, hogy rendkívül privát vagy magaddal kapcsolatban, amikor más emberekkel találkozol. Ennek mögöttes motívuma gyakran az, hogy "Attól tartok, nem lehetek önmagam". 

4. Képtelen vagy felejteni és megbocsátani

Úgy tűnhet, hogy bizalmi aggályaid megvédetek téged a károktól. Valójában sokkal több kárt okoztak, mint hasznot. Mégis azt hiszed, hogy a bizalmatlanságod véd téged. Ez a felfogás különösen akkor lehetséges, ha a felnőtt trauma következtében bizalmi problémáid vannak. 

Valószínűleg nagyon éber lesz az árulás bármilyen jelére, ha valaha is megengeded, hogy valaki a közeledben legyen. Ezenkívül valószínűleg nem tudsz megbocsátani és továbblépni, ha megbántanak. A bizalom és a megbocsátás valójában bonyolultan összefonódik. Megbocsátani másoknak meglehetősen nehéz lehet azok számára, akiknek gondot okoz bízni másokban.

5. Elszigeteltség másoktól és magány

Egy tanulmány megállapította, hogy bizonyos embereknek erős motivációjuk van a kapcsolatot veszélyeztető ismeretek elsajátítására. Alig várják, hogy megtudják, ha valaki véletlenül ártott nekik. Ezeknek az embereknek paranoid kognitív szokásaik is vannak és gyanúsan viselkednek. De ezt senki sem szereti. Dühük miatt mások társadalmilag elutasítják azokat, akikkel szemben nagyfokú bizalmatlanság áll fent. Egy másik tanulmány szerint a magas szintű bizalmatlanság növeli annak valószínűségét, hogy a romantikus kapcsolatok néhány hónapon belül véget érjenek.

Sőt, az új kapcsolatok kiépítése kevésbé lesz fontosabb, ha úgy gondolod, hogy nem bízhatsz meg az emberekben és akár úgy is dönthetsz, hogy szándékosan elkerülöd a kapcsolatokat az életedben.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása