4 módszer a megszakadt kapcsolatok javítására

2023. január 28. 07:30 - Life Advisor

parkapcsolat_javitas.jpgFontos szem előtt tartani, hogy ne hibáztasd a másikat és ne mutogass újjal a párodra egy sérült kapcsolat helyrehozásakor. Az ötlet az lenne, hogy arra koncentrálj, hogyan tudod leküzdeni a problémákat és csapatként előrelépni. Mindkét fél tanulhat ilyen módon a hibáiból anélkül, hogy ítéletekkel vagy megaláztatással kellene szembenéznie. A hibáztatással kapcsolatos igazság az, hogy soha nem oldja meg a problémákat és mindkét oldalt védekező módba helyezi. Ahhoz, hogy kijavítsd, ami elromlott, abba kell hagynod azt, ami a kapcsolatotokban a törést okozta. Ne úgy tekint a kapcsolatodra, mint egy olyan helyzetre, ami szenvedést okoz neked, hanem inkább kihívásként, amely garantálja a boldogságot, ha jól csinálod. Tedd félre az összes régi problémádat, mivel azok a múlthoz tartoznak. Beszélhetsz azokról a problémákról, amelyekkel az előző kapcsolati kísérleted során találkoztál, de ha ezekre koncentrálsz, az csak ront a helyzeten. Próbáld meg lezárni a kettőtök közötti rést és állj le a hibáztatással.

Érzelmileg intelligens beszélgetés

Minden kapcsolatban, de különösen akkor, ha egy már kárt szenvedett kapcsolatot próbálnak helyrehozni a felek, a kommunikáció kulcsfontosságú. Amikor nyitott és biztonságos teret teremtetek egymás érzéseinek, szükségleteinek és elvárásainak őszinte megvitatására, akkor kezdődik a gyógyulás.

Légy őszinte és világos azzal kapcsolatban, amire vágysz. Ez megmutatja a másik személy iránti tiszteletet és segít a korábban megkárosodott bizalom helyreállításában. Soha ne feltételezd, hogy valaki tud olvasni a gondolataidban, mert valójában erre senki sem képes, bármennyire is koncentrálsz a gondolataid közlésére. 

Mindig tartsd észben, hogy elhatárolódj az élet kimenetelétől. Ha minden bizalmad a partneredbe helyezed, az elutasítás megtörik. Határozd meg, hogy ki vagy és hogyan reagálsz, de ne reménykedj az ideális eredményben.

A kompromisszum döntő fontosságú

Mindannyiunknak szüksége van saját időre és térre. Figyeljetek egymás korlátaira, választási lehetőségeire és terére. Ne gyakorolj nyomást a párodra! Állítsd fel a határaid úgy, hogy a párod tiszteletben tartsa a barátaiddal töltött idődet és hogy te is tiszteletben tartod a párod döntéseit. A határok azt is korlátozzák, hogy mit fogadunk el és mit nem. Ennek pedig köze van az önmagunk iránti tisztelethez.

A nézeteltérés békés úton és minden fél megelégedésére történő megoldáshoz kompromisszumra van szükség minden jó kapcsolatban. Fontos szem előtt tartani, hogy a kompromisszum nem azt jelenti, hogy elfogadsz bármit, amivel nem értesz egyet; inkább egy olyan középút megtalálását jelenti, ahol mindkét fél úgy érzi, hogy tiszteli és meghallgatják.

Kérj szakmai segítséget

Hihetetlen, hogy te és a párod valószínűleg azért vagytok ebben a helyzetben, mert mindketten megpróbáltátok egyedül javítani a kapcsolatot, ami hevesebb vitákhoz vezetett. Gondolj csak a párodra, aki azt ígéri, hogy ha egyszer leültök és beszéltek, akkor megoldjátok a problémákat, de 20 perccel később ajtókat csapkodtok. Ez csak távolabb helyez titeket egymástól és magányosnak érzitek magatokat.

A terápia szükséges ahhoz, hogy semleges szakmai perspektívát kínáljon az egyes személyek interperszonális dinamikájának és pszichológiai dinamikájának előnyeiről és hátrányairól.

A képzett terapeuta képes támogatni mindkét személyt a kapcsolatban saját érzéseikkel és egyformán támogatja az egyes személyek sajátos igényeit. A képzett terapeuta nem feltételezi automatikusan, hogy a kapcsolat fenntartása előnyös mindkét vagy bármelyik fél számára. 

Néha jobb, ha egy pár véget vet a kapcsolatnak. A terapeuta szerepe az, hogy segítse mindkét felet abban, hogy egyénileg döntsenek arról, hogy mi a legjobb számukra.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása