Megszállottan hasonlítod magad másokhoz? Ne tedd!

2023. január 10. 07:30 - Life Advisor

osszehasonlitas_leallitasa.jpgAz önbizalmat és az önbecsülést általában befolyásolja a társadalmi összehasonlítás állapota, amely akkor következik be, amikor összehasonlítjuk viselkedésünket, attitűdjeinket, cselekedeteinket, képességeinket és készségeinket valaki máséval. Ezt az összehasonlítást gyakran olyan emberekkel végezzük, akiket jól ismerünk és mindennapi életünk során kölcsönhatásba kerülünk. De olyan egyénekkel kapcsolatban is előfordulhat, akiket a médiában láttunk vagy bármely olyan személlyel kapcsolatosan, aki döntő fontosságú szerepet tölt be a társadalomban vagy sikeresnek tekinthető. Mégis, a legkritikusabb összehasonlítás az, amely a legjelentősebb hatással van az életünkre az, hogy összehasonlítjuk magunkat azokkal, akikről úgy gondoljuk, hogy hasonlóak hozzánk.

Először is : Mit jelent az a megszállottság, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal?

Az összehasonlítás ötlete általában az egyen számára azon a koncepción alapul, hogy a személyes és társadalmi érték mértékét másokkal való összehasonlítás alapján határozzák meg. 

Az egyén elsődleges motivációja, hogy önértékelést szerezzen magáról azáltal, hogy összehasonlítja véleményét, készségeit és képességeit másokéval. Az összehasonlítás dimenzióit gyakran akkor választjuk ki, ha az alapvető kritériumok állandó referenciaként vannak jelen, amelyen keresztül az egyén értékeli magát és másokat.

Az összehasonlítás során az egyén elkezdi összehasonlítani eredményeit azzal, amit mások elérnek. Mégis, amikor az ügy meghaladja az elfogadható határt, az egyén állandóan elfoglalttá válik és keresi a gyengeségeit valamint azokat a dolgokat, amelyek hiányoznak ahhoz, hogy megfeleljenek másoknak abban az értelemben, hogy a negatív dolgokra összpontosítson ahelyett, hogy egyedi erősségeit keresné és sikereket érne el.

Másodszor : A másokhoz való hasonlítás hátrányai

1. Alsóbbrendűség érzés

Az egyén másokkal való összehasonlítása az önbizalom hiányához vezet és hogy nincsenek olyan dolgai, amelyek megkülönböztetik őt másoktól. Még akkor is, ha nincs semmi összehasonlítható a képességeikkel, ezeknek a gondolatoknak a felhalmozódása az alsóbbrendűségi komplexus érzésének kialakulásához vezet. Ez arra készteti őt, hogy abbahagyja álmai és ambícióinak elérését.

2. Az önazonosság elvesztése

Az identitás itt nem biológiai tényező, faj, nem vagy bőrszín. Ehelyett a veleszületett hajlamok kölcsönhatása más adatokkal, például gondolatokkal, szokásokkal, hagyományokkal és a történelemmel : vallás, politikai státusz, nyelv, irodalom, értékek, ok és viselkedés.

Ez azt jelenti, hogy a kulturális, társadalmi és egyéb adatok megkülönböztetik az egyén a másiktól.

Az identitásválság azzal jár, hogy az egyén nem képes egyértelmű felfogást találni magáról és életének elsődleges referenciáiról. Azáltal, hogy összehasonlítja magát másokkal, az egyén apránként elveszíti identitását, mivel érdeklődik mások ötletei, módszerei iránt, hogy utánozza őket, hogy hasonlítson rájuk és felülmúlja őket.

3. A látszat megtévesztése és a hamis személyek utánzása

Az Instagram, a Facebook, a Twitter, a TikTok és más alkalmazások a közelmúltban megjelentek a virtuális világban és megváltoztatták az emberek természetét.

Azok az egyének, akik megszállottan utánozzák a TV képernyőkön vagy az interneten látott karaktereket, gyakran megtalálják életüket és szokásaikat.

Számos személyiség jelenik meg ezeken az oldalakon ideális módon, amely hírnevet és sikert szerez nekik. Ennek ellenére ellentétesek lehetnek azzal, ami alapvetően a valóságban történik.

Mindenesetre az egyén megpróbál hasonlítani rájuk, hisz abban, hogy ez a lépés sikeres emberré teszi. Sok problémát okoz neki, különösen, ha kísérletei kudarcot vallanak.

4. Az önbecsülés hiánya

Amikor az egyén arra törekszik, hogy összehasonlítsa magát másokkal, azokra a gyengeségekre összpontosít, amelyeket el kell kerülnie, hogy olyanná váljon, mint mások.

Elfelejtett az erősségeire és a képességeire összpontosítani, amelyeket kihasználhat, hogy döntő fontosságú egyedi emberré tegye magát, és a sikerhez vezető úton járhasson.

5. Egy konkrét célra való összpontosítás hiánya

Ha összehasonlítjuk magunkat másokkal, az több dolog és több személy iránti csodálathoz vezet, ami elvon minket minden mástól és szem elől veszítjük a céljainkat. 

6. Az érzelmek befolyásolása és az irányítás elvesztése

Ha összehasonlítjuk magunkat mással, arra kényszerülünk, hogy folyamatosan a másik személyre figyeljünk. Ez a megfigyelés negatív érzelmeket vált ki, például ingerlékenységet, gyűlöletet és rosszindulatot iránta. Ez pedig a pszichénket is befolyásolja. Hajlamosak lehetünk depresszióra, elszigeteltségre, bizalmatlanságra önmagunkkal szemben és olyan akut érzelmeket is tapasztalhatunk, mint a harag és esetleges agresszív viselkedés.

7. A célok elérésének elmulasztása

Amikor az egyén ahhoz folyamodik, hogy összehasonlítsa magát egy másik emberi lénnyel, akkor sok erőfeszítésre lesz szükség. Elpazarolja az idejét, amelyet arra kellett volna használnia, hogy személyes céljaira összpontosítson és törekedjen azok elérésére. 

Hiányzik a lehetőség, hogy élvezze a jelent, az összehasonlítás megszállottsága arra készteti ugyanis, hogy egy másik ember életét élje azáltal, hogy folyamatosan megfigyeli őt és elfelejti, hogy ő egy olyan egyén, akinek saját élete is van, amelyet megfelelően ápolni kellene.

Harmadszor : Hogyan szabadulhatsz meg az állandó összehasonlítgatástól? 

Ritkán találunk olyan személyt, aki életében még egyszer sem esett az összehasonlítás csapdájába. Mindenki azzal van elfoglalva, hogy sikert, kiválóságot, önmegerősítést, valamint tiszteletet és megbecsülést szerezzen a társadalomban. Ennek elérése érdekében azonban az összehasonlítási módszer követése a legnagyobb hiba, amelyet az egyén elkövethet önmaga ellen. Ezért néhány tippet említenék ennek megállítására : 

1. Határozd meg az okokat, amelyek miatt összehasonlítod magad másokkal 

Az okok meghatározásához először meg kell ítélned és értékelned kell magad. Ezután válaszd ki, hogy önértékelésed pozitív vagy negatív. Látod, hogy jó vagy rossz ember vagy? Független személy vagy, vagy valaki más hatalma uralkodik feletted? 

Ezután határozd meg azokat az irányokat és cselekedeteket, amelyeket megteszel, miközben összehasonlítod magad másokkal. Ezek pozitív dolgok? Például te is úgy szeretnél segíteni az embereken, mint XY teszi azt? 

Esetleg negatív alapokon nyugszik az összehasonlítás? Irigy vagy XY-ra mert sok pénze van? 

2. Légy hálás azért, amilyen ember vagy

Miután azonosítottad az okokat, amelyek miatt összehasonlítod magad másokkal, az érzéseket, amelyek átjárnak, látni fogod, hogy az összehasonlítás nem működött. Ellenkezőleg, akadályozta az életed és a sikereid, ezért fektess időt az erősségeid és egyedi dolgaid azonosításába.

3. Tudd, hogy amit a tévében, közösségi médiában látsz, nem tükrözi a valóságot

Nincsenek tökéletes dolgok az életben, mint amilyennek a virtuális világban tűnik. Ne hasonlítsd össze magad velük és ne ez legyen a referencia a jövőd számára. 

Tedd a jó dolgokat és azt, ami neked jó, mint ember, légy elégedett magaddal és hagyd abba mások utánzását!

4. Szeresd önmagad

Légy büszke bármilyen elért eredményedre, függetlenül attól, hogy milyen kis dologról van szó. Végezz újabb kísérletet és gyűjtsd össze az elér eredményeid.

Tervezz, legyenek céljaid és tudd, hogyan fogod elérni őket. Ez segít abban, hogy a személyes életed mások életétől függetlenül építhesd. Az egyetlen személy akihez hasonlítani kell önmagad, te magad vagy, nem pedig mások.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása