5 módszer a szorongás leküzdésére

2022. december 04. 07:30 - Life Advisor

szorongas_tippek.jpgSzámos oka van annak, hogy prioritásként kell kezelnünk a mentális egészségünket, különösen a szorongásunk megoldását. A szorongás potenciális problémákat okozhat a mindennapi életünkben és súlyosabb mentális egészségügyi rendellenességekhez vezethet. Például egy szorongó tinédzsernek olyan szorongása lehet, amely droghasználathoz vagy krónikus fájdalmakhoz vezethet, ha nem kezelik megfelelően. A mentális egészség irányítása segíthet megelőzni a jövőbeli aggodalmakat és szívfájdalmakat. Íme 5 módszer a szorongásos tünetek enyhítésére az általános egészségi állapotod javításának érdekében.

Mentálhigiénés beszélgetés

A mentálhigiénés beszélgetés azoknak hasznos, akik beszélni szeretnének egy szakemberrel a problémáikról. Ma már rengeteg szakember online lehetőséget is biztosít erre, amelyek kvázi ugyanolyan hatékonynak bizonyulnak, mint egy személyes találkozás az adott szakemberrel. Ha beszélsz valakivel, az sokat segíthet abban, hogy gyorsabban enyhüljenek a problémáid és a megoldás is sokkal egyszerűbb és világosabb lesz.

Írj naplót

A szorongás gyakran az előre nem látható körülmény vagy esemény miatti aggodalom érzése. Amikor valaki szorong, általában nyugtalannak érzi magát valami miatt az életben. A zavargások kezelése érdekében fontold meg egy napló vezetését.

A napló értékes lehet azok számára, akik nem tudják nyomon követni érzelmeiket és gondolataikat. Sok szorongó ember naplózza az őket elárasztó gondolatokat, az érzelmeket, amelyeket esetlen nem értenek és olyan dolgokat, amelyek örömöt okoznak nekik. Ha naplót írsz, jobban megértheted magad és gyakorolhatod, hogy megtaláld az örömöt a gondjaidban.

Rendszeres testmozgás és a tested táplálása

A szorongás enyhítésének másik módja a testmozgás. A rendszeres testmozgás biztosíthatja a megfelelő agyban létrejövő vegyi anyagokat, amelyek leküzdik a stresszt és a szorongást. 

Hasonlóképpen az egészséges ételek fogyasztása is befolyásolhatja az érzelmeid és a gondolataid. A magas cukortartalmú és mesterséges feldolgozású ételek letargiát és stresszt válthatnak ki belőlünk. Az egészséges ételek viszont nemcsak a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal látják el a szervezetünket, de sokkal nyugodtabbá tesznek minket.

Meditáció és légzési technikák

A meditációnak és a légzőgyakorlatoknak számos előnye van és ezek közül az egyik a szorongásos tünetek enyhítése. A meditáció során ítélet nélkül tudatosítod a saját tested és az elméd. Elfogadod magad olyannak, amilyen vagy és elismered a szorongás érzéseit is. A kutatások azt mutatják, hogy a meditáció és a tudatosság segíthet a szorongás leküzdésében.

A légzési technikák pedig azoknak hasznosak, akik túlterheltnek érzik magukat vagy pedig a szorongásuk már fizikai tüneteket is produkált. A stresszes helyzetekben való helyes légzés megtanulása segíthet, hogy nyugalmat parancsolhass a testednek.

A megfelelő emberek rangsorolása

Néha stresszesnek vagy szorongónak érezzük magunkat a körülöttünk lévő emberek miatt. Ez lehet mérgező munkakörnyezet, nem támogató családtagok vagy akár zaklatók is. Ha olyan emberek vesznek körül, mint az említettek, az növelheti benned a szorongást.

Létfontosságú, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik támogatnak és törődnek veled. Ha közel vannak azok, akik szeretnek téged, jobban fel leszel készülve a szorongás érzésének leküzdésére. Egy jó barát vagy szerető családtag meghallgat téged és segíthet megtalálni a békét a zűrzavaros helyzetekben.

Mikor kell szakmai segítséget kérni?

Néha az összes tipp és trükk ellenére azt tapasztalhatod, hogy a szorongás nem csökken. Ha ezt érzed, itt az ideje, hogy szakemberhez fordulj. Egy terapeuta vagy tanácsadó segíthet abban, hogy a mentális egészséges ismét helyre álljon. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása