Hogyan lehet fegyelmezni a gyerekeket verés nélkül?

2022. november 12. 07:30 - Life Advisor

veres_mint_neveles.jpgElég megosztó kérdés a szülők körében, hogy a verés hozzátartozik-e a megfelelő neveléshez. Hosszasan lehetne felhozni az érveket és az ellenérveket, ebben a posztban viszont inkább arra fogunk kitérni, hogy hogyan lehet a gyerekeket a verés teljes nélkülözésével fegyelmezni. A legtöbb szülő - becslések szerint 52% - egyetért vagy határozottan egyetért abban, hogy "néha szükség van a gyerekeket veréssel fegyelmezni". A szülők annak ellenére hisznek ebben, hogy rengeteg tudományos bizonyíték született már arra vonatkozólag, hogy a verés mentális, érzelmi és viselkedési problémákat eredményezhet. Akkor miért van az, hogy annak ellenére, hogy bizonyítékok vannak a verés következményeire, a szülők továbbra is alkalmazzák ezt a módszert?

A legtöbb emberhez hasonlóan a szülők is gyakran jobban hisznek a saját megélt tapasztalataikban és a generációk közötti értékekben, mint a tudományban. Azért alkalmaznak verést, mert őket is verték, vagy mert nem akarják elrontani a gyereküket és mert úgy gondolják, hogy a verés igenis működik. Nagyon leszűkítve nézve a verés működik. Szinte mindig megállítja a gyereket a helytelen viselkedésben, azonnali megkönnyebbülést és kontrollérzetet nyújtva a szülőknek. Pontosan ez az erőteljes és közvetlenül megélt tapasztalat áll a szülők és a tudomány közötti különbségek középpontjában. A szülők úgy vélik, hogy a verés megállította a negatív viselkedést és megkönnyebbülés nyújtott a számukra ellenszenves helyzetben. A kutatók azt állítják, hogy - hosszú távon - a verés káros hatással van a mentális, érzelmi és fizikai egészségre és a szülők megkönnyebbülése, amikor a verést alkalmazzák, olyan, mint egy rövid távú győzelem a játékgépen, amely elhomályosítja az elkerülhetetlen hosszú távú következményeket. 

A  legtöbb szülő itthon is egy olyan kultúrában él, ahol elvárják tőlük, hogy hatékonyan szüljenek, szülői oktatás, képzés vagy támogatás nélkül is. A szülőket kéretlen tanácsokkal bombázzák a sógorok, szülők, barátok, gyerek neveléssel foglalkozó blogok, videók vagy teljesen vad idegenek is akár. A közösségi média azt sugallja, hogy a gyerekek édesek, gyönyörűek és mindig mosolyognak. A legtöbb dolog, amit egy szülő a gyerekneveléssel kapcsolatban hall, tele van mítoszokkal és hazugságokkal. 

A gyereknevelés nem könnyű és a legtöbb gyerek igenis harcol az édességért, igenis váratlanul is bekakil, bepisil, hisztizik, nyafog stb. Nem csoda, hogy sok szülő bizonytalannak, túlérzékenynek érzi magát és készen áll arra, hogy agresszíven megvédje azt a jogát, hogy igenis néha oda kell csapnia. 

De a verés agresszív védelme alatt bizonyítékok vannak arra, hogy a szülőknek kétségei vannak. Ezeknek a kételyeknek egy része a klasszikus verés előtti szülői állításban fejeződik ki, miszerint : "Ez jobban fog fájni nekem, mint a gyerekemnek."

Ahogy említettük, ebben a posztban inkább a verést kiváltó módszereket gyűjtöttünk össze. Ne feledd viszont, hogy semmi sem működik minden család számára és a lenti tanácsokat esetlegesen módosítanod is kell majd, hogy megfeleljen a te egyedi helyzetednek.

1. Fontold meg a céljaid

A fegyelem sokkal több, mint büntetés. Ez magában foglalja a tanítás és a tanulást. Ennek fényében tekints a szülői céljaidra tanítási célként. Ha megverted a gyerekedet, akkor nem vagy rossz ember, csak egy szülő, aki megpróbált megtanítani valamit a gyerekének egy olyan eszközzel, amely a pillanatban működik, később viszont károkat okoz. A jövőre nézve gondold át, mit szeretnél megtanítani a gyerekednek és olvasás, tanácsadás révén fedezd fel, hogyan érhetnéd el a tanítási céljaid. Például, ha az önkontrollt akarod megtanítani a gyerekednek, akkor neked kell lemodellezned ezt, beszélned kell arról, hogy az emberek hogyan fejlesztik ezt a készségüket, észre kell venned és pozitív visszajelzést kell adnod, amikor a gyereked önkontrollt gyakorol és apró, azonnali és észrevehető következményekkel kell járnia, amikor a gyereked elveszíti a kontrollt. 

2. Azonosíts alternatívákat

Sok szülőnek nehezére esik elgondolkoznia azon, hogy mit tegyen a verés helyett. Az egyik hatékony alternatívát természetes és logikus következményeknek nevezik. Például, ha a gyerekeid egy játékért harcolnak és az a célod, hogy együttműködjenek, a játékokkal töltött időt fel tudod osztani közöttük. Vagy, ha a gyerekeid a számítógépes játékok miatt késnek a vacsoráról, elveszíthetik a számítógépes játékokkal töltött idejüket. A legtöbb következményhez hasonlóan a természetes és logikai következmények is akkor működnek a legjobban, ha a gyerekek előre ismerik a szabályokat és a következményeket.

3. Kérj segítséget

A gyereknevelés könnyebb, ha a szülők megbeszélik kihívásaikat barátaikkal, családjukkal vagy szakemberrel. A legtöbb közösség kész támogató csoportokkal rendelkezik. Rendelkezésre állnak ingyenes források is az interneten, de kérhetsz segítséget közeli ismerőseidtől, tanácsadóktól, gyerekorvostól, gyerekpszichológustól stb. Bármilyen tanácsot is kapsz, ne feledd, hogy ezeket is ki kell próbálnod, hogy megtudd, megfelelnek-e neked és az igényeidnek.

4. Légy türelmes magaddal és a gyerekeddel is

A gyereknevelés maraton és nem sprint. A legtöbb szülő a pozitív kapcsolatokat és a kommunikációt nem tekinti elsődleges szülői célnak. Számos stratégia, beleértve a különleges időt, a kölcsönös problémamegoldást és a visszajelzéseket, segíthet a pozitív szülő-gyermek kapcsolat kialakításában. 

5. Gyakorlat és kitartás

A gyerekek rendszeresen tesztelik a szülőket. Feszegetik a határokat, visszabeszélnek, nyafognak és hisztiznek. Az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyet a szülők gyerekeik számára tanúsíthatnak, a tartós és ismétlődő következetesség a gyermekek természetesen előforduló helytelen viselkedésével szemben. Lesznek kudarcok - már csak azért is, mert egyik szülő sem tökéletes. Amikor a szülők emlékeztetik magukat hosszú távú értékeikre és céljaikra, az megkönnyítheti a következetességet a szülők számára.

A verés alternatíváinak megtanulása és gyakorlása, mind az iskolában, mind otthon, nem lesz az első vagy utolsó áldozat, amelyet szülőként meg kell hoznod. De lehet, hogy ez a legtartósabb hozzájárulás, amelyet gyermeked jövőbeli jólétének és sikerének érdekében tehetsz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása