Párterápia, mint válás előtti utolsó lehetőség?

2022. november 07. 07:30 - Life Advisor

terapia_lehetoseg.jpgMilyen gyakran hallunk arról, hogy egy pár úgy döntött, hogy párterápiára megy, mert úgy érezte, hogy nincs más lehetősége? Lehet, hogy a pár egyik tagja azt mondta : "Vagy terápiára megyünk, vagy elhagylak." Tudjuk, hogy mi történik a pár szemszögéből, de mi a helyzet a terapeutával? A terapeuta két olyan emberrel szemben ül, akiknek a testbeszéde egyértelműen azt mutatja, hogy bárhol szívesebben lennének, csak ne kelljen egymás mellett ülniük. A terapeuta számára nyilvánvaló, hogy csak azért jöttek, mert azt mondták nekik, hogy jönniük kell. Sőt, általában már az időpont foglalás során kiderül, mert az a személy, aki telefonált, az volt, aki a terápiát akarta. Azt mondták neki, hogy azért jöttek, mert úgy érezték, nincs más választásuk. Vagy megoldják a gondokat a terápia során vagy a kapcsolatuk véget ér.

Egy "új" terapeuta érezhet egy kis nyomást, hogy segítsen ennek a párnak "megjavítani" a dolgokat. Egy tapasztaltabb terapeuta, aki már sok párral dolgozott, annyiszor hallotta ezt, hogy még csak nem is számolja őket. 

Tapasztalt, így már tudja, hogyan kell reagálni egy ilyen párra. Hallgatja a fájdalmukat, miközben megosztják, miért kötöttek ki a párterápián. Reflektál erre a fájdalomra és lehetőséget ad arra, hogy fájdalmuk gyógyításán dolgozzanak. Megérti, hogy terapeutaként reményt és gyógyulást kell kínálnia azoknak, akik hozzá fordulnak.

Sok pár jön terápiára abban a reményben, hogy a terápia majd mindent megold. Azt kívánom, hogy ez a felfogás változzon meg az emberek fejében. A terápia nem lehet az utolsó lehetőség. Ez legyen az első.

Nem akarom kipukkasztani a remény buborékjait, de szükségem van rá, hogy megértsd, hogy a terapeuták nem csodatevők. Nem tudják megjavítani a kapcsolatod. A terapeuták dolga nem az, hogy helyrehozzák a kapcsolatotok. Ha egy terapeuta azt mondja neked, hogy segítenek megjavítani a kapcsolatod, nos, nem fogom azt mondani, hogy rossz terapeuta, de kimondom mégis, hogy ne stresszelj feleslegesen.

A terapeuta feladata, hogy segítsen kitalálni, mit szeretnél kezdeni a kapcsolatoddal.

Amikor párterápiára jársz, számíts arra, hogy működni fog. Nem lesz elég csak a terapeuta irodájában ülnöd és beszélni a kapcsolatodról. Haza kell menned és gyakorolnod kell a foglalkozásokon megtanult készségeket. Meg kell dolgoznod azért, hogy a kapcsolatod változzon. 

Néha a munka, aminek meg kell történnie, elsöprő, ezért a párok úgy döntenek, hogy inkább véget vetnek a kapcsolatuknak. 

Egyes párok felhúzzák az ingujjukat és munkához látnak, de miután rájönnek, hogy ez mennyi ideig tart, inkább véget vetnek a kapcsolatuknak.

A munka nagyobb kihívást jelent, ha a párterápia, mint utolsó lehetőség kerül szóba. Meg kell szűrnünk a fájdalmunkat, az érzéseinket, miközben módot kell adnunk a kommunikáció, a párkapcsolati szerepek és a szexuális élet javításának.

Ha azelőtt jársz párterápiára, hogy az utolsó csepp belelesne a pohárba, nagyobb valószínűséggel fogod elvégezni a javításhoz, megoldáshoz szükséges munkát. Nem leszel ugyanis kimerülve attól, hogy évekig foglalkozol valamivel, amivel kezdetektől kezdve foglalkoznod kellett volna.

Természetesen dönthetsz úgy, hogy elválsz, miután párterápián jártál és mi után segített a terapeuta kitalálni, hogy mit kezdj a kapcsolatoddal. De jobban szeretném, ha nem utolsó lehetőségként merülne fel a terápia lehetősége, hanem elsődleges megoldási javaslatként, így nagyobb az esélye annak, hogy együtt maradjatok.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása