A legjobb kapcsolati szakértők sem tudják erre a választ

2022. október 16. 07:30 - Life Advisor

senki_nem_tudja_a_valaszt.jpgNem ismerlek. Nem tudok semmit sem a párkapcsolatodról sem a párodról. Nem tudom, hol állnak jelenleg a dolgok, mit éltetek át és merre tartatok. De azt tudom, hogy nem olvasnál ilyen posztot, hacsak nem vagy épp egy olyan kapcsolatban, amelyben különféle kérdések foglalkoztatnak. Valószínű, hogy a legtöbb kérdésed egy nagy kérdéshez kapcsolódik: "Mit tegyek?" Erre nem fogok tudni válaszolni helyetted. Ahogy senki más sem. Ez rajtad múlik. De talán segíthetek neked, hogy tisztább legyen a kép.

Amikor egy kapcsolat bajban van, vagy válaszút elé kerül, vagy csak valamiért nem jó, rendkívül jó érzés lehet tudni, hogy nem vagy egyedül a fájdalmadban és a zavarodban. Az interneten biztosan számtalan cikket találsz, amelyek hasonló helyzeteket írnak le, mint amiben te is vagy, sok esetben pedig azonnali tanácsokat is kapsz arra vonatkozólag, hogyan kezeld ezeket a helyzeteket.

Ezek a cikkek akkor igazán hasznosak, amikor mélyponton vagy. Talán épp szakítás után vagy egy nagyobb vita utáni napokban vagy egyszerűen csak abban a helyzetben, amikor megkérdőjelezed a jövődet a pároddal kapcsolatban. Sokan kapunk ezektől a cikkektől egyfajta enyhülést, miközben más perspektíváján keresztül nézzük a dolgokat. Néha pedig egyszerűen csak az "Igen túléled és igen minden jobb lesz" motivációra van szükségünk belőlük.

De eljön az a pont, amikor a keresett válaszok megfoghatatlanná válnak és az olvasott tanácsok bár tökéletesen megalapozottnak és logikusnak tűnnek, de valahogy egyszerűen nem igazán illenek hozzád. Ez azért van, mert bár rengeteg olyan ember van, mint te és rengeteg olyan kapcsolat, mint a tiéd, senki sem olyan, mint te és senkinek nincs ugyanolyan kapcsolata, mint neked. Az út, amin jársz, tartalmazhat ugyan hasonló dolgokat, de alapvetően egyedi utat jársz be.

Könnyebb lenne, ha mindez nem így működne. Ki ne szeretne egy forgatókönyvet, amelyet követhet egy párkapcsolatban vagy egy gyakran ismételt kérdések gyűjteményt, hogy mikor mit kell csinálni egy adott szituációban? De a szívügyekben a legjobb tanácsok is olyan információnak és eszközöknek számítanak, amelyek tárgyilagosan gondolkoznak a körülményekről, szükségleteidről és a vágyaidról. Nem az a céljuk, hogy megoldják helyetted a rejtvényt.

Néha még vissza is tart téged.

Mondok egy személyes példát. Valaki, akit szerettem, nagyon megbántott azzal, hogy a legsebezhetőbb időpontban hagyott el engem, mégis azt éreztette velem, hogy erről én tehetek és én vagyok (csak is én) a hibás a történtekért. Mélyen beleástam magam a témába és belebotlottam olyan cikkekbe, amelyek arról szóltak, hogy hogyan kell elhatárolódni az ilyen mérgező emberektől. Igen, kaptam hasznos tanácsokat és meg is világított jó pár dolgot az említett kapcsolatomra vonatkozólag. 

Ez viszont nem a teljes kép volt és nem segített megválaszolni azt a nagy kérdést, hogy "Mit tegyek?". Mert annak a személynek, akivel megszakadt a kapcsolatom sok tulajdonsága és viselkedési mintája volt a mérgező mintákon kívül és a kapcsolatunknak is több összetevője volt, amelyek nem jelentek meg az általam olvasott cikkekben. Végül, amikor eldöntöttem, hogy ez a személy milyen szerepet fog játszani az életemben, annyi bölcsességet vettem át másoktól, amennyit csak tudtam, majd olyan döntést hoztam, amely teljes mértékben a sajátom volt és hűnek éreztem magam önmagamhoz.

A tanácsom, amit most át szeretnék neked adni, az az, hogy óvatosan közelítsük meg ezeket a tanácsokat, amelyeket a cikkekből olvasunk. Hagyd, hogy az érzéseid érvényesülhessenek és hogy kevésbé érezd magad egyedül, reménytelennek. Hagyd, hogy kiszabadulj a zűrzavarból, amiben élsz, amikor valaki, akit szeretsz, fájdalmat okoz neked. De ne hagyd, hogy ez elszakítson az ösztöneidről vagy a saját kapcsolatod ismeretétől és annak összetettségétől. 

Az egyetlen érvényes és igaz válasz a "Mit tegyek?" kérdésre az, hogy tedd azt, amit jónak látsz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása