Működhet-e egy kapcsolat bizalom nélkül?

2022. október 06. 07:30 - Life Advisor

kapcsolat_bizalom_nelkul.jpgKorábbi posztunkból már kiderült, hogy vajon működhet-e egy kapcsolat intimitás nélkül. Most arra keressük a választ, hogy bizalom nélkül működhet-e egy kapcsolat? Spoiler veszély: nem. Nem lehet fenntartani egy kapcsolatot bizalom nélkül, mert ez minden kapcsolat szerves része. Bizalom nélkül nem jön létre stabil kapcsolat. A bizalom biztonságot nyújt. Jól érzed magad, hogy a párod mindig ott van, hogy segítsen neked. Ha bízol a párodban, akkor nyíltan kommunikálhattok, ha viszont a bizalom hiányzik, akkor titkolózni fogsz előtte. Íme a bizalom legfontosabb előnyei egy kapcsolatban.

1. A kiszámíthatóság létrehozása

A bizalom az egyetlen tényező, amely lehetővé teszi, hogy megjósold párod személyiségét. Ha bízol a párodban, akkor széles körben meghatározhatod párod természetét. Azáltal, hogy megjósolod a személyiségét, a viselkedése szerint formálhatod majd magad. Bizalom nélkül nem fogod ismerni a párod hangulatát, tehát bizalom nélkül nem kezdhetsz bele egy kapcsolatba.

2. Biztonságérzet

Egy kapcsolatban a biztonság az elsődleges szükséglet. Mindenki biztonságban akarja tudni a kapcsolatot. Amikor megbízol a párodban, biztonságban érzed magad. Tudod, hogy meg fog védeni téged a nehéz helyzetekben. Ha viszont nincs meg a bizalom, akkor örökké rettegni fogsz az elszigetelődéstől és valaki mást fogsz keresni magad mellé.

3. A pozitív gondolatok sokszorozása

A bizalom lehetővé teszi, hogy pozitív élményekben legyen részed. Még akkor is, ha nehéz helyzetben vagy, nem fogod a párodat hibáztatni mindezért. Épp ellenkezőleg, együtt fogsz vele működni, hogy közösen megoldást találjatok a felmerült problémákra. Másrészt, ha nincs meg a bizalom, akkor ítélkező leszel és pesszimista módon fogsz gondolkodni.

4. Depresszió csökkenés

A bizalom csökkenti a szorongást. Bátorságot ad, hogy megbirkózz a legkülönbözőbb helyzetekkel. Amikor megbízol a párodban, akkor tudod, hogy megtesz mindent, hogy boldog legyél. Segít neked az életed minden területén. Bár bizalom nélkül a mentális egészséged is romlani fog, mert nem mered majd megosztani pl. a bánatod a pároddal és egyfolytában nyomorultan fogod érezni magad.

5. Erős kommunikáció

Ha megbízhatónak tartod a párod, mindent nyíltan elmondasz neki. Teljesen összekapcsolódsz vele. Ily módon harmónia alakul ki köztetek és kölcsönösen megértitek egymást. Ha nincs bizalom, nem fogod jól érezni magad a pároddal és nem is fogtok nyíltan kommunikálni egymással.

6. Magabiztosságot ad

Bizalom nélkül folyamatosan azon fogsz töprengeni, hogy vajon merre tart ez a kapcsolat. Folyamatosan az elutasítás érzésének a lehetősége fog a fejedben lebegni. De ha bízol benne, akkor tudod, hogy mindent megtesz érted, ezáltal te is magabiztos lehetsz a kapcsolatodban. 

7. Növeli az intimitást

A bizalom közelebb visz a párodhoz. A bizalom lesz a bensőséges kapcsolat egyik építőköve. Olyan alapot ad, amely túléli a legnagyobb kihívást jelentő időket is. Például, ha a párod bízik benned, ajándékot ad neked és megfogja a kezed. Ezek a kis cselekedetek megmutatják az irántad érzett szeretetét. De ha nem bíztok egymásban, távol kerültök egymástól.

8. Csökken a magyarázkodás

Ha megbízol a párodban, nem kell megindokolnod, hogy mit és miért csinálsz. A párod megbocsát neked, ha erősen bízik benned. De ha nem, akkor minden alkalommal kritizálni fog téged. 

9. Határozott elkötelezettséget nyújt

Az egészséges kapcsolathoz szükség van erős elkötelezettségre. Ha nincs szilárd bizalmad a párod felé, akkor nem vállalhatsz erős elkötelezettséget. Így pedig a kapcsolatotokban sem köszönthet be a harmónia.

10. Tartós kapcsolat lehetőségét adja

A bizalom erőssé teszi a kapcsolatot. Hatékonyan kommunikálsz. Biztonságban érzed magad. Kölcsönös intimitást építesz ki. Ha hiányzik a bizalom, a kapcsolatod nem fejlődhet és tartóssá sem válhat. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása