4 egyszerű viselkedés az erősebb párkapcsolatért

2022. szeptember 23. 07:30 - Life Advisor

viselkedes_parok.jpgA szerelemnél több kell ahhoz, hogy egy kapcsolat erős maradjon. Többek között erőfeszítésre, gondoskodásra és figyelemre lesz szükséged. De ezt már tudtad, ugye? Amit talán nem tudsz, az az, hogy legtöbbször tudat alatt szabotáljuk kapcsolatainkat problémás viselkedés minták elfogadásával, amelyeket ártalmatlannak tartunk. Ez olyan, mintha kést szúrnál a párod hátába és azt feltételeznéd, hogy ez nem nagy ügy. Ezeknek a mintáknak a megtörése néhány egyszerű finomítással megoldható és egyben elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy a kapcsolatod a kényelem, a szórakozás és az öröm forrása maradjon. Íme 4 egyszerű viselkedés az erősebb párkapcsolatért.

1. Ne próbálj meg "nyerni"

A konfliktusok minden kapcsolat természetes elemei. Amikor összehangolod az életed valaki másával, időről időre nézeteltérések fognak felmerülni. 

Az számít, hogy hogyan közelíted meg ezeket. A hozzáállásod közelebb hozhat téged és a párod, de akár érzelmi szakadékot is építhettek. 

A párok káros dolgokat tesznek a viták során, hogy harcolni tudjanak és érveiket helyes/helytelen és győztes/vesztes értelemben kezelik. Mindez könnyedén alakul át hatalmi játszmává. 

Ismerősen hangzik?

Ha azt szeretnéd, hogy a kapcsolatod kiállja az idő próbáját, abba kell hagynod a győzelemre való törekvést. Egy vitában nincsenek nyertesek és vesztesek, csak két ember próbálja megérteni egymást, javítani a kommunikációjukat és optimalizálni a kapcsolatukat.

Legyél felelősségre vonható, ismerd el a hibáid, igen egy vita kialakulásáért mindketten feleltek. A lényeg, hogy hajlandó legyél együttműködni a pároddal annak érdekében, hogy kijavítsátok a helyzetet. 

2. Ne várd el a párodtól, hogy olvasson a gondolataidból

Csak egy percre légy teljesen őszinte. Hányszor fordult már veled elő, hogy - annak ellenére, hogy nem szóltál semmit a párodnak és nem osztottad meg a konkrét gondolataid - ezeket gondoltad?

  • Tudnia kellett volna, hogy azt akarom, hogy megvegye nekem "azt a dolgot".
  • Egyáltalán nem tudta, mit gondolok erről az ügyről.
  • Mégis megtette, pedig tudta, hogy nem fog tetszeni.

De honnan tudná a párod, hogy érzel, vagy mit gondolsz egy adott kérdésről, ha nem beszéled meg vele?

A fejedben azt gondolhatod, hogy a párod pontosan tudja, mit akarsz, de soha nem adta meg neked vagy szándékosan tett valami bántó dolgot, holott valójában eleve nem volt tisztában az igényeiddel/gondolataiddal.

A párod nem tud olvasni a gondolataidban. Olvasd el újra. A párod nem tud olvasni a gondolataidban.

Ha az ellenkezőjét feltételezed, az egészségtelen gondolkodási mintába taszít. Ha a párod nem úgy viselkedik, ahogy elvárod tőle, akkor azt feltételezheted, hogy nem törődik veled eléggé, vagy hogy nem vagy elég jó neki, ezért feszültség fog felgyülemleni köztetek és egyikőtök sem fogja érteni, hogy mindez miért van így.

A legjobb dolog, amit tehetsz, ha kommunikálod az igényeid, gondolataid, érzéseid a pároddal, még akkor is, ha attól tartasz, hogy nem mindenért fog lelkesedni. 

3. Ne légy a kognitív torzítás áldozata

Milyen gyakran feltételezel valamit a párodról?

Tegyük fel, randiztok és durván bánik a pincérrel, mert rossz rendelést hozott ki nektek. Automatikusan durvának és tiszteletlennek tartod? Vagy szerinted van esély arra, hogy csak fárasztó napja volt és kicsit hamarabb robbant az agya?

Vagy tegyük fel, hogy elmegy egy italra a barátaival, de részegen tér haza. Aggódsz, hogy minden egyes alkalommal, amikor a barátaival van hulla részegre issza magát, vagy megadod neki az esélyt, hogy ez ne legyen rendszeres?

Minden azon múlik, hogy mennyire vagy a kognitív torzítás áldozata, amely azt a tendenciát írja le, hogy túlságosan támaszkodsz az első információra, amit egy személyről megtudtál, amikor épp döntést kellene hoznod.

Ezt használjuk a kapcsolatainkban is, ha a párunk egyik hibáját, múltbéli viselkedését arra használjuk, hogy feltételezéseket tegyünk a jelleméről, szándékairól vagy a gondolatairól. 

Általánosságban elmondható, hogy a félelmeink nem valósulnak meg, szóval ne parázz!

4. Hagyd abba a gondolkodást az abszolutizmus szempontjából

Ha a kapcsolatotokban a "kell" szó az uralkodó, akkor az abszolutizmus szempontjából gondolkodsz. Az abszolutizmus olyan szavakra, kifejezésekre, eszmékre utal, amelyek a totalitást jelentik, akár méretükben akár valószínűségükben. 

A szerelem viszont nem fekete-fehér. A "kell" miatt irreális normákat és elvárásokat teremtünk arra vonatkozólag, hogy milyen legyen a kapcsolatunk. Ez pedig konfliktust, felesleges stresszt és szorongásérzetet okoz.

Hagyd, hogy a kapcsolatodban a dolgok természetes módon megtörténjenek. Ne erőltesd a dolgokat, adj helyet a párodnak, hogy megmutassa neked, kik ők és mit tudnak nyújtani neked anélkül, hogy nyomást gyakorolnál rá és kierőszakolnád, hogy mindent úgy csináljon, ahogy te akarod. Lehet, hogy túl is szárnyalják majd az elvárásaid.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása