Ezért kell személyessé tenned a motivációt

2022. augusztus 29. 07:30 - Life Advisor

motivacio_szemelyesen.jpgElolvastál egy újabb önsegítő könyvet és úgy érzed, készen állsz. Készen állsz arra, hogy legyőzz mindent, ami a sikered útjában áll. Átalakultál és alig várod, hogy megmutasd a világnak, mire vagy képes. Másnap kora reggel ébredsz. Olyan energiával, hogy szinte csak úgy kidob téged az ágy. Eltelik egy hét és még mindig elképesztő motivációval haladsz az utadon. A körülötted lévő emberek kezdik észrevenni. Megváltoztál. Újabb hét telik el, kissé kimerültnek érzed magad, de csak mész tovább. A harmadik héten úgy érzed, hogy eleged van mindenből és eltűnt a motiváció. Mi történt? 

Számtalanszor feltettem magamnak ugyanezt a kérdést és arra a felismerésre jutottam, hogy a tömegtermelésből származó motiváció mindig csak ennyi ideig tart. Az történt, hogy lendületet kaptál az önsegítő könyvtől, de nem érted el a további motivációt, azt, amely örökké tart. 

Az egyetlen módja annak, hogy motivált maradj, ha személyre szabod a motivációd. Tedd a lehető legszemélyesebbé! A motivációt alulról felfelé, nem pedig fentről lefelé irányuló perspektívából kell nézni. 

Ebben a posztban megmutatom, hogyan kell ezt megtenni. Megtanulsz néhány tippet arról, hogyan tudod személyre szabni a motivációt, belülről kifelé építve azt.

1. Azonosítsd az erősségeid

A motiváció személyre szabásának első lépése az, hogy pontosan meghatározod és kihasználod az erősségeid.

Hogyan találd meg az erősségeid? Kétféleképpen tudod megtenni: 

  • Elemezd az eddig elért eredményeid
  • Kérdezd meg a hozzád közelálló embereket

Például, mindig is szerettem nyilvánosan beszélni és az emberek gyakran mondták is nekem, hogy jól bánok a szavakkal. Mit jelent mindez?

Azt jelenti, hogy van karizmám. Másokat is képes vagyok inspirálni a szavaimmal. Szóval, hogyan használhatom mindezt a motivációm személyre szabásához?

Nos, ha inspirálni tudom az embereket a szavaimmal, akkor magamat is inspirálhatom velük. Valahányszor kevés a motivációm, a saját képzeletemből létrehozok metaforákat, hasonlatokat és megszemélyesítéseket, amelyeket arra használok, hogy lerázzam magamról azt a parazitát, amely erőt szív ki a lelkemből. A szavaim soha nem hagytak cserben. 

Határozd meg az erősségeid és használd ki őket!

2. Használd a szimbólumok erejét

A szimbólumok nagy jelentőséggel bírnak az életünkben. A kereszt például a megváltás és az áldozat szimbóluma. 

A motiváció és a siker a hajtóerő minden tevékenységed mögött és az erősségeid segítenek áttörni a kihívásokon, hogy elérd a célod. Szóval miért nem adsz mindezeknek konkrét formát?

Ha konkrét formát használsz arra, amiben hiszel, az nem csak annak a részévé válik, aki vagy, hanem ténylegesen az lesz, aki vagy. Ez teljesen új értelmet ad a motivációnak.

Például néhány erősségem az intenzitás, a szenvedély, a fizikai energia, az önkifejezés iránti vágyakozás és a kissé mélyen eltemetett düh azon gondolat miatt, hogy bárki jobb nálam abban, amit csinálok. Úgy döntöttem, hogy a nap szimbólum tökéletesen reprezentálja, hogy ki vagyok és hogyan győzöm le a gyengeség pillanatait.

Íme néhány módszer, hogyan motiválhat téged is a saját szimbólumod: 

  • Válasz egy szimbólumot, amely a legjobban képviseli a motivációs filozófiád
  • Készítsd el a saját személyi igazolványod. Legyen rajt a fényképed, a neved, a választott szimbólumod és minden egyéb számodra fontos információ.
  • A gyűrűk, nyakláncok, karkötők az általad választott szimbólummal, nagyszerű módjai annak, hogy megvalósítsd a motivációt az életedben.
  • A tetoválás is opció, de nem ajánlom. Nem lehet tőlük egyszerűen megszabadulni és ahogy haladsz a motivációs utadon, ami motivál és ami nem motivál, drasztikusan megváltozhat. 

3. Legyen a motiváció egyfajta rituálé

Egy másik módja annak, hogy a motivációt azzá tedd, aki vagy, ne csak része legyen annak, aki vagy, az, ha rituáléként kezeled. Tedd szokássá a motivációt, ne csak olyasvalami legyen, amit időről-időre csinálsz.

Motiváld magad minden nap. Reggel, amikor felkelsz, emlékeztesd magad arra, ami fontos neked. Amit csinálsz, az egy nap meg fog térülni. Vizualizáld, hogyan fogod érezni magad, amikor eléred a célod és milyen dolgokat hoz ez neked: pénzt, hatalmat, szexet, hírnevet stb. Minden, ami közted és eközött a dolog között van, az a kemény munka.

Minden reggel felolvasom a saját, személyesen megírt motivációs beszédemet. A beszéd legmélyebb vágyaimat tükrözi. Senki sem tudja felszabadítani a bennem lévő erőt, csak én maga. Felolvasom és érzem, ahogy a szavak visszhangoznak a lelkemben.

4. Alkalmazkodj 

Bár a motivációs cikkek útmutatást nyújthatnak, nem adnak válaszokat, mert azokat csak te találhatod meg. Azok az emberek, akik a motivációról írnak, nem ismernek téged olyan jól, mint te magadat. Testre kell szabnod a motivációs cikkeket és a saját igényeidhez, ízlésedhez és intelligenciádhoz. 

Például, ha egy motivációs cikk azt sugallja, hogy reggel végezd el azt a feladatot, amitől a legjobban félsz, meglehet, hogy te nem így fogsz cselekedni. Viszont nézd meg az ötletet, amit ad az adott cikk: tedd meg azt, amitől a legjobban félsz, amikor a legjobb neked. Az, amikor a legjobb neked, viszont egyénenként változik. 

Igazítsd az olvasottakat az egyéniségedhez, hogy személyre szabott motivációt kapj.

5. Tarts szünetet

Figyelmen kívül hagyni a szüneteket, én is ezt csináltam. Szeretnéd azt hinni, hogy erős és rugalmas vagy és valószínűleg az is vagy, de a szünetek figyelmen kívül hagyása soha nem hoz eredményt. Ahogy az izmoknak pihenésre van szüksége ahhoz, hogy csökkentsék a tejsav felhalmozódását edzés után, úgy a motivációdnak is szüksége lesz pihenésre. Ne halogasd a szüneteket addig, amíg az élet majd rákényszerít és kiégsz. 

Szánj időt a szünetre minden héten. Egy teljes pihenőnap is része a motivációdnak, mert nagyon fogod várni, amikor keményen dolgozol. 

A szünetek alatt nincs mobiltelefon vagy bármi ilyesmi. Egész idő alatt erőltetted a szemed, a képernyőt és különböző dokumentumokat bámultál. Tarts tényleges szünetet! A testmozgás rendben van, de ne haladja meg a 20 percet. Kerülj el mindent és mindenkit, aki kimerítheti az energiád. Megerősödve és feltöltődve fogsz visszatérni.

A személyre szabott motiváció a legerősebb motiváció. Ez az a motiváció, amely mélyen kötődik az egyedi igényeidhez, ízlésedhez, tapasztalataidhoz, logikádhoz. A tömeggyártott cikkek, könyvek, videók nem nyújtanak mást, mint útmutatást. Kiindulópontot jelentenek, és nem adnak választ egy mélyen személyes kérdésre: hogyan lehetek és maradhatok motivált?

A titok az összetevőkben van, nem a receptben. A legerősebb összetevők csak egy és egy helyen találhatóak: benned.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása