Burnout home office ellenére? 5 jel, amire figyelned kell

2022. augusztus 23. 07:30 - Life Advisor

home_office_burnout.jpgA múltbéli statisztikák azt mutatják, hogy a távmunkával kapcsolatos felmérésekben a válaszadók többsége azt mondja, hogy az otthoni munkavégzés növeli a boldogságukat és kevesebb stresszel szembesülnek. Sokkal jobban érzik magukat és kevésbé valószínűbb, hogy felmondanak a munkahelyükön. Természetesen ezek az eredmények egy felmérésből származnak, amely még a járvány előtti időszakban készült. Hirtelen viszont 2020 elején azok az emberek, akik arról álmodoztak, hogy otthonról dolgoznak, kénytelenek voltak elfogadni a távmunkát és nem mindenki találta boldognak és produktívnak az otthoni munkavégzést. Számos tényező vezet boldogtalansághoz a home office során. Ezek közé tartozik az elszigeteltség érzése, az összetartozás érzésének megzavarása és a rutin elvesztése. 

5 jel jelezheti az otthoni munkavégzés miatti kiégést: 

  • Halogatod a napod megkezdését
  • Gondjaid vannak a kollégáiddal való kommunikációval
  • Nem kapsz konzisztens visszajelzést
  • Magányosságot és monotonitást tapasztalsz
  • Úgy érzed, hogy nem tartozol sehova

Íme, hogyan tesz néhányunkat boldogtalanná a home office.

1. Magányosnak és elszigeteltnek érzed magad

A pénz spórolás és a rugalmasság előnyei mellett a távmunka a társadalmi interakció teljes hiányát is jelentheti. Sőt, az otthoni munkavégzés azt is jelentheti, hogy egyesek egész nap nem beszélnek senkivel, és a tanulmányok azt mutatják, hogy az interakciók hiánya befolyásolhatja fizikai és mentális egészségünket. A kutatók szerint ugyanis, ha kapcsolatba lépünk másokkal, nyugodtabbnak érezzük magunkat. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a hosszú távú elszigeteltség és magány legalább annyira befolyásolja a hosszú távú boldogságunkat, mint a jövedelem, a genetika és a földrajzi régiók hatásai.

2. Az elválás érzése

A kutatók arra jutottak, hogy azok az emberek, akik már nem érzik magukat úgy, hogy tartoznak valahova, hajlamosak elveszíteni a céljaikat. Ezenkívül a világjárvány okozta társadalmi elszigeteltség növelte a pszichológiai szorongást és más rendellenességeket, megzavarva az emberek jólét érzését és befolyásolva az egészségüket.

Az online értekezletek ellenére a fizikai elkülönülés hatással van az emberekre, mert már nem érzik úgy magukat, mintha egy csapathoz tartoznának vagy egy projekt részét képeznék. Az online meetingek néhány hátránya, hogy az emberek kikapcsolják a kamerát, sőt a sok online meeting során úgynevezett "Zoom/Teams/Skype stb. fáradtság" is előfordulhat, ha hosszabb ideig csak az online térben találkozunk emberekkel. 

Az elválás érzése növeli a stresszt és csökkenti a motivációt.

3. A rutin és a strukturáltság elvesztése

Amikor irodában dolgozunk, a rutin és a struktúrák határozzák meg az életünket. Egyesek számára a rutin megzavarása túlterheltséghez vezethet és kaotikussá teheti az életüket.

Ami ilyen helyzetben előfordul, hogy több szünetet tartunk, amikor csak kedvünk tartja, folyamatosan a hűtőhöz járkálunk és kevesebbet mozgunk.

Ezért a rutin és a határok felállítása elengedhetetlen az otthoni munkavégzéshez. A rutinnak nem kell szorosan követnie az irodai rutint, hanem tartalmaznia kell egy olyan struktúrát, amely megkönnyíti a dolgok elvégzésnek ütemezését. Az otthoni munkavégzés egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy az emberek a személyes kötelezettségek és a legjobb produktív idő köré szervezhetik munkaidejüket.

4. Homályos a határ a munka és a magánélet között

Egy másik dolog, ami gyakran boldogtalanságot okoz, amikor otthonról dolgozunk, az a nehézség, hogy nehéz elválasztani a munkát a magánéletünktől. Amikor ezek a határok elmosódnak, az emberek hajlamosak elveszíteni a rutinjukat, függetlenül attól, hogy ez azt jelenti-e, hogy meghallgatják a híreket munkába menet vagy hogy van-e egy bizonyos kijelölt helyük otthon a munkavégzésre. Következetesnek kell maradnunk a munkánkban, hogy sikerüljön elkülöníteni a munkát és a magánéletet.

5. A szórakozás hiánya

Az embereknek hiányoznak a barátok, a kollégákkal való közös ebédek, a rövid beszélgetések a kávégépnél stb. Sajnos úgy tűnik, hogy nem léteznek jó módszerek a kollégákkal való szórakozásra, hiszen az nem opció, hogy meghívjuk magunkhoz néhány kollégát és pizsama partit tartunk.

Akik távmunkában dolgoznak, a szórakozás pótlását egyéb, kreatív módon kell megoldaniuk.

Bármi is legyen a helyzet, azok számára, akiknek nincs lehetőségük visszamenni az irodába, számos dolgot tehetnek annak érdekében, hogy kihasználják az otthoni munkavégzés előnyeit anélkül, hogy boldogtalannak éreznék magukat. 

Az optimista oldalt tekintve az otthoni munkavégzés időt és pénzt takaríthat meg. Ha ezt az időt és pénzt kielégítőbb időtöltésekre fordítjuk, az különösen előnyös lehet számunkra.

Végül annak elfogadása, hogy az otthoni munkavégzés néhányunkat boldogtalanná tesz, egyszerűbb, mint folyamatosan megpróbálni elkerülni ezeket az érzéseket. A pszichológusok szerint nem lehetünk mindig boldogok és minden érzelmünk felkarolása jó dolog, mert könnyen gyötrelmessé válhat, amikor nem tudunk megfelelni egy szabványnak a fejünkben. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása