10 jel, hogy mérgező szüleid vannak

2022. augusztus 06. 07:30 - Life Advisor

toxikus_szulo.jpgA szülő és gyerek közötti törékeny kapcsolat az életünk része és mindez egy olyan átmenet, amelyet mindenki megtapasztal majd. A gyerekek nevelésével járó szabályok és fegyelem hétköznapi feszültségei alatt más, alattomosabb minták is rejtőzhetnek, főként, ha a szüleink toxikus módszereket alkalmaznak. Ebben a posztban 10 olyan világos jelet mutatunk be nektek, amely egyértelműen megmutatja, hogy neked is mérgező szüleid vannak.

1. "Tudod, mi mindent tettem érted?"

Ez olyasvalami, amivel a gyerekben bűntudat jelenik meg vagy épp azt sugallhatja, hogy a gyerek csupán teher a szülő számára. Úgy érezhetjük, hogy a szüleink döntése, hogy nevelnek minket és a mi hibánk, ha nem viszonozzuk mindazt, amit értünk tettek vagy sokszor azt éreztethetik velünk, hogy soha, de soha nem tudjuk meghálálni azt, amit kaptunk tőlük. Mindez viszont általában csak a szüleink frusztrációjának vagy elégedetlenségének kivetítése.

2. "Akkora csalódás vagy számomra."

A gyerek és a szülő kapcsolata hihetetlenül fontos a gyerek önérzetének fejlesztésében, ezért ennek a mondatnak pusztító hatása lehet és akár olyan mentális problémákhoz is vezethet, mint a szorongás és a depresszió.

3. Negatívan kommentálják a kinézeted

Ha felhívjuk a figyelmet gyermekünk bármely testrészére, azt azt eredményezheti, hogy még szigorúbban ítéli meg azt a bizonyos testrészt és ez olyan dolgokat eredményezhet, mint az étkezési zavarok vagy épp a testképzavar. Sok gyereken tapasztalható, hogy a saját énképük a szüleik szemüvege alakította.

4. Úgy kezelik a gyereküket, mintha a gyerek önmaguk második verziója lenne

Ez a leggyakoribb, ha nárcisztikus szülőnk van. Az a gondolat, hogy egyedül szeretnél csinálni dolgokat, saját döntéseket akarsz hozni, független akarsz lenni, azt mondja egy nárcisztikus szülőnek, hogy ezek egyáltalán nem fontosak és mindent úgy kell csinálnod, ahogy azt ők kigondolták.

5. Nincs magánéleted

Legyen szó a gyerek naplójának az olvasásáról, a telefonjában való kutakodásról ezek mind annak a jelei, hogy a szülő szorosan felügyelni szeretné gyereke életének minden egyes aspektusát. Ha ilyen helyzetben a gyerek több teret és magánéletet szeretne, a mérgező szülő azt hiszi, hogy a gyereke valami rosszat tesz/tett.

6. A saját ambícióit erőlteti rád

Egy nárcisztikus szülő azt akarja, hogy a gyereke az ő nyomdokaiba lépjen vagy egy olyan álmot valósítson meg, amelyet ő maga képtelen volt. Ez a fajta gondolkodás és cselekvés nem jár szabad akarattal, azaz értékünk és a szeretetük feltételhez kötött, amely közvetlenül kapcsolódik ahhoz, hogy mindig azt kell csinálnunk, amit ők akarnak.

7. A figyelem megvonása, mint büntetés

A figyelem és a vonzalom alapvető emberi szükséglet. Ha ezt a szüleink visszatartják, akkor az életünk minden szeretetét feltételhez kötött dolognak tekinthetjük. Ebből láthatjuk egyébként azt is, hogy egy nárcisztikus szülő mennyire alkalmatlan a kommunikációra.

8. Soha nem kér bocsánatot

A szülők sem tökéletesek és bizony követnek el hibákat és szülőként fontos, hogy ezt elismerjük és vállaljuk, ha valamit elszúrtunk. A bocsánatkéréssel megtanítjuk gyerekeinket, hogyan kell egészségesen kezelni a konfliktusokat. Egy mérgező szülő ezt soha nem fogja megtenni.

9. Összehasonlít téged más gyerekkel

Valakit összehasonlítani valaki mással soha nem lesz egészséges. Ráadásul testvérekre nézve is hihetetlenül káros lehet, mert nagyobb versengést teremt, mintsem bajtársiasságot.

10. "Ezt (is) a te érdekedben teszem."

Ha a szüleid minden beszélgetést megszakítanak veled, nem engedik meg, hogy kérdéseket tegyél fel, vagy elmondd a véleményed, meglátásod, akkor könnyedén kialakul az az érzés benned, hogy a szüleid mindent jobban tudnak és csak ők mondhatják meg, hogy mi a helyes és mi neked a legjobb. 

Gyerekként pedig azt várnánk el, hogy szeressenek, törődjenek velünk és megértsenek minket, így, ha a fenti mondatot halljuk, azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen negatív és egészségtelen módon cselekszünk azért, hogy kielégítsük a szüleink igényeit.

Ha szülőként olvastad a posztos és esetlegesen magadra ismertél pár dologban, akkor olvasd el azt a 10 tippet, amely segíthet, hogy ne légy többé mérgező szülő. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása