6 tipp az új munkahely miatti stressz kezelésére

2022. július 21. 07:30 - Life Advisor

uj_munkahely_stresszkezeles.jpgEgy új munka megszerzése érzelmek tömkelegét hozhatja magával. Annak ellenére, hogy egy "új fejezet" megkezdésének lehetősége általában jó élmény, természetes, hogy szorongást és stresszt tapasztalunk. Ennek az átmeneti időszaknak az első része némi figyelmet igényel, hogy segítsen neked rendezettnek érezni magad. Íme 6 egészséges módszer az új munkahely miatti stressz és szorongás kezelésére.

 

1. Hozz létre egy "nyugi sarkot"

Ez egy olyan hely, ahol kikapcsolódhatsz, visszavonulhatsz, miközben az új munkával kapcsolatos érzelmeket rende teszed. Tedd kényelmessé és pihentetővé ezt a helyet: vigyél oda gyertyát, virágot, kényelmes takarót, párnát stb és ami a legfontosabb, hagyd magad mögött a technológiát.

Ideális esetben ez a hely meglehetősen privát lesz. Tedd a napi rutinod részévé, hogy eltöltesz itt egy kid időt és lecsendesíted az elméd, amikor túlságosan cikáznak benned az érzelmek.

2. Foglalkozz az érzéseiddel

Az egyik leggyakoribb hiba, amelyet az emberel a szorongás kezelése során elkövetnek, az érzéseik szőnyeg alá söprése. Ehelyett inkább engedd meg magadnak, hogy megtapasztald ezeket az érzéseket annak érdekében, hogy egészségesen feldolgozhasd őket.

3. Helyezd előtérbe a minőségi alvást

A stressz és a szorongás rossz alváshoz vezethet, ami több stresszhez és szorongáshoz vezet. Ördögi kör. 

Szakítsd meg ezt a ciklust egy produktív alvási rutin létrehozásával, amely a lefekvés előtti stresszoldást helyezi előtérbe. Próbálj meg időben lefeküdni, elkerülve a stimulánsokat (koffein, alkohol, kékfény) a lefekvés előtti órákban.

4. Készülj fel a sikerre

Határozd meg azokat a kihívásokat, amelyekkel az új munkahelyeden az első hetekben szembesülni fogsz és készíts tervez ezek leküzdésére. Például, ha tudod, hogy az étkezések kihívást jelentenek, szánj időt arra, hogy előre megtervezed mit fogsz enni és előkészíted a dolgokat. Ahelyett, hogy azon stresszelnél, hogy mit vegyél fel, már most rendezd a ruháid az egész hétre. Minél könnyebbé teszed ezt az átmenetet magadnak, annál jobb lesz neked.

5. Kérj támogatást

A körülötted lévő emberekre mindig számíthatsz, nincs ez másképp ezen új élmény megtapasztalásakor sem. Tudasd a pároddal, gyerekeiddel, barátaiddal vagy a családoddal, hogy stresszesnek és idegesnek érzed magad és mondd el, hogyan járulhatnának hozzá a dolgaid megkönnyítéséhez. 

Fontos, hogy amennyiben ők is segítséget kínálnak, merd elfogadni és ne ellenkezz!

6. Tervezz be egy kis ünnepséget

Adj magadnak valamit, amire számíthatsz, ha az első napodnak vagy az első hetednek vége az új munkahelyeden. Nem kell óriási bulit csapni, vacsorázz a szeretteiddel vagy csináljatok valami közös programot a hétvégén a családdal. Ha valami pozitív dolgot adsz magadnak, amire összpontosíthatsz, az megkönnyíti az első néhány napot.

Az új munkahely miatt érzett stressz és szorongás teljesen normális. Nincs benned semmi hiba, ez így van rendjén. Ezekkel a módszerekkel, kezelheted őket és könnyebben beilleszkedhetsz az új munkahelyedre. Ne feledd, minden rendben lesz!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása