4 lépés a harag kezeléséhez

2022. június 23. 07:30 - Life Advisor

harag_kezeles.jpgMindenkinek megvannak a maga kis furcsaságai. Olyan dolgok, amelyek ingerültté, frusztrálttá vagy egyenesen dühössé tesznek minket. Valószínűleg te is feltudsz sorolni ilyeneket, kezdve a rendetlenségtől a várakozásig. Lehet, hogy nem bírsz elviselni egy adott szót vagy kifejezést vagy lehetetlennek tartod, zajos környezetben dolgozni. Ezekkel a kiváltó okokkal az a helyzet, hogy mielőtt észrevennéd, már el is vesztetted az önuralmadat valami miatt, ami a dolgok rendszerében nem igazán számít. Ebben a posztban 4 olyan lépést mutatunk be, amit te is megtehetsz, hogy a haragod kiváltó okait jobban kezeld a jövőben.

1. Vedd át az irányítást

Az első dolog, hogy megértsd, teljesen te irányítod, hogyan reagálsz a dolgokra. Nézd meg, hogy melyek azok a helyzetek, amelyekről tudod, hogy valószínűleg el fog durranni tőlük az agyad. Tudatosítsd magadban, hogy az érzelmeidért és azért, hogy hogyan reagálsz a veled történt helyzetekben, a te felelősséged.

2. Figyeld meg a tested

Ismerned kell, hogy a haragod hogyan nyilvánul meg a testedben. Valószínűleg a pulzusod megemelkedik, összeszorulnak a kezeid, az állkapcsod stb. Esetleg légszomjat tapasztalt vagy fájni fog a gyomrod. Figyeld meg, hogy a tested, hogyan jelzi a haragot, mert csak így leszel majd képes megállítani ezt a folyamatot. 

Ne felejtsd el azt sem, hogy az érzések nem "rosszak", de az, hogy hogyan reagálsz ezekre az érzésekre, káros, sőt romboló is lehet. 

Ahelyett, hogy lesöpörnéd a papírokat a padlóra vagy kiabálnál, vegyél egy mély lélegzetet és sétálj. A kiváltott érzés gyakran az alacsony vércukorszint, a fáradtság vagy a kiszáradás eredménye. A fizikai szükségleteid kielégítése segíthet az érzelmi szükségleteid kezelésében is és ellenállóbbá tehet a stresszel és a kiváltó okokkal szemben is.

3.Keresd meg, mi váltotta ki a haragod

Miután megszakítottad az adott helyzetre adott negatív válaszod, elkezdheted meghatározni, hogy mi volt az, ami eleve haragot keltett benned. Tiszteletlenül bántak veled? Félreértettek? Ha valaki bevágott eléd a sorban, mit jelentett ez számodra? Hogy az igényeid nem fontosak?

Mi van, ha valaki kibeszél téged a hátad mögött vagy félbeszakít téged egy előadás közben? Amellett, hogy mérges vagy, úgy érezheted, hogy háttérbe szorultál és megaláztak téged.

4. Hozz létre cselekvési tervet

Bármi legyen is a kiváltó ok, teljesen rajtad múlik, hogyan reagálsz rá. Előre láthatod, mit érzel majd és mit teszel vagy mondasz válaszként erre a helyzetre. Vegyél mély lélegzetet, távolodj el a helyzettől és koncentrálj arra, hogyan szeretnéd érezni magad. Dönthetsz úgy, hogy nyugodt maradsz a haragot kiváltó helyzetekben is. Rajtad múlik.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása